Se elimină obligativitatea cazierului judiciar pentru ieșirea minorului din țară

Ministerul Afacerilor Interne a pus în transparență decizională draftul de hotărâre de guvern pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernuluinr.94/2006. După dezbaterea din comisia de dialog social, proiectul va fi înaintat Consiliului Economic și Social și ulterior transmis Guvernului pentru adoptare.

Această măsură vine după ce în data de 11..11.2023 a intra în vigoare Legea nr. 329/2023 pentru modificarea art. 31 alin. 2 lit. b) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate prin care lucrătorilor poliției de frontieră li se dă posibilitatea verficării mențiunilor  înscrise în Sistemul național de evidență informatizată a cazierului judiciar – ROCRIS dacă însoțitorul minorului a săvârșit una dintre infracțiunile:

1. omor;

2. infracțiuni contra libertății și integrității sexuale

3. infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile;

4. lipsire de libertate în mod ilegal;

5. infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori;

6. trafic de țesuturi sau organe umane;

7. infracțiuni de terorism;

Conform draftului de modificare,  persoana fizică majoră, alta decât părintele, care însoțește minorul, nu va mai avea obligativitatea  prezentării extrasului de cazier judiciar organelor poliției de frontieră atunci când va fi împuternicit pentru a  însoți un minor/grup de minori în străinătate.

Această măsură este una foarte bună și vine complementar cu facilitatea prin care începând cu data de 01.02.2023, certificatele de cazier judiciar au putut fi eliberate și online, prin cele două platforme  Ghișeul.ro și hub.mai.gov.ro, însă este o măsură întârziată,  ținând cont că din anul 2006 de când s-a introdus obligativitatea prezentării cazierului judiciar la însoțirea minorului in străinătate și până acum, la zeci de mii de pasageri li s-au întrerupt călătoria pentru că nu au putut prezenta acest act.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Se elimină obligativitatea cazierului judiciar pentru ieșirea minorului din țară

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.