O nouă formă de violență legiferată

Ieri, o6 iulie 2020, în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.588, a fost publicată Legea privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.

Conform noului act normativ violența domestică este reprezentată de “orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima”.

Astfel, în sfera modalității de manifestare a violenței domestice a fost introdusă o nouă prevedere care face referire la faptele de violență cibernetică,  având în vedere evoluțiile înregistrate în domeniul tehnologiei și extinderea rețelelor de comunicare din mediul online, prin intermediul cărora tot mai multe persoane devin victime ale agresorilor.

Și dacă vă întrebați care este specificitatea acestei noi forme, potrivit actualelor reglementări, violența cibernetică reprezintă: “hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea nonconsensuală de informații și conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite și utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința, reduce la tăcere victima”.

Având în vedere că în conformitate cu prevederile existente în legislația privind violența domestică, victimele pot solicita emiterea unui ordin de protecție, la acest moment persoanele ale căror drepturi sunt lezate în urma unor acțiuni ce țin de violența cibernetică, pot uza de acest drept.

Ținând cont de introducerea acestei noi forme de manifestare a violenței, este de urmărit dacă în funcție de noile prevederi se va proceda la modificarea  Ordinului cu nr. 146/2.578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști, emis în comun de către MAI și MMJS.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: O nouă formă de violență legiferată

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută