Modelul raportului pentru rată la bancă modificat

La doar o zi după ce am postat comunicatul privind transformarea compensației de chirie în rată la creditul imobiliar/ipotecar (vezi aici comunicat), Inspectoratul General al Poliției Române a transmis în teritoriu un  model al raportului privind solicitarea de acordare a compensației lunare pentru chirie cuvenite polițiștilor în vederea achitării ratei/unei fracțiuni din rată aferente/ă creditului imobiliar/ipotecar destinat achiziționării unei locuințe sau aferente/ă contractului de vânzare cu plata în rate a unei locuințe. (descarcă model raport)

Chiar dacă alte unități de poliție subordonate Ministerului Afacerilor Interne, au pus în aplicare modificările art. 31 din legea 360/2002 înca de la promulgarea în Monitorul Oficial, la nivelul unităților subordonate I.G.P.R. a existat o teama de asumare a celor care se află la conducere, pentru urgentarea punerii în aplicare a prevederilor legale și au așteptat ”lumină” de la conducerea Poliției Române.

Acum, nu mai au niciun motiv să tărăgăneze solicitările polițiștilor și toate cererile pe care le au prin mape, trebuie să primească ”undă verde”, dacă întrunesc condițiile legale cât și obligația beneficiarului de a aduce la cunoștință unității din care face parte, prin documente justificative, orice modificare intervenită în derularea contractului ipotecar/imobiliar, inclusiv modificările ce privesc actualizarea indicelui ROBOR 3 luni +/ ROBOR 6 luni +, prin aducerea noului scadențar(dacă este cazul).

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: Modelul raportului pentru rată la bancă modificat

Distribuie

8 răspunsuri

 1. Prevederile modificarilor la statut sunt descriminatorii față de personalul care face naveta din loalitatea de domiciliu numiti in prima functie intr-o alta localitate,chiar județ si care in localitatea de domiciliu au contractat un credit imobiliar inaintea aparitiei modificărilor respective. Si in cazul lor M.A.I. nu a avut fond locativ iar acestia au fost nevoiți sa faca creditul respectiv. Cu aia ce facem, care este egalitatea in fata legii? Sa li se aprobe mutarea in intetesul serviciului in localit!tea de domiciliu măcar.

 2. Va salut cu respect,

  Relatez o situatie la care m-ar ajuta foarte mult niste raspunsuri.

  Locuiesc la prietena, care are un apartament pe numele ei. Cu ocazia acestei legi, as dori sa cumpar apartamentul prietenei cu un contract de vanzare-cumparare imobil in rate(fara banca) si sa primesc de la serviciu acea parte din rata(echivalentul chiriei). Mentionez ca nu am nicio locuinta pe numele meu si nici vreo sotie cu casa, astfel indeplinesc conditiile pentru a primi o parte din rata(echivalent chirie).

  Daca, de exemplu, dupa cateva luni de la momentul cumpararii apartamentului prietenei in rate, ma voi casatori cu ea, ce se va intampla dreptul de compensatie a ratei de la serviciu ? Cumva pierd dreptul de a mai primi acea parte din rata(echivalent chirie) ?

  Stiu ca pentru a avea dreptul la rata/chirie, daca am deja sotie, atunci amandoi nu trebuie sa detinem nicio locuinta. Astfel, pentru exemplul de mai sus, viitoarea sotie(prietena) nu va mai avea nimic pe numele ei, deoarece in acel contract de vanzare cumparare in rate va fi stipulat ca eu voi avea titlul de proprietate de la inceput.

  Stiu regula ca pentru a primi compensatie de chirie/rata, nu trebuie sa fac contract de vanzare-cumparare cu sotia. Ideea este ca, in acest caz, contractul de vanzare-cumparare se face inainte cu prietena(in acel moment nu este sotia mea), dar peste cateva luni, va deveni sotia mea.

  Eu consider ca n-ar trebui sa fie vreo problema sa primesc acea parte din rata, chiar daca ratele la inceput se duc la prietena mea, iar prietena va deveni sotia mea, astfel ratele se vor duce la sotia mea, doar pentru faptul ca sunt momente diferite cu conditii indeplinite.

  Pe scurt:
  Momentul 0: Eu – fara apartament
  Prietena – proprietar apartament

  Momentul 1: Cumpar apartamentul prietenei in rate cu mentiunea ca eu voi avea
  titlul de proprietate de la inceput, nu la sfarsitul platilor ratelor.
  Eu – proprietar apartament + compensatie rate
  Prietena – fara apartament, dar primeste ratele

  Momentul 2: Dupa cateva luni de la “Momentul 1”, ma casatoresc cu prietena.
  Eu – proprietar apartament + compensatie rate
  Sotia – fara apartament, dar primeste ratele
  Atata timp cat sotia nu are titlu de proprietate, dar primeste ratele de
  la mine, este vreo problema pentru mine sa nu mai primesc de la
  serviciu aceasta compensatie pentru rate ?

   1. Buna seara,

    Cel mai bine prefer aici sa primesc raspunsurile, plus ca aceasta situatie va ajuta/clarifica si pe altii care pot fi in aceeasi situatie sau similar.

    Daca tot am scris acest mesaj, as vrea sa mai vin cu niste situatii si pareri la care tot asa m-ar bucura sa aflu niste raspunsuri si chiar ar fi util si pentru alti colegi de breasla.

    a) O parere de-a mea ce tine de o eventuala “discriminare”:
    Daca as avea compensatie chirie, adica sa locuiesc intr-un apartament “strain” si apoi ma casatoresc cu cineva care detine si o locuinta pe numele ei in aceeasi localitate unde am serviciul, atunci regula este ca mi-ar inceta compensatia de chirie, ca vezi doamne, poti sa stai la ea acasa. Okay, sa zicem ca accept regula asta, desi nu mi se pare normal. Sa zicem ca accept sa-mi iau lucrurile din acel apartament “strain” si sa ma mut in locuinta sotiei. Eu daca vreau sa stau cu chirie intr-un loc si apoi vreau sa ma casatoresc, trebuie sa aleg doar pe cineva care nu detine o locuinta in respectivul oras ? Pe bune ? Pare asa o limitare, o “restrangere a dreptului” la orice sotie as vrea, sa ma feresc de cele cu casa. E aberant. Singurul caz in care nu as fi deloc deacord cu incetarea compensatiei chiriei este daca sotia ar avea o locuinta departe de serviciul meu. Chiar nu se mai justifica cu nimic acea regula de incetare a compensatiei de chirie. Eu, daca as sta in chirie, mi-as lua cat mai aproape de serviciu.

    Insa, in cazul in care, cumpar un apartament in rate, solicit sa primesc compensatie pentru rata si apoi, peste un timp, ma casatoresc cu cineva care are locuinta in orasul in care lucrez, banuiesc ca e aceeasi regula ca la chirie, si anume sa-mi inceteze compensatia pentru rata. Pe bune ? Acest lucru chiar nu mi se pare normal. Nu mai locuiesc intr-un apartament “strain”, ci in propriul apartament, la care as fi fost singur in momentul cumpararii. Tot asa trebuie sa ma feresc sa ma casatoresc cu orice femeie si anume doar cu cele care nu au nicio locuinta ? Aberant rau de tot. Nu mai merge aceeasi faza ca la chirie sa-mi iau lucrurile mele si sa ma mut in locuinta sotiei. Ce se va intampla cu apartamentul cumparat de mine ? Platesc ca “desteptul “rata intreaga pentrul ca am indraznit sa aleg o sotie care detine o locuinta ?

    b) Un alt caz aberant:
    In oricare caz ai fi, cu chirie, sau apartament cumparat pe numele tau, primesti una din cele 2 compensatii:chirie sau de rata.
    Daca a dat “ghinionul” peste tine sa primesti, pe orice cale, o locuinta pe numele tau in acelasi oras unde lucrezi(in cele mai multe cazuri, prin mostenire), atunci regula spune ca esti prea bogat sa mai ai tupeul sa primesti vreo compensatie de chirie sau de rata. Culmea, ca de multe ori, la mostinere, sunt cazuri in care nu primesti toata locuinta, ci doar o parte din ea(ghinion) si chiar nu se poate locui in ea din diverse motive. Dar chiar si asa, regula spune ca inceteaza compensatia.
    Acuma vine urmatoarea intrebare, care este cu mult mai serioasa pentru cazul in care ai cumparat apartament pe numele tau si primeai acea compensatie de rata. Ce trebuie sa faci sa-ti recapeti acest drept de compensatie pentru rata, ca ar fi o situatie chiar nasoala sa nu mai primesti aceasta compensatie, doar pentru ca te-ai trezit cu o mostenire. Ar fi chiar penibil sa ai rate pe 25 de ani si de exemplu, peste 3 ani, cand te trezesti cu o mostenire sau nu mai primesti niciodata compensatia de rata. E de-ajuns sa vinzi acea mostenire si apoi iti recapeti automat dreptul la compensatie pentru rata ?
    In cazul in care esti cu chirie, adica primesti compensatie de chirie, si te trezesti cu o locuinta mostenire, e asa si asa. Depinde. Daca se poate locui in ea imediat, atunci sa zicem ca are rost regula sa inceteze compensatie de chirie, dar ce te faci daca primesti mostenire doar o parte din locuinta, sau locuinta nu poate fi locuibila in acele momente din diverse motive ?

    Inteleg sa existe reguli de acordare/incetare a compensatiei de chirie/rata, dar sa se aplice acolo unde chiar este cazul, adica sa fie mult mai targhetate si nu doar asa la mod general.

 3. Bună seara! Există în țara noastră o persoană careia sa i se fi aprobat deja reportul? Toată lumea de la resurse umane așteaptă normele de aplicare… M-ar interesa dacă există precedent. Mulțumesc

  1. Exista deja peste 50 de colega care au depus contractele de credit in locul contractelor de chirie.

   1. Bună ziua! Din cei aprox. 50 de colegi care și-au depus documentația i s-a aprobat aceasta plata a chiriei? Și încă o întrebare: dacă nu dețin proprietate personala în localitatea unde are unitatea sediul dar am locuit la mama mea… Se face obligatoriu ancheta socială? Mulțumesc

 4. Efectiv dacă știți ca are cineva negru pe alb hârtiile aprobate…. Fără alte piedici suplimentare…

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută