Polițiștii, conform Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, au dreptul la pensie militară de serviciu și nu la pensie specială așa cum se prezintă de multe ori în mod eronat în spațiul public. Pensia de serviciu, de care beneficiază polițiștii, poate fi:
a) pentru limită de vârstă;
b) anticipată;
c) anticipată parțială.
Condițiile de muncă, dotarea precară, salarizarea neconformă cu riscurile la care sunt supuși, lipsa de predictibilitate a legislației cu privire la pensiile militare, cât și haosul și bătaia de joc instituțională, au determinat polițiștii să treacă în rândul rezerviștilor și anul acesta. De la începutul anului și până la 31.07.2021 au ieșit la pensie nu mai puțin de 1857 polițiști, din care 1793 polițiști pentru limită de vârstă și 64 polițiști pentru pensie anticipată parțială. În perioada similară a anului trecut se pesionaseră un număr de 2196 de polițisti până la data de 31.07.2021 și peste 3300 până la sfârșitul anului.
Deși până acum avem 1857 de polițiști pensionați, iar trendul este unul crescător, singurele încadrări sunt reprezentate de cei 462 absolvenți proveniți din Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” în această vară, iar școlile de agenți de poliție vor avea abia în luna martie 2022 o nouă promoție, ceea ce rezultă că la 1 polițist încadrat în MAI, alți 4 polițisti aleg să se pensioneze. Astfel că acest val de pensionări masive nu face decât să adâncească deficitul de personal existent de aproximativ 30%, polițiștii ajungând să exercite atribuții cât 3 sau 4 polițiști care lipsesc din stradă, care lucrează în dosare penale sau efectuează alte activități indispensabile funcționării instituției.
a) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă (60 ani);
- au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu;
b) Polițiștii pot beneficia de pensionarea anticipată dacă îndeplinesc următoarele condiții:
- sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare;
- sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară;
c) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parțială polițiștii, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puțin 10 ani vechime în serviciu, și care se află în una dintre următoarele situații:
- sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare;
- sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară;
Conform art. 64, alin. 1 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cererea de înscriere la pensie se soluționează prin decizie emisă de Casa de Pensii Sectorială a MAI, în termen de 45 de zile de la înregistrarea dosarului de pensie la aceasta. Cu privire la acest răspuns avem mari îndoieli în condițiile în care primim zeci de plângeri din partea colegilor care s-au pensionat și care reclamă că ajung să se împrumute timp de 3-4 luni până când primesc prima pensie
După emiterea actului administrativ, conform alin. 3 al aceluiași articol, decizia se comunică persoanei care a solicitat pensionarea în termen de 10 zile, urmând ca în cel mai scurt timp să se facă plata conform art. 63 din Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat.
Drepturile de pensie se stabilesc și se plătesc pentru polițiști astfel:
- de la data încetării plății salariilor lunare ale polițiștilor dacă cererea, împreună cu actele necesare a fost depusă la casa de pensii sectorială în cel mult 90 de zile de la data ivirii acestor situații;
- din prima zi a lunii următoare celei în care cererea, împreună cu actele necesare, a fost depusă la casa de pensii sectorială peste termenul prevăzut la lit. a).
În continuare, colegii noștri își depun cererile pentru pensionare având în vedere lipsa predictibilițății legislației care stabilește pensiile militare de stat. Dacă aveți orice alte nelămuriri cu privire la condițiile de îndeplinit sau procedura pe care trebuie să o urmați, nu ezitați să ne scrieți fie pe pagina de facebook Sindicat Europol, pe email sindicateuropol@gmail.com sau să vă adresați direct liderilor teritoriali.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
22 de răspunsuri
„Cu privire la acest răspuns avem mari îndoieli în condițiile în care primim zeci de plângeri din partea colegilor care s-au pensionat și care reclamă că ajung să se împrumute timp de 3-4 luni până când primesc prima pensie”
Problema asta poate fi rezolvata usor si avantajos pentru ambele parti. Pana la emiterea deciziei politistul ar trebui sa ramana in activitate si sa poata desfasura aceleasi activitati ori activitati de indrumare, coordonare in sprijinul tinerilor cu experienta mai mică!
Am tot spus lucrul asta dar….
Eu am ieșit la pensie incepand cu data de 06:08:2021 la varta de 48 si 7 luni dupa 26 ani si 6 luni vechime din care tot atat operativ. Am iesit tocmai ca in sistemul asta nu se mai poate. Întrebarea mea este daca se va acorda sporul neuropsihic pentru judiciar unde de altfel am si lucrat, eu mai am vreo șansa sa primesc ceva din el?
Atata timp cat L 223 are limite si nu incurajeaza o vechime mai mare o pensie mai mare toti vor cere pensionarea la un stagiu minim de cotizare !. Sunt pensionari militare care s-au angajat in functii in raport cu pregatirea si experenta lor dar marea majoritate au umplut statele firmelor de paza ! Poate ca ar fii necesara mai multa decenta si considerare s-au „crocodilul a ajuns soparla” ???
Ar trebui sa se dea din nou drumul la angajări din sursa externa, pe baza de concurs. Și asta, URGENT!
P.S.
Cum vede legiuitorul si sindicatul aceasta pauza in veniturile unui politist pensionar?; aceasta perioada de 4luni , de trecere, fară nici un venit?
Las-o Tati cu ,,deficitu,, , și muncă silnică a polițistului.
Sunt polițist de frontieră.
Ști câți taie frunze la câini și la poliție și la poliție de frontieră
Daca DA, sa TACI, daca NU, tot la fel.
Domnule Costache sunteți în eroare,
faceți afirmații generaliste.
Concret: Cine și unde taie frunze la câini ?
Bună. As dori sa știu dacă pot initia procedura care trebuie urmata pentru depunerea cererii de pensionare. Menționez ca am fost activ din 1995 pana în 2016 in grupa intai de munca și am impliniti 47 ani. Mulțumesc.
Și din 2016…..la zi mai lucrezi…. In ce condiții de muncă, ptr că diferă la Pasapoarte, Migrării Serv. Permise, etc…..
Este posibil să nu îndeplinești condițiile de pensionare…. Ptr acești ultimi 5 ani.
Ori dacă ai trecut în rezervă din varii motive în 2016, nu te poți pensiona acum, ci numai la împlinirea vârstei standard de 60 ani.
Pentru a putea beneficia de pensie de serviciu prin reducerea varstei de pensionare, trebuia ca la data trecerii in rezerva sa fii avut 25 de ani de vechime din care minim 15 in sistem. Art. 21 din Legea 223/2015
Rămânem fără ei și asta e cel mai trist și grav!
Nu sintetic normali Cum vorbirii ca polițiștii taie frunza la ciinii nu sa tiat niciodată numai civilii cred ăsta. AM ÎNCLINAT 60 DE ANII SUNT LA PENSIE NU AR TREBUI SA SE CALCULEZE PENSIA LA LIMITA DE VIRATĂ SAU TREBUIE SA CER EU SCRIS.
Al draci telefon mănâncă litere și așa văd unii numai colegii fără gramatica.
Acum nu mai sunteți siguri ca se va face sesiune de admitere în toamna la școlile de politie ?
Cum adică școlile vor avea abea în martie o noua promoție?
Se refera la cei care termina în martie, seria de anul asta din primăvară.
Cererea pentru pensionarea la limită de vărsta cu cate zile inainte se depune?????
Desi sunt apt limitat ca urmare a unui accident de munca se pare ca, chiar daca indeplinesc conditiile de vechime, respectiv am 24 de ani de politie, nu pot iesi anticipat la pensie… legea pensiilor nu se aplica pentru toti inspectorii sefi…
Sunt tare curios cum au reusit cei 64 sa iasa la pensie anticipata partial
Stie cineva daca sporul de 75% care s a dat pentru parintii elevilor care faceau cursuri online intra in calcul la pensie
Am 45 de ani și 8 luni vârstă și o vechime de 26 ani în sistem operativ grupă condiții deosebite.Pentru a mă pensiona trebuie să stau până la vârsta de 47 de ani ? sau pot ieși mai repede la pensie ?
Au mare dreptate interlocutori de mai sus fiecare pune problema pe ,,cel doare,, Legea 223 este facuta ,,praf,, de HG.uri..nu s-a respectat nimic din ea de cand s-a aplicat…asa ca ca sindicat si celelalte sindicate care apartin MAI si cei de la MApN..care prin ,,glasul,, Dl. Dogaru mai ataca Guvernul prin procese inclusiv la CEDO..ar trebui uniti procese la greu caci ..greve si manifestati degeaba se fac mai ales organizate ,,conform legi,, pai…cum nu respecta ei o lege organica asa ar trebui nici noi sa respectam si sa ,,mergem,, peste ei..multi si organizati…n-au ce sa ne faca Jandarmi chiar daca primesc ordine…numai asa reusim toti odata si ,,ii urcam,, pe un vapor de carton,, cum era metafora pe timpul lui ceasca si ii trimite la Turcaleti pe Marea Neagra ori se ineaca ori intra ,,in haremurile,, lor. Cu o mica doza de gluma dar mare adevar..trebuie sa mergem peste ei…altfel nu se rezolva…ii schimbam cu forta daca ne unim toti M ApN si MAI inclusiv toti pensionari din aceste structuri.Grevele …ma repet se fac degeaba rad de noi Guvernul si fraierul de Iohanis pe care nu-l mai intereseaza!!!