Dialog Social Sindicat Europol – ITPF Iași. Problemele polițiștilor de frontieră pe masa inspectorului șef

Ieri, începând cu ora 11.00,  reprezentanții organizației noastre s-au întâlnit cu conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași pentru  rezolvarea problemelor cu care se confruntă polițiștii de frontieră din cadrul instituției. Din partea organizației noastre au participat, Iconaru Marius-secretar general, Țeoanu Dragoș, președintele Filialei Poliția de Frontieră Botoșani și Tănasa Florin, delegat sindical în cadrul STPF Iași. Au fost mai bine de  doua ore de discuții în care au fost tratate punctual toate problemele sesizate, fapt pentru care am apreciat deschiderea ITPF Iași la dialog și receptivitatea în rezolvarea problemelor cu care se confruntă polițiștii de frontieră.

Principalele probleme abordate au fost cele legate de:

•  Funcționarea autospecialelor de poliție și asigurarea carburantului necesar sezonului rece;

•  Încadrarea pe posturi a  polițiștilor puși la dispoziție ca urmare a declarării apt limitat;

•  Programul de lucru al polițiștilor de frontieră care lucrează în PTF Sculeni și respectiv PTF Iași feroviar;

•  Dotarea logistică: aparatură vedere pe timp de noapte, echipament protecție;

•  Condițiile de lucru ale polițiștilor de frontieră din cadrul ITPF Iași;

•  Modul de planificare a personalului din cadrul ITPF Iași;

Având în vedere apropierea sezonului rece, am ridicat problema autospecialelor de poliție, pentru crearea unui echilibru între autospecialele funcționale și cele defecte. Deși anul trecut au fost primite 16 Dustere, iar în luna noiembrie vor veni altele ca urmare a achiziționării de către IGPF a  65  de autospeciale pentru toată frontiera, acestea sunt la nivelul unității sunt întocmite analize săptămânale în ceea ce privește situația privind dotarea logistică și resursele umane astfel încât să se poată identifica vulnerabilitățile. De asemenea,  ca urmare a contractului subsecvent încheiat la nivelul IGPF,  vor fi achiziționate un număr de 26  termoviziuni, termenul de livrare fiind de 11 luni. Totodată, au fost achiziționate 16 cititoare mobile si 3 echipamente portabile OPUS-H.

Cota de carburant folosită pe timpul verii a fost menținută la valoarea celei din iarnă, pentru  ca polițiștii de frontieră să îți poată desfășura activitățile în condiții normale. Am solicitat conducerii ITPF Iași asigurarea de carburant necesar și pe timpul iernii,  inspectorul șef asigurându-ne de faptul că resursele de carburant deținute sunt suficiente pentru  ca misiunile să fie desfășurate în mod eficient.

Din totalul de 17 polițiști declarați apt limitat, doar 3 dintre aceștia nu au fost repuși pe funcție, conducerea ITPF Iași asigurându-ne că până la expirarea termenului de 6 luni vor fi identificate posturi și pentru aceștia. Mai mult de atât, nu s-a pus în discuție niciodată ca vreun polițist de frontieră să fie dat afară ca urmare a acestei măsuri.

Referitor la problema schimbării programului de lucru la anumite puncte de trecere a frontierei, cum ar fi PTF Sculeni sau PTF Iași feroviar, deși s-au primit propuneri din partea conducerii sectorului, acestea vor fi analizate la nivelul SCTF,  însă modificarea programului de lucru se va face numai după ce se vor consulta cu organizațiile sindicale, așa cum este precizat de altfel în Ordinul MAI 577/2008, respectiv Acordul colectiv.

De asemenea, au fost discutate probleme ce țin de asigurarea  termoreglării în perioadele cu temperaturi scăzute, urmând ca la nivelul conducerii ITPF Iași să se identifice soluții astfel încât polițiștii să execute misiunile în condiții optime. Pentru colegii care sunt planificați să execute serviciul la SORIC, am solicitat ca aceștia să fie pontați cu 30 minute în plus la intrarea și ieșirea din serviciu.

Exceptarea personalului de la portul uniformei de serviciu, a fost o altă problemă discutată, având în vedere că  sunt  polițiști care desfășoară activități cu echipamente/materiale. Așa cum este precizat și în dispoziția  inspectorului general, polițiștii  trebui să întocmească un raport privind exceptarea de la portul uniformei ca urmare a activităților desfășurate. De asemenea, la nivelul ITPF Iași au fost demarate procedurile achiziționării de ținută de protecție de la o firmă din județul Galați, având în vedere că nu toți polițiștii de frontieră operativi dețin acest echipament.

Cu siguranță mai sunt și alte probleme cu care se confruntă polițiștii de frontieră, timpul de doua ore fiind oarecum insuficient pentru a clarifica toate problemele existente la nivelul Poliției de Frontieră Iași. Avem toată încrederea că problemele sesizate vor fi rezolvate punctual, dialogul social fiind factorul decident în rezolvarea acestora. Nu ezitați să ne sesizați problemele cu care vă confruntați în activitatea desfășurată zilnic, pentru că o problemă nesesizată la timp, tinde a dezvolta și alte probleme.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

 

Sindicatul EUROPOL: Dialog Social Sindicat Europol – ITPF Iași. Problemele polițiștilor de frontieră pe masa inspectorului șef

Distribuie

0 răspunsuri

  1. Tragediile din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Țuțora se țin lanț, în mai puțin de o luna de zile doi polițiști de frontieră au decedat, ambele cazuri datorându-se stresului acumulat la și în timpul serviciu
    Cam asta se intampla la I.T.P.F IASI in cadrul sectoarelor

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.