Conform prevederilor Legii nr. 296/2023 ,”Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026 pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale căror solde lunare nete/salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, în limita a 1.600 lei anual pentru un salariat.” Condiția minimă este ca polițistul/personalul contractual să fie cazat pentru cel puțin o zi în perioada în care solicită decontarea.
De precizat este faptul că unitatea turistică trebuie să se regăsească în lista structurilor turistice clasificate aflată pe site-ul Ministerului Turismului – http://turism.gov.ro/web/autorizare-turism/ . Conform reglementărilor în vigoare, lipsa clasificării unității turistice constituie contravenție, aceasta funcționând în afara cadrului legal.
Perioada de decontare:
- 01.01.2024 -30.06.2024 pentru anul 2023;
- 01.01.2024- 31.12.2024 pentru anul 2024;
Serviciile turistice pentru care se decontează cuprind :
- servicii cazare;
- alimentație publică(masă restaurant ;
- tratament balnear și agrement;
Serviciile turistice se decontează indiferent dacă acestea au fost efectuate sau nu în perioada concediului de odihnă, având astfel doua situații:
1. servicii turistice decontate pentru perioada concediului– suma de 1600 lei;
2. servicii turistice decontate în afara perioadei concediului– suma de 1600 lei la care aplică impozit si contribuții sociale de 41,5% (936 lei net).
*concediu = concediu de odihnă pe anul în curs, concediu de odihnă suplimentar(antenă), concediu de odihnă neefectuat din anul precedent.
Factura fiscală trebuie să conțină următoarele elemente:
- denumirea serviciilor turistice (ex. servicii cazare și masă etc.);
- denumirea unității turistice ( numele pensiunii/hotelului, ex. Hotel Neptun, Pensiunea Maria)*
- perioada cazării (ex. 03.02-07.02.2024);
- numele și prenumele titularului;
* A nu se confunda cu numele firmei care administrează unitatea de cazare.
Actele care se depun la structurile financiare sunt:
• factura fiscală;
• bon fiscal/chitanță pentru a face dovada plății sau extras de cont pentru plata prin aplicația Booking;
• raport tipizat.
Plata serviciilor turistice se poate face numai de către polițist sau de către soțul/soția acestuia. Deconturile pentru serviciile turistice se efectuează în ultima săptămână a lunii. Membrii organizației noastre se pot bucura de ofertele turistice publicate pe site-ul Federației Publisind la care suntem afiliați https://avantaje-publisind.ro/
DESCARCA LISTA CU UNITATILE TURISTICE AUTORIZATE PÂNĂ LA 02.03.2024
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
15 răspunsuri
Buna ziua,
E vorba de venituri sub 8000 net in fiecare luna sau se ia in calcul venitul net realizat in luna/lunile concediului decontat?
Ms!
Este vorba despre venitul net din luna in care se solicita decontarea serviciilor turistice
Unde putem gasi modelele de rapoarte tipizate pentru decontarea serviciilor turistice si a celor de transport in perioada C.O
Referitor la perioada pentru care se face decontul. Dacă nu am apucat sa iau voucherul pentru 2023, mai pot deconta pentru anul 2023, pana la 30.06.2024? Cu concediu rămas restant din 2023, dar luat în 2024. Multumesc!
Buna seara. Daca in lege scrie ca „se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziționate direct SAU prin intermediul unei agenții de turism licențiate”, de ce este obligat angajatul sa isi achizitioneze locul de cazare prin agentie??? De ce sunt limitati la anumite unitati de cazare, atat timp cat in lege scrie ca se poate alege orice unitate de pe teritoriul Romaniei????
Legea face referire la unitatiile de cazare clasificate, adica cele inscrise in circuitul turistic.
Bună seara, prin CAS se poate la dv.?
Bună ziua.. trebuie chitanță sau bon fiscal? mulțumesc frumos…
Pentru Brasov, pentru cine este interesat:
https://socialspot.ro/listing/?id=125258&listing_id=125258
Unitatea este clasificata de minister cu numarul 38454 din 16.05.2024.
Ne gasiti si pe booking si airbnb.
Am rezervat o cazare la agenția travel mint am primit o factura on line pe care am plătit-o de acasă , dețin factura pe care am primit ștampila la hotelul unde am fost cazat , dețin și un extras de cont al meu din istoric cu plata pe care am făcut-o și o confirmare electronică a pății și unitatea mea nu vrea să îmi deconteze ca vrea bon / chitanta fiscala sau confirmarea electronică de plată de la booking or eu am rezervarea de la travel mint . Specific ca travel mint și hotelul sunt trecute în lista de agreate ale ministerului turismului
va rugam sa ne contactați pe email sau telefon pentru a ne furniza date suplimentare și a va putea oferi sprijin
mai sunt valabile voucherele de vacanta dupa ce apare noua ordonanta de austeritate?
ordonanta la care faceți referire nu produce efecte pentru polițiști
Fiind cadru MAI, dacă unitatea turistică coincide cu domiciliul din buletin se mai decontează serviciile?
da, se decontează