Conform prevederilor Legii nr. 296/2023 ,”Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026 pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale căror solde lunare nete/salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, în limita a 1.600 lei anual pentru un salariat.” Condiția minimă este ca polițistul/personalul contractual să fie cazat pentru cel puțin o zi în perioada în care solicită decontarea.
De precizat este faptul că unitatea turistică trebuie să se regăsească în lista structurilor turistice clasificate aflată pe site-ul Ministerului Turismului – http://turism.gov.ro/web/autorizare-turism/ . Conform reglementărilor în vigoare, lipsa clasificării unității turistice constituie contravenție, aceasta funcționând în afara cadrului legal.
Perioada de decontare:
- 01.01.2024 -30.06.2024 pentru anul 2023;
- 01.01.2024- 31.12.2024 pentru anul 2024;
Serviciile turistice pentru care se decontează cuprind :
- servicii cazare;
- alimentație publică(masă restaurant ;
- tratament balnear și agrement;
Serviciile turistice se decontează indiferent dacă acestea au fost efectuate sau nu în perioada concediului de odihnă, având astfel doua situații:
1. servicii turistice decontate pentru perioada concediului– suma de 1600 lei;
2. servicii turistice decontate în afara perioadei concediului– suma de 1600 lei la care aplică impozit si contribuții sociale de 41,5% (936 lei net).
*concediu = concediu de odihnă pe anul în curs, concediu de odihnă suplimentar(antenă), concediu de odihnă neefectuat din anul precedent.
Factura fiscală trebuie să conțină următoarele elemente:
- denumirea serviciilor turistice (ex. servicii cazare și masă etc.);
- denumirea unității turistice ( numele pensiunii/hotelului, ex. Hotel Neptun, Pensiunea Maria)*
- perioada cazării (ex. 03.02-07.02.2024);
- numele și prenumele titularului;
* A nu se confunda cu numele firmei care administrează unitatea de cazare.
Actele care se depun la structurile financiare sunt:
• factura fiscală;
• bon fiscal/chitanță pentru a face dovada plății sau extras de cont pentru plata prin aplicația Booking;
• raport tipizat.
Plata serviciilor turistice se poate face numai de către polițist sau de către soțul/soția acestuia. Deconturile pentru serviciile turistice se efectuează în ultima săptămână a lunii. Membrii organizației noastre se pot bucura de ofertele turistice publicate pe site-ul Federației Publisind la care suntem afiliați https://avantaje-publisind.ro/
DESCARCA LISTA CU UNITATILE TURISTICE AUTORIZATE PÂNĂ LA 02.03.2024
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
48 de răspunsuri
Buna ziua,
E vorba de venituri sub 8000 net in fiecare luna sau se ia in calcul venitul net realizat in luna/lunile concediului decontat?
Ms!
Este vorba despre venitul net din luna in care se solicita decontarea serviciilor turistice
Unde putem gasi modelele de rapoarte tipizate pentru decontarea serviciilor turistice si a celor de transport in perioada C.O
Referitor la perioada pentru care se face decontul. Dacă nu am apucat sa iau voucherul pentru 2023, mai pot deconta pentru anul 2023, pana la 30.06.2024? Cu concediu rămas restant din 2023, dar luat în 2024. Multumesc!
Buna seara. Daca in lege scrie ca „se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziționate direct SAU prin intermediul unei agenții de turism licențiate”, de ce este obligat angajatul sa isi achizitioneze locul de cazare prin agentie??? De ce sunt limitati la anumite unitati de cazare, atat timp cat in lege scrie ca se poate alege orice unitate de pe teritoriul Romaniei????
Legea face referire la unitatiile de cazare clasificate, adica cele inscrise in circuitul turistic.
Bună seara, prin CAS se poate la dv.?
Bună ziua.. trebuie chitanță sau bon fiscal? mulțumesc frumos…
Pentru Brasov, pentru cine este interesat:
https://socialspot.ro/listing/?id=125258&listing_id=125258
Unitatea este clasificata de minister cu numarul 38454 din 16.05.2024.
Ne gasiti si pe booking si airbnb.
Am rezervat o cazare la agenția travel mint am primit o factura on line pe care am plătit-o de acasă , dețin factura pe care am primit ștampila la hotelul unde am fost cazat , dețin și un extras de cont al meu din istoric cu plata pe care am făcut-o și o confirmare electronică a pății și unitatea mea nu vrea să îmi deconteze ca vrea bon / chitanta fiscala sau confirmarea electronică de plată de la booking or eu am rezervarea de la travel mint . Specific ca travel mint și hotelul sunt trecute în lista de agreate ale ministerului turismului
va rugam sa ne contactați pe email sau telefon pentru a ne furniza date suplimentare și a va putea oferi sprijin
mai sunt valabile voucherele de vacanta dupa ce apare noua ordonanta de austeritate?
ordonanta la care faceți referire nu produce efecte pentru polițiști
Fiind cadru MAI, dacă unitatea turistică coincide cu domiciliul din buletin se mai decontează serviciile?
da, se decontează
Am fost in concediu in perioada 14 august 2024-19 august 2024. Am fost cazat la Bușteni,între 15 și 17 august(trei zile). Menționez că sunt personal civil la pompieri.La demontarea serviciilor turistice mi s-au reținut o sumă mare,am primit doar 1106 lei din suma de 1641 lei,pe motiv că am fost in afara concediului de odihnă,ceea ce nu cred că este corect.Ce trebuia să fac, să plec din hotel când începea ziua de sâmbătă și să mă întorc luni, că așa mi s-au spus,că zilele de weekend nu sunt luate în calcul că fiind zile de concediu.
Dacă personalul solicita decontarea serviciilor turistice în afara concediului, aceste sume se impozitează
La calculul numărului de zile de concediu nu se socotesc sărbătorile legale și zilele de sâmbătă și duminică. Asta nu înseamnă că acestea nu fac parte din concediu.Am intrat în concediu miercuri,14 august și am terminat concediul luni 19 august. Sejurul a fost in perioada concediului,de joi 15 august, până duminică,18 august, când am plecat din hotel.
Sejurul a fost pe perioada concediului.Am intrat în concediu pe data de 14 august și ultima zi de concediu a fost 19 august.
Buna ziua, intrarea la Therme București se poate deconta ca servicii turistice de către un cadru MAI ?
Daca unitatea la care faceți referire furnizează servicii turistice conform legislației și se află pe lista unităților de cazare acreditate de Ministerul Turismului, da
Dacă am luat masa în oraș la un restaurant și cazarea de pe booking ? Pot să decontez masă la restaurant ?
Buna ziua, se poate face decont doar pe servicii turistice, fara cazare? Concret taxa intrare salina si masa?. Multumesc.
nu se poate efectua decontul in maniera expusă de dumneavoaastra.
Bună seară, dacă plata este făcută la locația de cazare cu cardul fiind eliberate factura și bonul de casă corespunzător mai este necesar extrasul de cont pentru respectiva tranzacție? Mulțumesc! Menționez că sunt personal civil MApN.
Bună seara! Decontarea seriilor se poate face în baza a 2 facturi , concediu efectuat în 2 perioade diferite? De ex, o factura de 700 ron pt concediul efectuat in septembrie și o alta factura de 900 ron pt concediul efectuat în octombrie? Mulțumesc!
Va salut! Sunt incadrat la ITPF Giurgiu si intampin urmatoarea problema:
In luna Iunie, in perioasa concediului am achizitionat servicii turistice in valoare de 2000lei. La intoarcerea din concediu, in data de 26.Iun, pentru a fi termenul de depunere – finalul lunii Iunie , am solicitat cu acelasi raport decontarea facturii integral…. 600 lei necheltuiti in anul 2023 si diferenta din drepturile cuvenite in anul 2024.
La salariul din Aug ( aferent lunii Iulie) mi-au fost virati 600 lei care apar si pe fluturas. Pun mana pe telefon si sun la financiar unde mi se spune ca…. „e o problema dom’le ca factura nu poate fi introdusa de doua ori in program….. de ce nu v-ati luat doua facturi separate?!?!…”
I-am explicat doamnei…cum scrie si-n hartiile anexate… ca am fost cazat 5 nopti/ 400 lei/noapte …si nu mi-a trecut prin cap ca doar la ITPF Giurgiu mi se va cere factura pe o nopte jumate…si restul pe alta factura….
Si uite-asa domnilor…. sun de atunci si mi se spune ….”incercam, sa vedem….am sunat si la IGPF si asteptam solutia…..”
Eu stiam ca singura mea obligatie este sa ma cazez la o unitate acreditata, sa anexez raportului factura detaliata cu perioada de cazare si document de plata al facturii… dar se pare ca nu!!! Dati-mi va rog o solutie…poate ati mai intalnit situatia aceasta…
P.S: Mai rabd un pic si daca nu se rezolva fac raport catre seful ITPF si IG….
Buna ziua,
Daca am concediul de luni pana vineri si am luat cazare miecuri, joi si vineri, se deconteaza miercuri si joi ca zile de concediu si vineri ca zi in afara concediului?
Vineri e ultima zi de concediu, nu e zi liberă
Bună seara! Dacă vreau sa merg in weekend cu voucherele și nu sunt in concediu (mentionez ca sunt personal militar M.A.I), câti bani imi raman si cat se impoziteaza? Am inteles din aceasta postare ca se impoziteaza 41,5%. este valabil acest procent și daca este weekend? Sau creste
Buna ziua. Daca in concediu merg la un hotel, dar acesta nu are si restaurant, iar suma nu acopera cei 1600 lei, ea fiind mai mica, pot sa mananc in proximitatea hotelului, la un alt restaurant si pe baza bonului fiscal sa decontez diferenta de suma pana la 1600 lei?
Multumesc!
Buna ziua! dacă pana în septembrie, anul acesta, am lucrat la Politie, post de personal civil și am decontat contravaloarea serviciilor turistice aferente contractului de munca respectiv, acum, pe noua funcție, ofiter în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgenta, mai am dreptul la o noua decontare a serviciilor? Ințeleg de. la colegi, ca da. Mulțumesc!
Nu puteți beneficia de decontarea serviciilor turistice de două ori pentru același an
Salut, știe cineva cum se calculează plata de decontarea transport, și care sunt procentajele de decontare pe km , cele noi actualizate, sau unde găsesc
Bună ziua!
Unde putem să găsim lista intreagă? Aici nu se deschide decat pana la judetul Brasov.
Mulțumesc!
Serviciile turistice reprezentate de transportul cu Mocănița și servirea mesei pe perioada cât durează transportul sunt decontate? Normal acesta este un serviciu de agrement iar in factură apare Avans SERVICII TURISTICE. De la unitatea MAI la care lucrează soția ca și personal civil i s-a transmis că decât cazarea și masa se decontează.
in situația expusă de dumneavoastră nu se poate opera decontarea. se decontează serviciile turistice, de cazare și masă oferite de operatori economici autorizați de Ministerul Turismului
Buna ziua, sunt personal contractul la o instituție MAI. Eu imi pot lua concediu doar in zilele lucrătoare. Dacă vreau sa imi iau concediu intr-o zi de vineri si sa ma cazez o noapte, se va impozita si ziua de sâmbătă pentru faptul ca se prinde si ziua aceasta? Sau se va impozita 10% pentru ziua de vineri si atât?
dacă factura pentru serviciile turistice este emisă pentru perioade care exced concediului de odihnă, sumele aferente acelor perioade se vor impozita
Bună ziua! soția mea, care a fost admisa la TCO și urmează sa fie mutata din cadrul Ipj la Serviciul Pasapoarte începând cu 01.12.2024, a fost luna asta în concediu…a scos factura, chitanță cu serviciile turistice, iar de la Financiar i-a zis ca suma se impozitează cu 41.5%.
întrebarea mea, dacă ma poate ajuta cineva…care este cadrul legal? specific faptul ca decontarea serviciilor a fost în perioada concediului de odihna. Mulțumesc anticipat!
va rugam se ne transmiteți prin email datele dumneavoastră de contact pentru a ne furniza date suplimentare
Vă salut! Sunt cadru MAI (pompier). Am solicitat decontarea serviciilor turistice prestate în aceeași localitate cu localitatea de domiciliu dar la serviciul financiar nu mi-a fost acceptat raportul. Argumentul a fost acela că m-am aflat în aceași localitate cu toate că în legea nr. 94/2014 nu se menționează nimic în acest sens. Puteți dvs. să mă lămuriți, vă rog?
Ca și cadru MAI, dacă nu am decontat serviciile turistice pentru anul 2024 se vor mai putea deconta in anul următor 2025?
Vă salut! Sunt pompier și am solicitat decontarea serviciilor turistice prestate în aceeași localitate cu localitatea de domiciliu dar la serviciul financiar nu mi-a fost acceptat raportul. Argumentul a fost acela că m-am aflat în aceași localitate cu toate că în legea nr. 94/2014 nu se menționează nimic în acest sens. Puteți dvs. să mă lămuriți, vă rog?
Buna seara!
Am fost recent cazata la un hotel din Năvodari care se afla pe lista de decontare însă pe factura apare CUI-ul că pe lista, denumirea, adresa, localitatea, orașul, denumirea hotelului și 5 stele dar nu coincide J-ul de pe factura cu cel din lista. Sa nu fie actualizata lista cu modificările pe J-ul firmei? Nu vrea să îmi deconteze val.ca nu apare același J de pe factura cu lista. Va rog! Mulțumesc
nu
Bună seara,
Va adresez o întrebare legat de decontul de serviciul de alimentație publica,mai exact am un bon fiscal de la restaurant, și factura trimisa pe email ulterior
Menționez că nu mi a fost acceptat decontul pe motivul că factura nu este in original.
As dori sa știu dacă este specificat undeva daca actele trebuie sa fie doar in original , sau printate ulterior de pe mail (copie) …Va mulțumesc!
Din anul 2016 facturile nu se mai ștampilează si semnează