Contrabanda cu țigări, fenomenul căruia polițiștii de frontieră îi țin piept

Pornind chiar de la definiția acesteia, contrabanda reprezintă trecerea clandestină peste frontieră a unor mărfuri interzise sau sustrase de la plata taxelor vamale, fiind una dintre principalele forme de fraudă la nivelul țării noastre. Contrabanda reprezintă o componentă a criminalității organizate și este un fenomen infracțional transfrontalier, frontiera de nord a României fiind  principala ”poartă” a acestei activități.

Sărăcia, rata crescută a șomajului, perfecţionarea şi diversificarea metodelor folosite de contrabandiști, caracteristicile zonei montane limitează utilizarea mijloacelor auto folosite de polițiștii de frontieră şi îngreunează realizarea surprinderii infractorilor. De asemenea, atitudinea sfidătoare a populaţiei faţă de poliţiştii de frontieră reprezintă, în același timp, unul dintre factorii care încurajează contrabanda cu țigări.

Contrabanda cu țigări este o veritabilă afacere pe piața infracționalității, pentru majoritatea celor care fac acest lucru fiind un mod de viață care aduce câștiguri imense. Numai dacă analizăm situația din luna octombrie 2020, în doar 17 zile de la începutul lunii au fost confiscate nu mai puțin de 95.374 de pachete de țigări, cu o valoare ce se ridică la 1.105.000 lei (aproximativ 225.000 euro) doar la frontiera de nord a țării. Acest fenomen a luat o amploare foarte mare în ultima perioadă din cauza pandemiei, deoarece au scăzut simțitor veniturile populației, dar și ca urmare a dorinței de îmbogățire prin mijloace mult mai ușoare.

Creşterea continuă a prețului țigărilor în România a dus la o cerere mult mai mare pentru cele vândute pe piaţa neagră. Nu e o noutate că acei contrabandiști cu țigări se bazează pe cunoașterea itinerariilor şi a intervalurilor orare acoperite de misiunile desfășurate de colegii noștri, încercând să speculeze orice mișcare făcută de aceștia.

Avem de-a face cu o întreagă organizare a acestor grupări, capii acestora neparticipând întotdeauna direct la activitatea de contrabandă, ci coordonând telefonic fiecare membru al grupării, care are  un rol bine stabilit, existând observatori în zona activității de contrabandă şi de asemenea, antemergători pe rutele de transport al ţigărilor.

Transportul ţigărilor peste frontieră este efectuat fie de cetăţeni ucraineni sau români, aceştia stabilind locul acţiunii și utilizând aparatură de observare, după care le depozitează temporar în acoperirile din teren, iar ţigările sunt preluate ulterior de localnicii români şi transportate în diferite locaţii, drona sau snowmobilul fiind doar câteva dintre mijloacele sofisticate pe care le folosesc contrabandiștii în activitatea infracțională.

Dacă cineva se îndoiește de rolul important pe care îl au polițiștii de frontieră, de complexitatea activității desfășurate, cât și de riscurile la care sunt supuși, cantitățile de țigări confiscate nu pot fi decât o dovadă a faptului că se înșală.

Nouă nu ne rămâne decât să-i felicităm pe colegii noștri de la frontiera de nord a țării, care într-un interval de aproximativ două săptămâni, au reușit să captureze cantități record de țigări de contrabandă.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Contrabanda cu țigări, fenomenul căruia polițiștii de frontieră îi țin piept

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută