Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificare HG nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie cuvenite poliţiştilor a fost aprobat astăzi în Ședința de Guvern. Polițiștii care au depus deja rapoartele de solicitare pentru acordarea compensației de chirie pe o rază de 70 km, vor primi drepturile retroactiv cu data înregistrării raportului la secretariatul unității.

Conform  notei de fundamentare, noile modificări vizează:

  • posibilității ca polițiștii să beneficieze de dreptul la compensația lunară pentru chirie și atunci când locuința închiriată sau achiziționată se află la o distanță de maximum 70 km față de locul de muncă;
  • se înlocuiește sintagma „salariul de bază” cu sintagma „salariul lunar”, astfel cum prevede legislația de nivel
    superior; modificare nu generează impact financiar, ținând cont de faptul că măsurile fiscal-bugetare anuale1
    adoptate până în prezent limitează compensația lunară pentru chirie la nivelul acordat în luna decembrie 2009 (în anul 2023, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.168/2022 stabilește că baza de calcul a compensației lunare pentru chirie este reprezentată de salariul de bază din anul 2009, astfel cum acesta era reglementat de
    prevederile Ordonanței Guvernului nr.38/2003).
  • înlocuirea referirilor la navetă, având în vedere noile reglementări în materia drepturilor de transport, respectiv Hotărârea Guvernului nr. 1198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale
    personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Similar prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1198/2022 se reglementează și modalitatea de calcul a distanței atunci când se solicită compensație pentru chirie pentru o locuință aflată la maximum 70 km față de locul de muncă;
  • -reglementarea situației când intervin modificări succesive ale raportului de serviciu al polițistului;
  • eliminarea prevederilor referitoare la situația soților despărțiți în fapt;
  • introducerea unor noi cazuri în care compensația lunară pentru chirie se plătește în continuare, respectiv pentru polițiștii care sunt detaşați/ împuterniciți în altă localitate decât cea în care au închiriat spaţiul de locuit şi nu optează pentru acordarea compensaţiei pentru chirie în localitatea unde au fost detaşați/ împuterniciți și polițiștii care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau trei ani în cazul copilului cu handicap, respectiv în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani ori a copilului cu handicap pentru afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani ori în concediu pentru acomodare în cazul adopției;
  • introducerea unor prevederi potrivit cărora compensaţia lunară pentru chirie nu se acordă polițiștilor care au înstrăinat o locuinţă aflată în proprietatea lor sau a soţiei/soţului, cu intenţia vădită de a beneficia de compensaţia lunară pentru chirie, similar legislației specifice cadrelor militare.

VEZI AICI PREVEDERILE MODIFICĂRILOR ADUSE HG 284/2005.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Au fost adoptate normele de aplicare pentru compensația de chirie

Distribuie

14 răspunsuri

  1. Buna ziua!Daca am proprietate personala intr-o comuna la 15 km de orasul in care sunt incadrat (comuna nu face parte din garnizoana),pot beneficia in continuare de compensatie chirie in orasul in care sunt incadrat?

  2. Și de actualizat când?
    Bode, e bine să primești 4.600 lei net/lună, iar polițiști să primească, în medie, circa 550 lei net/lună pentru chirie?
    Ia zi, domnule doctor Bode!

  3. Buna ziua!
    Ce facem cu deficitul de agenti si de ofiteri?…
    Ce se intampla cu un Ofiter sau Agent, care se muta de la IPJ X la alt IPJ Z, iar la IPJ-ul unde a fost mutat, acesta in loc sa ajunga acasa, ajunge la o distanta de 20-100km fata de locuinta ?
    Nu este normal. Ar trebui sa beneficieze si aceei politisti care nu sunt mutati in Interes de serviciu. Cum este la Jandarmi, ANP, Armata, Sri, Etc.

  4. Buna ziua! Am urmatoarea situatie, daca ma poate ajuta cineva – detin un apartament im coproprietate cu prietenul meu, amandoi fiind cadre (eu sunt titulara de credit) si beneficiez de compensatia pentru plata ratei. In situatia in care ne vom casatori, voi pierde acest drept sau mi se va putea acorda in continuare ? (In ideea ca se poate refuza, interpretandu-se ca el ar avea un imobil, desi e in coproprietate cu mine) Mai este cineva intr-o situatie similara ?Multumesc anticipat pentru raspuns!

  5. La Art. 2.1 lit b ) nu beneficiază de acordarea contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare aferentă deplasării săptămânale” face referire la suma forfetara săptămânală din legea 1198/2022 ?

  6. Având în vedere condițiile precare de locuit, din localitatea unde am fost numit în prima funcție, pot rezilia contractul de închiriere si încheia un alt contract într-un municipiu, din alt judet, aflat la 5 km de localitatea respectivă ???

  7. Stie cineva daca au intrat in plata compensatiile pentru chiria politistilor care locuiesc cu chirie pana la 70 km? Daca da, de cand?

  8. Dupa modificarea HG nu se mai deconteaza chiria pentru cei din blocurile ANL. O sa vorbesc la resurse umane sa ma lamuresc.Din octombrie nu am primit banii pentru chirie iar cei de la financiar mi-au zis telefonic ca nu mai beneficiez si sa primesc lamuriri de la resurse umane.

  9. Situație:
    Agent de poliție X mutat la cerere de la IPJ A la IPJ B – unde, bineînțeles, nu mai beneficiază de compensație de chirie.
    Promovează prin TCO și se mută în interesul serviciului la o altă structură a MAI aflată în alt județ,
    Revine în aceeași localitate prin mutare în interesul la IPJ B. Beneficiază de transport lunar (naveta zilnică). Renunțând la decontarea navetei, poate beneficia de compensație de chirie?

  10. poate sa-mi spuna cineva daca au intrat in plata compensatia la chirie ptr.inchiriere la maxim 70 km? Si daca da, de cand?

  11. Bună seara! Am și eu o întrebare, având în vedere noile modificări privind acordarea chiriei(în special art 14 și 15 din Hotărârea 1001 din 2023 de modif a Hg 284 din 2005 :în cazul în care beneficiez în prezent de acordarea chiriei pt plata unei fracții/rate la achitarea unui credit ipotecar pt un imobil și intenționez sa îl vând datorita unor probleme personale pot beneficia ulterior în cazul în care solicit, de acordarea chiriei în condiții specifice și nu ca fracție/rata la plata unui credit ipotecar?

    Deasemenea ma interesează din practica dacă în aceste condiții se interpretează ca pierdere a dreptului de chirie sau acest drept este condiționat de efectuarea unei anchete în vederea stabilirii intenției vădite de a vinde pt beneficiul chiriei?

    Nu în ultimul rand dacă exista vreun RIL data de instanta de judecata, de interpretare, în acest sens?

    Va mulțumesc!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.