Apel la unitate pentru proteste comune ale sindicatelor

În contextul în care Guvernul României ne comunică permanent faptul că nu sunt resurse financiare suficiente pentru respectarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice astfel încât polițiștilor să le fie acordate restanțele salariale, constatăm că pentru șmecheri există suficiente fonduri deoarece senatorii și deputații și-au votat majorarea sumelor forfetare pentru cheltuielile lunare cu cabinetele parlamentare cu 7500 lei net.

Astfel, suma forfetară pe care o vor primi parlamentarii va fi de 35.500 de lei pe lună, în timp ce nouă, angajaților din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională nu ne sunt acordate restanțele salariale într-un cuantum de aproximativ 300-500 lei, în ciuda faptului că la acest moment, polițiștii abia dacă mai reușesc să-și asigure traiul de la o zi la alta.

Toate aceste ”strategii” păguboase au condus la plecarea din sistem a polițiștilor cu experiență din cele mai importante structuri ale IGPR, IGPF, IGI, dar în egală măsură și din celelalte arme militarizate cum sunt Jandarmeria și IGSU, iar ultima lovitură pentru climatul de ordine și siguranță publică pe care MAI-ul este obligat să-l asigure pentru cetățenii acestei țări este reprezentată de concurența înregistrată la școlile de agenți de poliție, care a marcat un record negativ, respectiv 1,16 candidați/loc.

Această situație este cauzată de mai multe elemente la care și-au adus contribuția persoanele aflate la conducerea Ministerului Afacerilor Interne din care exemplificăm pe cele mai relevante:

 • politizarea excesivă a structurilor din MAI;
 • împuternicirile succesive concomitent cu refuzul de organizare a unor concursuri transparente (a se vedea sutele de concursuri cu 1 singur candidat);
 • salarizarea precară care este la cel mai scăzut nivel din ultimii ani în raport cu puterea de cumpărare;
 • condițiile improprii de muncă,  volumul activităților, lipsa logisticii;
 • lipsa predictibilității carierei și lipsa unui sistem de recompensare a muncii, bazate pe criterii de meritocrație;
 • lipsa legislației care să protejeze polițiștii și să le ofere instrumentele juridice necesare pentru a fi eficienți și a furniza siguranță pentru comunitate;
 • atacurile constante ale politicienilor demagogi cu privire la sistemul de pensii militare de stat, etc.

În aceste condiții Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL, afiliat Federației Publisind și Blocului Național Sindical va continua seria de proteste pentru aplicarea integrală a Legii-cadru privind salarizarea, prevenirea unor modificări a legii pensiilor în dezavantajul polițiștilor, dar și pentru recunoașterea complexității muncii pe care o desfășurăm și care implică riscuri deosebite ce nu sunt compensate în mod corespunzător prin legislație.

Pe cale de consecință, având în vedere interesele comune pe care organizațiile sindicale le au la acest moment pentru apărarea drepturilor membrilor pe care-i reprezentăm, am procedat la informarea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, care și-a anunțat intenția organizării unor acțiuni, cu privire la faptul că este necesar să realizăm un calendar comun al protestelor, întrucât la acest moment acțiunile noastre trebuie să reflecte o singură voce, cea a polițiștilor ale căror drepturi sunt încălcate flagrant

Este momentul în care, doar împreună, putem să determinăm Guvernul să înțeleagă importanța și rolul pe care polițiștii îl au în societate, motiv pentru care, după întâlnirea pe care o vom avea cu reprezentanții SNPPC vă vom informa de îndată cu privire la calendarul de proteste pe care îl vom asuma în comun.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Apel la unitate pentru proteste comune ale sindicatelor

Distribuie

4 răspunsuri

 1. Sa trăiți! Într-un anunț anterior ați indicat care sunt condițiile pentru decontarea transportului conform hg 1198/2022,mai sunt aceleași?!

 2. Pe la începutul anului când anunțați mărirea de grad și de 10 la sută..spuneați că o să vă întâlniți cu min muncii pt a stabili alte discuții ref la mărire norma de hrana..echipament….acum se pare că au picat aceste întâlniri…de ce nu faceți articole în sensul acesta pt a prezenta adevărul?? Oricum știu că nu o să postați comentariul…

 3. Eu mi-am dorit sa intru in poliție, am același motive pentru care sunt sceptica,locurile sunt vândute agramaților, nepotismelor, corupților. Am terminat Universitatea Politehnica București ( master media 9) cursul de Inspector Securitate și Sănătate in Munca media 9.75.
  Cursul de prim ajutor ASVSU ( media 8)
  Cursul lucrul la înălțime ( media 8)
  N-am loc de munca, stau șomeră de 2 luni de zile!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută