NOTIFICARE

În contextul în care noul Guvern nu a oferit asigurări cu privire la respectarea aplicării Legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice,

În condițiile în care polițiștilor nu li s-au aplicat prevederile Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2021,

În condițiile în care tocmai Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) prin Decizia 51/2019 a constatat că Ministerul Afacerilor Interne a încălcat legea prin neaplicarea prevederilor referitoare la eliminarea inechităților și discriminărilor salariale așa cum prevedea Legea 71 încă din anul 2015,

În condițiile în care, în momentul de față polițiștii sunt plătiți la nivelul unor baza de calcul din 2009,

Pentru indiferența cu care suntem tratați ca și categorie socio-profesională la nivelul Guvernului și a Ministerului Afacerilor Interne,

În conformitate cu prevederile Legii nr 53/2003 privind Codul muncii, republicată, art. 120, alin (2), vă aduc la cunoștință că NU îmi dau acordul pentru efectuarea de ore suplimentare începând cu luna ianuarie 2022, din cauza efortului și epuizării pe care le-am resimțit în cele 22 de luni de pandemie.
Legea nr. 53/2003, art. 120:

(1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.

Totodată, vă notific asupra faptului că nu mai sunt de acord:

1. să execut atribuții care nu sunt prevăzute în fișa postului, cum ar fi îndeplinirea sarcinilor referitoare la prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 sau verificarea certificatelor verzi;
  2. să asigur intervențiile la evenimente (echipă CFL, grupă operativă, permanență, continuitate etc) în afara programului normal de lucru, din timpul de refacere a capacității de muncă sau de repaus, întrucât la data de 31.12.2017 OMAI nr. 78/2017 ce reglementa continuitatea îndeplinirii atribuțiilor specifice, în afara programului normal de lucru, și-a încetat aplicabilitatea, iar asemenea practici nu mai sunt legiferate la nivelul MAI, șeful unității fiind obligat conform art. 17 alin. (2) din Ordinul MAI 577/2008 să planifice în serviciu cel puțin 1/3 din polițiști;

În vederea protejării drepturilor mele, mandatez Sindicatul Polițiștilor Europeni „EUROPOL”, să îmi reprezinte interesele prin utilizarea prezentei notificări, în raport cu terții (angajator etc), prin orice tip de acțiuni legale.

Precizez că în situația în care Guvernul/Parlamentul va respecta aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, îmi voi reconsidera poziția față de dezacordul pentru prestarea de ore suplimentare.

Cu stimă,