Zile libere sau bani pentru părinți când școlile sunt închise

Un nou proiect de ordonanță de urgență similar OUG nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 va fi săptâmâna viitoare pe masa Guvernului pentru a fi adoptat ca urmare a situației create de valul patru al pandemiei de coronavirus când foarte multe unități de învățământ au trecut în sistemul online.

Se vor acorda zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor cu vârsta de până la 12 ani sau cu vârsta de până la 26 de ani dacă aceștia sunt cu dizabilităţi, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară dacă îndeplinește următoarele condiții:

a) au copii cu vârsta prevăzută la alin.(1);

b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere sau, după caz, părintele care solicită acordarea de zile libere se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

c) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca;

Angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţile sanitare publice beneficiază de zilele libere prevăzute la art. 1, la cerere, numai cu aprobarea angajatorului, altfel vor beneficia de majorarea de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie / solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare.

În situația în care ambii părinți au activitate în MAI, unul dintre ei poate beneficia de o majorare a drepturilor salariale, în cuantum de 75% din salariul de bază / salariul de funcţie / solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. În acest caz, majorarea se acordă la cererea angajatului însoțită de o declarație a celuilalt părinte că nu beneficiază, la rândul său, de majorarea salarială și nici nu se află în una dintre situațiile prevăzute de actul normativ, care conduc la neacordarea dreptului.

În cazul familiilor monoparentale, acestea pot opta, fie pentru acordarea de zile libere, fie pentru acordarea majorării drepturilor salariale. În cazul în care ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea în sistemul de apărare, siguranță națională și ordine publică, doar unul dintre aceştia are dreptul la acordarea de zile libere, cu aprobarea angajatorului, sau, în cazul în care angajatorul nu a aprobat cererea de acordare de zile libere, la majorarea acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, potrivit prezentului alineat.

De îndată ce actul normativ va fi adoptat, vom solicita imediat MAI punerea în aplicare a prevederilor acestuia, ținând cont că anul trecut s-a tegiversat extrem de mult acrodarea acestor drepturi. Dacă aveți propuneri cu privire la textul actului normativ, așteptăm sugestii   pe adresa de email sindicateuropol@gmail.com,până cel târziu astăzi la orele 20.00, mâine dimineață aceasta fiind dezbătută în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

VEZI AICI POIECTUL DE ORDONANTA DE URGENTA

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Zile libere sau bani pentru părinți când școlile sunt închise

Distribuie

6 răspunsuri

 1. c) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca;
  Cei care sunt in situatia de mai sus pot sa muncească cu copiii in brate sa u cum?
  Spre exemplu profesorul de română poate sa predea, sa si supravegheze, hrănească, etc. copilul singur copilul de pana in 5 ani?
  Oare aceste situații nu s discriminatorii?

  1. Dacă părinți sunt divorțați iar copilul are domiciliul la mama i aceasta lucrează și nu se poate lucra de acasă beneficiază de aceste zile libere sau bani?

 2. Si cum rămâne cu cei care lucrează unul in sistemul de ordine și siguranță publică iar celălalt la privat. Iar se face discriminare ? Ei de ce nu beneficiază??

 3. Cum poți munci langa copiii de-acasă și copiii mici sau cu fără muncă nu poți nimic gratis faceți mai multe creșe grădinițe și școli cu programul prelungit pentru a putea părinți munci fără muncă nu poți obține nimic gratis să știți doar muncind poți optime bani nu trăind din alocația copiilor

 4. Nu mi se pare corect că, atunci când unul dintre părinți este la munca de la domiciliu, celălalt să nu beneficieze de acesta lege făcut, bineînțeles pe picior doar pentru ei…

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută