Zero polițiști au promovat selecția pentru educație fizică și autoapărare

Situație fără precedent în Poliția Română. După ce a fost anunțată cu surle și trâmbițe noua structură din cadrul IGPR, Direcția de Pregătire Profesională, a venit rândul inspectoratelor de poliție să nominalizeze „specialiști” pentru cele 4 segmente: conducere defensivă, instrucția tragerii, educație fizică și autoapărare și tactică polițienească.

Cu toate că am atras atenția în mai multe rânduri asupra „combinațiilor” care se fac la nivelul IPJ-urilor, prin nominalizarea unor pile și apropiați ai inspectorilor șefi, majoritatea lor au continuat să promoveze oameni pe care îi recomanda doar vocea și talentul.

Mai mult, într-o ultimă încercare  de a-i determina pe inspectorii șefi să acționeze cu obiectivitate și să înțeleagă rolul esențial pe care acești instructori îl vor avea la nivelul instituției pe componenta de pregătire profesională, Benone Matei, inspectorul general, a convocat o întâlnire în sistem videoconferință, pe parcursul căreia a nominalizat mai multe IPJ-uri unde a găsit cazuri de persoane propuse care aveau ca pregătire cursuri de yoga, de sociologie sau care erau nominalizați ca instructori de conducere defensivă pentru simplul fapt că erau ofițeri la serviciul rutier.

Spre surprinderea noastră, îndrumările primite au fost complet ignorate de unii inspectori șefi și după această ședință. Astfel La IPJ Constanța, cu toate că existau 3 agenți de poliție care au absolvit cursul de conducere defensivă și dețineau atestat, inspectorul șef și-a menținut nominalizarea unui ofițer de la serviciul rutier despre care spunea că nu are cum să nu știe să conducă dacă se ocupă cu aplicarea Codului rutier.

De aici am tras concluzia că unele IPJ-uri sunt conduse de șefi care nu dau doi bani pe îndrumările venite din partea IGPR și asta pentru că au garanția că beneficiază de o „siguranța politică”. Toate aceste nominalizări proaste promovate de la nivelul IPJ-urilor s-au confruntat însă cu realitatea. Asta deoarece în urmă cu câteva zile, la Școala Câmpina le-au fost testate aptitudinile polițiștilor care au fost propuși pe cele 4 specialități.

Fără să mai fie nevoie de alte comentarii, în urma probelor la care au fost supuși, probe care reprezentau viitorul activității lor de instruire pe care ar fi trebuit să o realizeze, la nivelul celor 41 de județe avem următoarele rezultate:

 • Conducere defensivă – doar 6 polițiști au promovat probele. De precizat că ofițerul de la serviciul rutier Constanța a picat cu brio, iar ceilalți 3 agenți care dețineau atestat nici măcar nu au fost întrebați dacă vor să îndeplinească atribuțiile acestei funcții.
 • Instrucția tragerii – doar 2 polițiști au promovat probele;
 • Educație fizică și autoapărare – 0 (ZERO) polițiști au promovat probele;
 • Tactică polițienească – doar 9 polițiști au promovat probele;

În continuare, cel mai probabil, posturile rămase vacante vor fi scoase la concurs din sursă externă, cu toate că avem în sistem agenți de poliție care au rezultate de excepție obținute la nivelul unor competiții internaționale. Niciunul dintre aceștia însă nu a fost întrebat de sănătate și se pare că nici pe viitor se dorește promovarea acestor colegi.

Sindicatul EUROPOL a transmis inspectoratelor de poliție județene propuneri însoțite de CV-urile colegilor care ar putea îndeplini cu brio aceste funcții și vom reveni cu o solicitare către conducerea IGPR, ca anterior scoaterii acestor posturi la încadrare directă, să se organizeze un concurs de TCO.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatul EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Zero polițiști au promovat selecția pentru educație fizică și autoapărare

Distribuie

12 răspunsuri

 1. Păi cum să vină agentul X, să-l pună pe ofițerul Y, ditamai şeful de Serviciu, să facă flotări!? Nu se cade aşa ceva! Ii cad gradele „mai marelui ofițer”!
  Sunt agenți de poliție, care dau clasă multor șefi, care habar nu au pe ce lume trăiesc, dar prin „pile”(cumătru, naș), cu „şăful cel mare”, acesta i-a dat și lui „un loc călduț”! Dar e prost de-i bubuie capul. Asta se-ntâmplă în ORİCE İNSPECTORAT JUDEȚEAN DE POLIȚIE, fără nicio EXCEPȚİE!
  Fini, naşi, cumetrii, soră, frate, cumnat, cumnate,s.a.m.d…multe increngături de nu le mai poți să le desluşeşti, de imbârligate ce sunt!

 2. Din păcate, încadrarea din resursă externă rămâne în (mai) toate structurile de forță ale sistemului național de apărare… motivul este lesne de înțeles. Doar în acest fel pot fi infiltrați – căci acesta este termenul cel mai potrivit – în sistem persoanele ,,potrivite” cu adevărat generatoare de ,, plus valoare ” fie și numai prin faptul că reprezintă un ,,plus” prin simpla însumarea a acestora la efectivele existente deja.

 3. Din păcate sunt aranjate posturile scoase la concurs și invers pentru cine chiar nu merita și aici vorbim de pitipoance care nu au treaba cu meseria și tineri care nu știu sa citesca și sa scrie … Chiar dacă sunt altii care ar merita nu se pune accent deoarece banii vorbesc pilele aranjate din timp la nivel central !

 4. Titlul articolului lasă de dorit! Ați inclus toți polițiștii. De ce nu ati scris ofițeri că de fapt asta se caută. Uitați-vă la comentarii……si mai vrem imagine bună….

 5. Buna ziua! Se poate ca la concursul pentru promovarea selectiei pentru educatie fizica si autoapatare sa participe politisti romani dar care lucreaza in acest domeniu in afara tarii respectiv Matea Britanie?

 6. Dotati politistii cu pistoale cu electrosocuri, cu pistoale cu gloante de cauciuc, cu camere de corp, nu numai 2 camere pe sectie, la toti politistii, sa nu mai zica infractorul ca a fost victima si presa sa filmeze numai ce le convine. Incercati obtinerea schimbarii legislatiei pt. apararea si drepturile politistilor supusi in cazuri de risc, cum ar fi folosirea pistolului din dotare, dar mai schimbati si voi pistoalele alea ca trag stramb si mai punetii sa traga mai des. Angajati un antrenor sa-i invete sa imobilizeze un infractor, e rusinos sa vezi 4 politisti pe un individ. Incercati sa actionati in functie de fapta omului, am vazut o amenda de trecere pe rosu la o femeie grasa (asta e, era grasa) si jandarmii o tarau la duba ca nu a vrut sa se legitimeze, parca e prea mult. Aveti grija ca aveti colegi care fac favoruri mici intre ei, mie mi s-a instrumentat un dosar de deranjarea ordinii publice de catre un vecin de la MAI, copy – paste, au uitat sa schimbe numele peste tot ( era unul Ivan Ivanovici care batuse pe nu stiu care), in dosar, ca sa fie siguri de castig au bagat vreo 4 vecini sa declare lucruri fara fond si fara dovezi, cum ar fi, o vecina a declarat ca ascult muzica dar nu stie la ce ora, altul ca l-am inundat, eu eram plecat in concediu de 2 saptamani si lui i se infundase sifonul, administratora a spus ca sunt cam nervos , etc…Alt caz din tinerete cand a fost atacata o colega de la exchange, lucram la paza, individul
  care a intrat peste ea era de la o firma de paza, l-am infascat si l-am dat afara, au venit toata echipa de interventie calare sa ma incinga, am chemat politia, nu venea, noroc ca s-au speriat de un amarat de spray lacrimogen, dupa 40 minute apare politia i-am intrebat de ce nu au intervenit, au zis ca asteptau sa iasa cu sange ca sa aiba motiv sa le faca dosar, dar eu ii chemasem nu sa aiba ei cui sa faca dosar ci sa nu iasa cu sange, sau mai bine zis, sa nu ies schilodit de la munca. Asta e …respect zero.

 7. Imi doresc sa pot participa si eu nu lucrez in așa ceva dar imi doresc sa pot apăra pe cineva care are nevoie de ajutor 😥😥

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.