Zeci de ore suplimentare neplătite pentru polițiștii de frontieră

Plata drepturilor salariale ale polițiștilor este consfințită prin Constituția României și legiferată prin acte normative incidente  și indiferent de cât de pregătiți sau cât de slabi manageri avem, acest drept nu poate fi restrâns. Acest lucru nu se întâmplă și pentru polițiștii de frontieră de la Sectorul Poliției de Frontieră Calafat din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu  acolo unde aceștia au acumulat zeci de ore suplimentare de-a lungul anului 2021  care nu au fost recuperate în termenul legal de 60 de zile și care ulterior nu au fost puse în plată.

În fapt,  actul normativ care reglementează acest segment, Ordinul MAI nr. 35/2019 este destul de concis și fără echivoc, iar conform acestuia plata orelor suplimentare se efectuează dacă compensarea muncii suplimentare, prin ore libere plătite, nu a fost posibilă în următoarele 60 de zile de la prestarea acestei munci. Deși polițiștii de frontieră din cadrul instituției au înteles situația deficitului de personal existent  și nu au beneficiat de timp liber corespunzător de-a lungul anului trecut, când am solicitat plata orelor suplimentare efectuate, deja s-a întrerupt filmul.

Am sesizat toate aceste conducerii ITPF Giurgiu și am solicitat remedierea acestei situații prin recalcularea pentru fiecare polițist de frontieră a orelor suplimentare efectuate și punerea în plată a drepturilor rezultate din aceste calcule, însă surpriză. Conducerea inspectoratului în loc să procedeze la fel ca și celelalte unități ale Poliției de Frontieră unde au fost situații similare, aceasta, prin lucrătorii Biroului Control Intern, a identificat la structura financiară  care sunt membrii ai organizației noastre și i-au obligat să întocmească rapoarte DOAR  pentru simplu fapt că erau membri de sindicat și doar ei ar fi putut reclama aceste aspecte.  Este incalificabil și impardonabil acest mod de imixtiune, mai exact de intimidare privind apartenența la o organizație sindicală, în condițiile în care sesizarea viza o situație generală pentru toți polițiștii de frontieră, fiind o ”premieră” în istoria sindicalismului. Nu vrem să ne imaginăm ce s-ar fi întâmplat după logica precară  folosită dacă din verificările Biroului Control Intern  reieșea faptul că la nivelul sectorului  nu  există membrii de sindicat.

Nu vom tolera astfel de derapaje și imixtiune în activitatea sindicală, iar acest mod de abordare unde în loc să se identifice ceea ce nu funcționează și să se remedieze, se caută să se ”identifice” persoana/persoanele care au reclamat neregulile, în condițiile în care problema prezentată viza întreg efectivul de lucrători. Dacă zilele trecute la bilanțul Poliției de Frontieră Române s-au prezentat rezultatele polițiștilor de frontieră de-a lungul anului 2021 și deopotrivă  s-a mulțumit  pentru munca depusă de aceștia, ei bine acest mod de abordare, care este  de fapt  o excepție, nu face cinste instituției.

Am sesizat conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și  Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării  pentru toate aceste imixtiuni și abordări, iar în tot acest timp ITPF Giurgiu are obligația să pună în plată, indiferent de apartenența la vreo organizație sindicală orele suplimentare efectuate și nerecuperate în termenul legal de 60 zile în regim de urgență pentru toți polițiștii. Ținem totuși să reamintim conducerii ITPF Giurgiu, dacă încă nu cunoaște aceste aspecte, faptul că termenul legal de răspundere  la o petiție este de 30 de zile de la data înregistrării acesteia, iar în cazul în  care aspectele sesizate prin petiție necesită o informare și o cercetare mai amănunțită, se  poate prelungi termenul cu cel mult 15 zile, lucru pe care instituția nu l-a făcut.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Zeci de ore suplimentare neplătite pentru polițiștii de frontieră

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Și la Zimnicea, aceeași poveste. Când le-am zis ca trebuiau plătite cu 100%, au zis ca asa este ordinul de la Inspectorat. Eu știu ca se plătește odată cu 75%, dacă au fost ore efectuate sâmbăta, duminică și în sărbători legale după efectuarea normei de lucru lunare, și cu 100%, dacă în termen de 60 de zile nu s-a putut acorda timp liber corespunzator !

  2. Eu nu inteleg ceva, clar s-a creat un prejudiciu politistilor prin neplata sumelor de bani. De ce nu faceti plangere penala pentru abuz in serviciu si mai departe e treaba procuraturei?

  3. Hai sa fim seriosi! Nu va (ne!) apartine nici un viitor. Viitorul apartine altora, unii aflati in pozitii inalte, care tin painea si cutitul!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută