Zece luni au fost furați la salariu

În cursul lunii noiembrie 2017 o delegaţie a Sindicatului Poliţiştilor Europeni EUROPOL s-a deplasat pe raza judeţului Teleorman, ocazie cu care a luat la cunoştinţă despre mai multe probleme existente la nivelul IPJ Teleorman.

De exemplu, poliţiştilor care au întâmpinat dificultăți cu privire la obținerea autorizațiilor de acces la informații clasificate, din cauza reorganizării DIPI, care a durat foarte mult, deşi au obţinut o nouă autorizaţie începând cu luna martie 2017, în mod nejustificat și abuziv li s-a sistat plata acestui spor. 

De asemenea,  niciun poliţist din cadrul IPJ Teleorman nu beneficiază de plata sporulului de 50% pentru condiţii deosebit de periculoase de muncă (pentru cei care intră în contact cu cadavre). Dacă există judeţe în ţară unde acest spor este plătit pentru toţi poliţiştii care în exercitarea atribuţiilor de serviciu intră în contact cu cadavre (investigaţii criminale, rutieră, ordine publică), la Teleorman nici măcar criminaliştii nu beneficiază de plata acestui spor.  

Urmare a problemelor identificate, am înaintat o adresă conducerii IPJ Teleorman, în care am solicitat remedierea acestora. Nu mare ne-a fost mirarea însă, atunci când am observat că răspunsul întârzie să apară, deși în rândul colegilor, șefii își arătau nemulțumirea că au trebuit sa dea explicații. Abia după ce am început să ne interesăm telefonic de soarta sesizării noastre, după 4 luni, am primit și răspunsul care era antedatat, în termen, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Ne întrebăm retoric dacă ar fi scăpat cu viață un simplu poliţist dacă ar fi depăşit termenul de soluţionare a unei petiţii cu trei luni. Ceea ce totuși are importanță este că 97 de polițiști au beneficiat de sporul de confidențialitate urmare a demersului Sindicatului EUROPOL. Dar mai ales faptul că din cauza incompetenței managementului de la IPJ Teleorman, acești 97 de polițiști au fost prejudiciați timp de 10 luni. 

Mai este de luat în seama și faptul că sumele restante nu au fost încă achitate integral, dar și faptul că, deși sporul de confidențialitate este inclus în sumele compensatorii ce compun salariul de funcție și astfel influențează baza de calcul pentru sporuri, cei din structura financiară nu au procedat la recalcularea tuturor drepturilor.

Cu privire la „sporul de cadavre”, așa cum este el cunoscut în rândul polițiștilor, ni s-a comunicat că prin „grija” deosebită manifestată de către cei care s-au succedat vremelnic la conducerea IPJ Teleorman, acest spor nu s-a aflat în plată la nivelul acestei unităţi în luna decembrie 2009, nici chiar pentru criminaliști, și implicit nu a mai fost preluat de legislația ulterioară. În acest sens, vom proceda la analizarea deschiderii unei acțiuni pentru ca acest drept să fie recuperat în condițiile în care alți polițiști din alte unități beneficiază de acest spor. 

În continuare, este justificat și firesc să sesizăm organele de control de nivel superior pentru acest haos instituțional ale cărui victime sunt tot polițiștii din stradă. Le mulțumim colegilor pentru încrederea acordată și ne bucurăm că vor să pună bazele unui filiale a Sindicatului EUROPOL la nivelul IPJ Teleorman.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

           

           

Sindicatul EUROPOL: Zece luni au fost furați la salariu

Distribuie

2 răspunsuri

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută