Vot final pe legea salarizării personalului plătit din fonduri publice

Radiografia unei săptămâni agitate, cu răsturnări de situație, cu reacții la limită și mult teatru. Cam așa poate fi descrisă activitatea din Camera Deputaților și acțiunile pe proiectul legii de salarizare a personalului plătit din fonduri publice. Concret, după ce o serie de modificări pozitive au fost aduse în comisiile de specialitate din Senat, marți, când au continuat dezbaterile în comisia pentru muncă din Camera Deputaților, au apărut primele reacții nefavorabile ale Guvernului, reprezentat de ministrul Muncii și Justiției Sociale și a celor de la finanțe. Practic, au realizat că cifrele avansate inițial, de 32 mld., nu se mai potrivesc cu rezultatul generat de toate modificările și prevederile din alte acte normative aprobate în ultima perioadă cu impact pe salarizare.

Pe familia ocupațională „Apărare, ordine publică și securitate națională” au picat toate amendamentele anunțate cu atât de mult fast de către singurul, unicul și neobositul Coarnă, care a furat ochii publicului prin intervențiile teatrale care au adus și mai multă opoziție din partea parlamentarilor. Chiar dacă unii colegi au manifestat o admirație deosebită pentru atitudinea scenică a lui Coarnă, și mai mulți au înțeles că arta negocierii nu se duce de fiecare dată prin strigăte, urlete, larmă și jigniri. Drept dovadă, chiar și amendamentul servit de MAI cu ocazia protestului din 24 martie, referitor la asigurarea continuității atribuțiilor de serviciu de la domiciliu (sporul de permanență), care a fost susținut de președintele Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială, Adrian Solomon, la momentul dezbaterii pe legea de aprobare a OUG 9/2017, a picat la vot ca reacție la reacția lui Coarnă.

Și pentru că deja am primit o serie de întrebări pe acest subiect, precizăm că acest spor de 40% se va acorda strict pentru anul 2017, în baza OUG 9/2017 aprobată prin Legea 115/2017, sub rezerva existenței cadrului legislativ care să permită acordarea acestuia și după intrarea în vigoare a legii de salarizare. Noi am solicitat deja ministrului MAI, constituirea, în regim de urgență a grupului de lucru în vederea redactării proiectului de Ordin privind condițiile de acordare a acestui spor de 40%. Mai mult, liderii organizației noastre au termen până luni, 12 iunie, să vină cu propuneri pentru textul acestuia.

Ca element pozitiv pe care nu intenționam să îl scoatem în evidență dacă nu ar fi fost asumat în mod parșiv de SNPPC, este aplicarea cotelor procentuale specifice gradației la salariul de funcție, iar noul cuantum majorat să reprezinte bază pentru celelalte sporuri. Astfel, baza de raportare pentru sporuri va fi mărită în special pentru colegii care au sporuri acordate pe bază de pontaj (noapte, SDSL, antenă etc). Promovarea acestui amendament ne aparține în integralitate, lucru pe care orice membru de sindicat îl poate constata prin parcurgerea istoricului comunicatelor.

Încă din data de 19 mai 2017, din comunicatul de mai jos, v-am informat că am depus și susținut acest amendament în Comisia de Muncă din Senat, care genera o creștere a bazei pentru sporuri, de până la 400 lei.

http://sindicateuropol.ro/anexa-6-aparare-ordine-publica-si-securitate-nationala-dezbatuta-in-senat/

Chiar și în data de 24 mai 2017, la întânirea cu ministrul MAI, am reafirmat interesul nostru pentru această prevedere, asumat chiar de ministru, în timp ce niciun alt sindicat nu a susținut acest lucru.

http://sindicateuropol.ro/pozitia-ministrului-mai-pe-salarizare/

Acest amendament a fost conceput și promovat împreună cu colegii de la Sindicatul Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) prin intermediul Federației Publisind, în urma nenumăratelor întâlniri de lucru cu ministrul muncii și cu parlamentari din comisiile de specialitate. Nu obișnuim să vă scoatem ochii cu ceea ce facem și nici să spunem că suntem unicii, singurii și doar noi, însă dacă veți deschide bine ochii, veți constata că sindicatele din MAI sunt la cel mai scăzut nivel de reprezentare și calitate care a existat vreodată.

Nu e greu să vedem că liderii acestor organizații oscilează între circ ieftin pe micile ecrane, subiecte de tabloid gen „Can-Can” paianjeni, gândaci și șobolani, sau unii care s-au limitat doar să încaseze cotizația și să facă pe victimele că nu au fost consultate sau nu au fost invitate să contribuie la textul legii.

Nici pe noi nu ne-a invitat nimeni nicăieri, însă cel puțin ne-am onorat obligația de diligențe și de moralitate să fim prezenți la toate nivelurile unde s-a dezbătut această lege în incercare de a obține ceva. Iar pentru asta nu ai nevoie nici de reprezentativitate, nici de mii de membri și nici de legături politice.

Chiar dacă nu suntem mulțumiți de forma actuală, azi legea a fost votată în plenul Camerei Deputaților și trimisă spre promulgare președintelui României. Datoria noastră din acest moment este să ne uităm în spate, sa vedem unde nu am procedat bine și să înțelegem o data pentru totdeauna că în momente critice trebuie să existe o singură „voce” din zona sindicală și trebuie să renunțăm la orgoliu, dorința însetată de a ieși în față și interese personale, pentru că altfel vom avea în continuare de pierdut.

Viitorul ne aprține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Vot final pe legea salarizării personalului plătit din fonduri publice

Distribuie

9 răspunsuri

  1. Singura voce sa fie reprezentată de către Europol?Nu sunt membru Snppc și nici Europol,dar cred că și voi nu sunteti altceva decât un sindicat ,, căpușe,, ca mai toate sindicatele de pe la noi.Va urmăresc postările/comunicatele de la început….nu faceți altceva decât să l denigrați pe Coarna,mai nimic constructiv….ceea ce transmiteți voi publicului seamana cu un scenariu ușor de identificat…incepeti cu denigrari ale SNPPC/Coarna,apoi invocați câteva acte normative care sunt relevante și sfârșiți prin indemnul că doar voi faceți și dregeți in speranța că vor veni din ce in ce mai multe ,,gâște naive,,alaturi de voi cotizând .Un sindicat cu adevărat profesionist și reprezentativ ar trebui sa fie transparent și eficient pt.muritorii de rând….deja exagerați prin țigăneală asta denigratoare la adresa altor sindicate!Sunteți deja penibili și tot odată mici si ineficienti. …… cred că așa o sa rămâneți mereu!

    1. Nu suntem singura voce și chiar ar fi bine sa fie cat mai multe voci, pentru ca politistii sa poata sa analizeze obiectiv informatiile pe care le primesc. Nu avem absolut cu persoana dlui Coarna ci am comentat atitudinea liderului SNPPC. Denigrari nu exista ci doar aprecieri și opiniile noastre referitor la contextul și rezultatele actiunilor din Comisia de Munca. Totusi, daca va deranjeaza ca avem o opinie, ne cerem scuze…din pacate am au obtinut altii pentru noi in 89 dreptul la libera exprimare.

  2. Domnilor trebuie ca toate sindicatele care reprezinta politisti sa se puna la aceeasi masa sa aiba acelasi interes sa aiba aceeasi obtiune,acelasi scop si cred ca am spus totul. Daca fiecare va urmari sa obtina cate un pic sa isi arate muschii fata de ceilalti trebuie sa intelegeti ca va fi un ESEC TOTAL nimic altceva

  3. Politistii au cele mai slabe sindicate din sistemul bugetar. Trebuie facuta o reforma in acest sens. Trebuie schimbat planul de reprezentare si modul de lucru pentru a exista cel putin un sindicat mai puternic.

  4. vad ca dupa ce timp de doua luni v-am tot explicat ca acest guvern isi bate joc ati ajuns la o concluzie… Nu vedeti ca nu ne-au dat nimic pana acum, in conditiile in care la toate categoriile socioprofesionale au marit intre 15%- si 50% .Nu avem nimic de pierdut ca oricum nu am primit nimic. Avem numai de castigat… Sa le pichetam sediile, sa ne manifestam, sa aducem la cunostinta si opiniei publice aceste mariri de salarii haotice numai intr-o parte si sa le aratam si respectul nostru. Avem cele mai mici salarii, cei mai mici coeficienti la agenti unde suntem echivalati ca pregatire cu o persoana cu scoala generala iar ca meserie cu a unui necalificat, la sporuri ne-au depasit atat sanatatea cat si educatia iar daca nu stiati de la anul Dragnea si Olguta vor introduce un spor neuropsihic in educatie de 10% pentru toate cadrele didactice adica aproximativ 250.000 de oameni si nu ca la noi care primesc acest spor de numai 5% aproximativ 10% din salariatii M.A.I. Si nu este totul, Dragnea si olguta i-au in deradere si norma de hrana a noastra motiv pentru care de la anul le vor acorda si altor categorii socioprofesionale de la sine putere o norma de 475 lei lunar. Inca o data vedeti ca pentru altii sunt bani cu nemiluita iar pentru noi nu. Trebuie sa ne cerem drepturile in mod legal si democratic, ca prea mult timp ne-au umilit si batjocorit.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.