Profesia de polițist nu a fost niciodată scutită de incidente, de riscuri sau de dificultatea de a lucra cu oameni de diferite categorii socio-profesionale. Cu toate acestea, vremurile pe care astăzi le trăim, ne demonstrează că se impune să modificăm și contextul juridic al faptelor cu care ne confruntăm zilnic în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.
În mai puține cuvinte și pe înțelesul tuturor, respectul față de polițist și frica de lege au dispărut din peisajul societății. Astăzi totul se măsoară în bani, relații și precedente. Subliniem în special precedentele pentru că societatea de azi nu numai că nu cunoaște legea, dar și mai rău, interpretează setul de norme juridice prin prisma exemplelor pe care le văd în mass-media. Iar consecința lipsei luării unor măsuri drastice a magistraților față de faptele de ultraj, ne-a adus în România anului 2017 când polițistul care oprește o mașină pe drumul public este efectiv călcat, cel care execută un mandat de percheziție este tăiat cu sabia sau cel care folosește armamentul în mod legal este purtat prin instanțe ani de zile.
Astăzi în România poți să înjuri un polițist, să îl bagi de unde a ieșit, să îi umpli frigiderul de carne sau să îi spui ce ai face cu organele tale genitale, pentru că nimic din toate acestea nu reprezintă infracțiune. Aceste fapte sunt considerate de un pericol social scăzut, nesemnificativ și astfel sunt tratate ca simple contravenții. Mai jos aveți câteva zeci de secunde dintr-un „spectacol” obișnuit cu care polițiștii se întâlnesc zilnic. Un circar prins în flagrant care își arată stima și respectul față de Poliția Română și față de polițiști.
În pachetul legislativ pregătit de MAI cu consultarea organizațiilor sindicale, există o modificare care introduce o nouă infracțiune care incriminează fapta unei persoane de a adresa cuvinte, expresii ori gesturi obscene la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu și care să fie pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.
Așa cum am mai avertizat, această propunere și altele similare au fost respinse de un grup de lucru al parlamentarilor PSD care și-au dat cu părerea despre pachetul legislativ prezentat de ministrul Carmen Dan. Vă reamintim că ticăloșii de parlamentari au susținut că poliția oricum săvârșește o serie de abuzuri iar cetățenii nu au cum să se apere. Dar îi întrebăm noi pe ei, cum trebuia să se apere polițistul de la Sângeorz Băi, altfel decât prin folosirea armamentului când a văzut cum colegul său aflat la pământ este lovit cu o rangă în cap?! Oare o fi făcut-o de dragul abuzului de care vorbesc parlamentarii ce ne spun că vor să protejeze bețivii, drogații și pe cei care comit fapte ilegale?
Așa cum v-am promis, vom continua toată luna decembrie să vă arătăm imagini fără filtru și vă rugăm pentru aceia care nu sunteți polițiști, să vă puneți, preț de câteva secunde cât priviți imaginile în pielea unui polițist și să ne spuneți ce ar merita astfel de oameni. Mâine este dezbatere publică pe acest pachet iar Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL va fi la MAI să susțină acest pachet legislativ, cu toate că și în forma actuală este prea puțin față de ceea ce este astăzi nevoie în legislație.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
2 răspunsuri
POLIŢISTUL REPREZINTĂ SIGURANŢA CETĂŢEANULUI.
Poliţlstul nu trebuie ingrădit de nimic pentru aşi exercita dreptul de acţiune.
Poliţistul trebuie săşi folosească arma din dotare .fără frica că va fi anchetat.(in condiţiile uzului de armă)
Poliţistul TREBUIE SĂ ARATE A POLIŢIST (să aibă prestanţă)
E mult de vorbit.dar cred că sunt specialişti care ştiuce trebuie făcut.(dacă sevrea face )
Si ce daca ? Nici in America nu e ilegal sa injuri un politist, nici in Anglia.