Vela refuză acordarea stimulentului de risc polițiștilor

În contextul extinderii alarmante a numărului de infectări în cadrul personalului Ministerului Afacerilor Interne, unde s-a depășit numărul de 4300 de cazuri și au fost înregistrate nu mai puțin de 9 decese, ministrul Vela refuză categoric acordarea stimulentului de risc polițiștilor, având în vedere activitățile desfășurate de polițiștii din prima linie pentru contracararea răspândirii virusului.

Încă din data de 06.04.2020 am solicitat Ministerului Afacerilor Interne ca polițiștii să beneficieze de aceleași drepturi stabilite personalului medical, respectiv acordarea stimulentului de risc, în cuantum de 2500 lei, dar instituția a refuzat să răspundă la acest demers.

Mai mult de atât, tot în aceeași lună, ministrul Marcel Vela, în cadrul întrebărilor adresate  pe pagina personală de Facebook cu privire la faptul că și angajații MAI trebuie să beneficieze de stimulentul de risc,  a afirmat: ”Este o analiză pe care o facem la nivel guvernamental și la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Nu vreau să vă spun că încă nu am stabilit și cu Ministerul de Finanțe cuantumul coeficientului de risc. Din punctul meu de vedere nu va fi la nivelul medicului, care este într-un contact permanent cu bolnavul de coronavirus și ati văzut și evoluția îmbolnăvirilor în mediul, în zona medicală, dar eu, ca ministru al Afacerilor Interne, mă voi preocupa ca să primiți un stimulent de risc dvs. pompierii, dar și politiștii, politiștii de frontieră, jandarmii care sunt în prima linie…” Dar acestea au fost doar niște vorbe goale aruncate în vânt de ministrul Vela pentru a câștiga și din asta capital de imagine.

A urmat o nouă solicitare adresată Guvernului României în data de 07.08.2020, la care de asemenea nu s-a primit niciun răspuns, nici că vor acorda, nici că refuză să acorde, dar această ”tăcere”  e de la sine înțeleasă, respectiv că nu s-a dorit nici atunci ca polițiștii să beneficieze de acest drept. (Vezi AICI solicitarea)

În data de 04.10.2020 au urmat încă două solicitări către Ministerul Afacerilor Interne și Guvernul României pentru acordarea stimulentului de risc, în condițiile în care cadrele medicale, profesorii și personalul din asistență socială beneficiau de acest drept.  Nici la această solicitare nu s-a primit răspuns până în momentul de față. (Vezi AICI solicitarea)

Culmea, în data de 26.10.2020 a fost înregistrat la Senat proiectul de lege PL-x nr. b610/2020 pentru modificarea și completarea art. 7 din OUG  nr. 43/2020 prin care trei  parlamentari propun acordarea stimulentului de risc  în cuantum de 2.000 lei pe luna, pentru funcționarii publici cu funcție specifică de polițist local din cadrul Poliției Locale și a 1.000 lei, pe luna, pentru funcționarii publici cu funcții generale și personal contractual din cadrul Politiei Locale, pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transfer  de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri între unități ale administrației publice» sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu aceasta destinație, prin ordonatorul principal de credite, sau din fonduri europene.

 

Nu putem asista decât la cea mai mare palmă dată polițiștilor din MAI, care în toată perioada pandemiei au fost la fel de expuși ca și angajații DSP-urilor sau prefecturilor, cadrele medicale, profesorii sau cei din asistență socială. Polițiștii nu au primit nimic, deși atât în perioada stării de urgență, cât și în starea de alertă au fost omniprezenți în linia întâi. Reamintim faptul că polițiștii sunt cei care au mers la domiciliile celor infectați cu noul coronavirus să verifice dacă aceștia respectă regulile izolării și tot polițiștii sunt cei care intervin în depistarea și identificarea persoanelor care nu respectă izolarea sau carantinarea.

Având în vedere refuzul Ministerului Afacerilor Interne și a Guvernului de a acorda stimulentul de risc din fonduri europene nerambursabile polițiștilor aflați în linia întâi, cât și bătaia de joc la adresa acestora din partea parlamentarilor, care au fundamentat proiectul de lege pentru acordarea stimulentului de risc Poliției Locale  în detrimentul Poliției Române, în perioada imediat următoare vom organiza ample mișcări de protest care vor duce până la suspendarea serviciului polițienesc, în mod similar cu protestul judecătorilor și grefierilor de la începutul acestui an când au blocat activitatea în instanțe.

Polițiștii au ajuns la capătul răbdării, pentru faptul că sunt considerați mingea de ping-pong a unei guvernări incapabile să acorde un drept meritat de polițiști, în condițiile în care stimulentul de risc este decontat din fonduri europene nerambursabile, iar conform declarației publice a ministrului finanțelor, de la debutul pandemiei, doar două treimi din bugetul alocat pentru aceste stimulente a fost cheltuit.

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Vela refuză acordarea stimulentului de risc polițiștilor

Distribuie

5 răspunsuri

  1. SUSPENDAEEA SERVICIULUI POLITIENESC…eu, tot strig asta de ani de zile,dar inca nu cred in stare un sindicat sa aprinda scanteia…suntem bataia de joc a tuturor…

  2. Sunt cei mai penibil.Nu dau pe noi nici cât pe o ceapă degerata.Duoa 24 de ani în sistem,în care am intrat cu visuri multe și speranță la fel de multe,acum abia astept sa împlinesc stagiul de 25 de ani și să ies dintr.un sistem în care toți fac ce vor cu noi și din noi.

  3. Mafia din actualul guvern , adică boii galbeni își bat joc de cei care aplică legea , lege și asa strâmbată de ei în favoarea lor, la vot un sut în fund PNL-ului.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.