Urmează prima GREVĂ din istoria MAI

În urma finalizării negocierilor pentru încheierea unui Contract colectiv de muncă (CCM) valabil pentru întreg personalul contractual/civil din cadrul MAI, indiferent de structură, reprezentanții conducerii desemnați să negocieze au refuzat o serie de propuneri. Este important să precizăm că negocierea CCM-ului a fost inițiată în urmă cu aproximativ 1 lună jumate iar partea sindicală a fost reprezentată de cele 3 organizații sindicale reprezentative la nivelul MAI, printre care și Federația PUBLISIND din care face parte Sindicatul EUROPOL.

Dacă în cazul Acordul colectiv, valabil pentru polițiști, am scris la momentul respectiv că a fost o adevărată cacealma, fiind inițiat, negociat și încheiat în aceeași zi, având la masă lideri ai unor organizații sindicale care nu au reprezentativitate, și care au fost folosiți de către MAI pentru a bloca orice propunere care să vizeze stabilirea unor drepturi suplimentare pentru polițiști, în ceea ce privește Contractului colectiv, valabil pentru personalul contractual, MAI a respectat întocmai prevederile legale.

Precizăm că procedura de anulare a acestui Acord colectiv este în derulare. De asemenea, în cazul negocierii CCM-ului nu au mai îndrăznit să se folosească de organizații sindicale nereprezentative și de lideri aserviți pentru ca acestea să semneze Contractul colectiv, pentru că erau conștienți că Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va refuza înregistrarea acestuia.

Încă de la debutul primei ședințe de negociere, reprezentantul Sindicatului EUROPOL a criticat conducerea MAI pentru două chestiuni esențiale:

1. În componența comisiei de negociere, prezidată de secretarul de stat Voican, formată din nu mai puțin de 12 reprezentanți, nu a fost nominalizat niciun personal contractual! Cu alte cuvinte, cei pentru care negociam nu erau de față din partea angajatorului;
  2. Reprezentanții MAI nu au formulat nici măcar 1 propunere în plus față de conținutul precedentului CCM;

Aceste două observații sunt deosebit de importante pentru a demonstra disprețul, dezinteresul și indiferența față de această categorie de personal, care în majoritatea cazurilor îndeplinește aceleași atribuții/sarcini ca cele ale unui polițist. De aici și anticiparea noastră că ministrul Bode voia să o scalde cu negocierea CCM-ului la fel cum a făcut-o cu negocierea Acordului colectiv.

Dar revenind la negocierea pentru Contractul colectiv de muncă, la acest moment, conform Legii nr. 62/2011 a Dialogului social, în urma refuzului angajatorului de a accepta propunerile formulate unanim de către Federația PUBLISIND, FSNPPC și Smart LEX, se creează premisele organizării primei GREVE din Ministerul Afacerilor Interne. Sigur, până la momentul încetării activității de către personalul contractual, legea ne obligă să parcurgem etapele concilierii și medierii care se vor asigura de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

După această etapă a concilieri, dacă MAI nu va accepta revendicările, este obligatorie notificarea unităților MAI despre organizarea GREVEI DE AVERTISMENT care nu poate dura mai mult de 2 ore și în cele din urmă a GREVEI propriu-zise, pe perioadă nedeterminată.

Elementul de noutate a actualei situații este reprezentat de faptul că personalul contractual din MAI, fie că vorbim de IGPR, IGPF, IGI, IGAV, DGPI, DGA, ISU, JANDARMERIE și toate celelalte structuri care au încadrat personal contractual NU are nicio interdicție prevăzută în lege pentru a organiza GREVĂ. Mai mult, tot Legea nr. 62/2011 a Dialogului social, la art. 186 statuează dreptul altor angajați din sectorul de activitate (cum sunt MApN, SRI, SIE, STS, SPP) să declare și ei GREVĂ DE SOLIDARITATE care implică încetarea activității pentru 1 zi. În acest sens, cele 3 federații sindicale reprezentative vor asigura plata drepturilor salariale pentru membri care vor participa la GREVĂ!

Având în vedere aspectele prezentate mai sus, putem spune că este un moment de cotitură care poate declanșa scânteia nemulțumirilor mocnite din întreaga structură de apărare, ordine publică și siguranță națională și apreciem că este contextul cel mai favorabil în care și noi, polițiștii, să susținem și să participăm la greva personalului contractual pentru că și în celelalte state al UE, dreptul la GREVĂ al forțelor de ordine a fost câștigat prin GREVĂ. În măsura în care vom stabili planul de acțiune împreună cu celelalte două federații reprezentative, vă vom comunica următoarele etape.

Pentru colegii-personal civil din cadrul structurilor MAI care doresc să ne susțină în demersul nostru în vederea reprezentării drepturilor profesionale, sociale și economice, pot adera la organizația noastră prin completarea formularului din următorul link: https://sindicateuropol.ro/formular-adeziune/

Sindicatul EUROPOL: Urmează prima GREVĂ din istoria MAI

6 răspunsuri

1. Buna ziua!Era si momentul pentru aceasta greva.Pana cand nu se va face o greva ,nu se va rezolva nimic.

2. La cata nedreptate si nesiguranta exista in acest sistem, coroborat cu diferentele colosale dintre venituri la acelasi grad,functie,studii si vechime,este normal ca sistemul sa se revolte!

3. Foarte bine….nu trebuie sa acceptati aberatiile politicienilor….nu stiu cum sa isi mareasca ei salariile…nu stiu ce inseamna sa stai pe frontiera…in picioare 12 ore…incaltat in bocanci…sub un soare de peste 40°…..sa nu primesti nici o sticla de apa rece….cei care stau in fotolii in aer conditionat au tupeul sa discute salariile si.pensiile militarilor??? Sa nu indrazniti….

4. Trebuia spartă mafia care dă inainte de pensie salariu de merit anumitor persoane. La grad,vechime si functie egală, pensie egală.

5. La ipj Mehedinți ,din cauza unor funcționari care nu și fac datoria, să pierdut grupa 2 de muncă din anul 2008, acum fiind în situația să mai muncim până la 65 de ani sau 43 ani de vechime, mă întreb dacă ptr. polițiști ar fi fost aceiași situație să r fi comportat la fel.