Urgie la frontiera de sud-vest a țării. Ministrul Vela trebuie să intervină

Printr-o  dispoziție a Ministrului Secretar de Stat, din data de 22.06.2020 au fost reluate activitățile Centrului Zonal de Conducere Integrată a Acțiunilor la nivelul județelor Caraș-Severin și Timiș, unde mai bine de 150 polițiști de frontieră din cadrul sectoarelor poliției de frontieră din județul Mehedinți sunt delegați la sectoare din județele Caraș-Severin și Timișoara ca urmare a unui aflux de migranți.

Deși este decretată  stare de alertă, iar situația infectărilor cu noul Coronavirus  se menține la un nivel destul de ridicat, fiind înregistrate un număr de 300-400 cazuri zilnic, iar în rândul personalului MAI, rata infectărilor este în creștere, depășind 550 cazuri, majoritatea cazurilor de infectare au avut loc acolo unde au existat misiuni comune sau în alte locuri decât cele în cadrul locului permanent de muncă.

Pericolul transmiterii intra comunitare e iminent prin dislocarea de polițiști de frontieră din cadrul sectoarelor din județul Mehedinți și delegarea acestora la alte sectoare din cadrul județelor Caraș-Severin și Timiș, iar măsura delegării polițiștilor de frontieră în această perioadă nu poate fi decât catalogată ca fiind una stângace și lipsită de orice explicație logică.

Afluxul de migranți de la frontiera externă a României este la cele mai scăzute cote, iar efortul financiar pentru delegarea celor 150 de colegi este uriaș. În acest sens am propus și susținut dispunerea de ore suplimentare din rândul personalului propriu care efectuează misiuni zilnice la frontiera României cu Serbia. Prin folosirea acestui mecanism s-ar elimina din start pericolul infectării intra comunitare și în același timp impactul financiar ar fi extrem de mic, având în vedere eliminarea costurilor de transport, cazare și respectiv diurnă.

Mai mult decât atât, pe timpul delegării colegilor noștri nu li se poate asigura masa caldă ca urmare a închiderii unităților de alimentație publică, aceștia fiind nevoiți să se hrănească cu pâine, roșii și parizer de la magazinele din zonă.

Aceste măsuri luate pe repede înainte nu sunt doar în detrimentul polițiștilor de frontieră delegați, ci au creat o stare de neliniște și pentru polițiștii din cele două județe Caraș-Severin și Timiș, care nu doresc să efectueze misiuni comune cu cei delegați de frica transmiterii intra comunitare a virusului. Nu vrem să ne imaginăm situația în care un polițist ar fi infectat și s-ar crea un blocaj pentru ambele părți.

Solicităm ministrului Marcel Vela să intervină de îndată în această situație încordată creată în rândul polițiștilor de la frontiera de sud-vest a României, iar delegările în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara să înceteze. E important  să se pună accent pe factorul uman și să se conștientizeze că acesta primează, iar măsurile populiste care aduc doar un capital de imagine, nu se impun în această perioadă a pandemiei.

Sindicatul EUROPOL: Urgie la frontiera de sud-vest a țării. Ministrul Vela trebuie să intervină

Un răspuns

1. Buna seara!
    Am rugamintea sa imi comunicati cand se distribuie la sectoare si sectiiin Bucuresti primele de merit.
    Am vorbit cu mai multi sefi de sectii din Bucuresti si nimeni nu stie nimic de acest lucru.
    Multumesc1