Astăzi se împlinesc 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, sau de la „Mica Unire”, cum mai este cunoscut acest eveniment.Istoria nu trebuie sa fie despre trecut, ci despre ceea ce am învățat despre el. Iar Unirea Principatelor Române înfăptuită la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și mai apoi domn al Țării Românești. Înainte de acest eveniment, România exista doar în idei, în vorbe. Totul s-a concretizat după revoluția din 1848, când, un grup de tineri aflați în exil au dus o muncă de aproape 10 ani. O muncă de convingere purtată prin manifeste, articole de ziar sau scrisori care au împânzit Europa.
Acest grup de tineri, Mihail Kogălniceanu – 31 de ani, era considerat deja instigatorul naționalist al epocii, Vasile Alecsandri – 27 de ani, Nicolae Bălcescu – 29 de ani, Dumitru Brătianu – 30 de ani, Ion Ghica și C.A. Rosetti – 32 de ani, Costache Negri, Ștefan Golescu și Gheorghe Magheru aveau 36, 39 și, respectiv, 46 de ani – erau liderii acelei generații.
Iar dacă la început a fost un vis, aproape 10 mai târziu a reprezentat primul pas spre un stat independent, numit România. Mihail Kogălniceanu a rostit un discurs impresionant la adresa proaspătului domn ales, Alexandru Ioan Cuza, din care și astăzi avem ce învăța. De aceea, încheiem prin a reproduce câteva replici memorabile:
„Alegându-te pe tine Domn în ţara noastră, am voit să arătăm lumii ceea ce toată ţara doreşte: la legi noi oameni noi. […] Fii simplu, Măria ta, fii bun, fii Domn cetăţean; urechea ta fie pururea deschisă la adevăr şi închisă la minciuni şi la linguşire.”
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL