Uniforma de poliție, pe cale de dispariție. Convocarea șefilor de ordine publică

În perioada 23-25.04.2018, la sediul I.P.J. Sibiu, a avut loc convocarea șefilor serviciilor de ordine publică, activitatea desfășurată cu scopul declarat de a identifica soluții pentru eficientizarea activității polițiștilor de ordine publică, precum și necesitatea modificării Dispoziției I.G.P.R. nr.123 din 15.11.2012 privind stabilirea concepției unitare de organizare, funcționare și acțiune a structurilor de ordine publică ale Poliției Române.

Organizatorul acestei convocări, respectiv Direcția de Ordine Publică, a adresat invitația Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL de a participa la această activitate pentru a exista un dialog și o comunicare eficientă cu scopul de a identifica și prioritiza necesitățile viitoare ale polițiștilor de ordine publică.

Astfel, din partea organizației noastre a fost desemnat să participe un polițist din structura de ordine publică, un șef de post, președintele Filialei Giurgiu a Sindicatului EUROPOL, agent șef adjunct Dan Saltelechi care a transmis mesajul organizației noastre și cu siguranță a fost cel mai tânăr polițist din aceea sală și singurul care purta uniforma de poliție.

Colegul nostru a început printr-o analiză pragmatică a problemelor cu care se confruntă polițiștii de ordine publică,  începând de la formarea abuzivă a patrulelor mixte dintre polițiști și polițiști locali contrar prevederilor Ordinului MAI 60/02.03.2010, sutele de raportări care te țin în fața calculatorului în loc să fii în stradă, în mijlocul comunității și până la nerespectarea normelor elementare de planificare în serviciu și asigurare a repausului săptămânal.

De asemenea, cu titlu de exemplu, a fost indicată situația ridicolă de la Neamț, unde colegul nostru, Ioan Cănărău, a fost pedepsit pentru că a avut curajul și demnitatea de a refuza să conducă autospecialele cu defecțiuni tehnice evidente, sens în care a fost trimis în patrula pedestră, și asta în condițiile în care era singura patrula din tot municipiul Roman.

A fost scoasă în evidență necesitatea realizării pregătirii profesionale a polițiștilor de ordine publică, prin intermediul unor module pe teme ce țin de perfecționarea cunoștințelor juridice ale acestora și de modul punctual de aplicare a legii în diferite spețe.

Este de amintit faptul că luările de cuvânt ale reprezentanților celorlalte organizații sindicale, toți pensionari cu vechime nu au avut nicio legătură cu subiectul întâlnirii, ci a fost un bun prilej pentru ei pentru a le aduce aminte șefilor serviciilor de ordine publică cum s-au luptat ei pentru legea salarizării, sau în cazul lui Surugiu, acesta chiar a afirmat că  “s-a luat de gât” cu “Gabi Oprea” când acesta era ministru, și i-a atras atenția că legea promovată de MAI la acel moment, care permitea pensionarea polițiștilor la limită de vârstă mai mică cu 112% cuantum nu este corectă. Poate de aceea a fost „pedepsit” cu gradul de sublocotenent de către Oprea în condițiile în care acesta era pensionar.

In încheierea convocării, directorul Direcției de Ordine Publică, comisar șef Armașu Vasile, a făcut două precizări, și anume că structurile poliției de ordine publică nu vor fi trecute în subordinea primăriilor, si că se lucrează la un nou format al structurii de ordine publică prin schimbarea uniformei de serviciu și a însemnelor de pe autospecialele ce vor intra în dotarea acestor structuri.

În final ne permitem să facem un apel către celelalte organizații sindicale, ca pe viitor, când mai există asemenea oportunități de a vorbi despre problemele concrete ale polițiștilor și de a propune soluții, să nu își mai trimită liderii pensionari, care atunci când vorbesc ai impresia că te afli în mijlocul unei campanii electorale.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Uniforma de poliție, pe cale de dispariție. Convocarea șefilor de ordine publică

Distribuie

19 răspunsuri

 1. asa e si la maramures/baia mare. cine comenteaza este “pedepsit” fiind trimis sa patruleze pedestru impreunca cu cei care sunt “ghimpi, persona non grata ” si care patruleaza aproape intotdeauna pedestru indiferent de anotimp si temperatura.

 2. Vreti,nu vreti op si rutiera va trece sub primărie in viitor,ca in țările civilizate.E normal ca primarul orasului sa aibe toate pârghiile de a conduce în oras,inclusiv asigurarea ordinii in orasul “său”.Puteti sa va dati si cu curul de pământ caci asta va fi.Ca nu s-a intamplat pana acum este pt ca,zecile de chestori s-au opus fiindcă un primar nu are nevoie de zece chestori…unul si atât.Seful politiei de alege odată cu primarul de populația cu drept de vot astfel ca primarul nu-l poate ameninta ca-l da afara daca nu îndeplinește dispozițiile ilegale.

  1. Încă un maidanez local ce se crede polițist…@Marius- prostia locală a fost desființată în 20 din cele 27 de tari ce formează UE! Cât timp un primar de orice factura ajunge sa fie șef peste comandantul poliției în special în România fiecare primar se va crede stăpân pe moșie. O prostie cruntă!

  2. Marius, gardianule local, mai ușor!!! Faci referire la tarile civilizate, dar nu cred ca ai fost în vreuna dintre ele. Bulgaria unde cred ca te duci an de an, la “ol inclusiv” pentru ca poți sa mănânci pana crapi, nu se pune!
   În marea majoritate a tarilor dezvoltare exista un singur serviciu de politie, organizat și coordonat la nivel național. În unele tari nici nu exista jandarmerie. Fenomenul infracțional nu are limite ori granițe și, astfel, combaterea acestuia se face la nivel de regiuni mari sau la nivel central, nu la nivel de comuna, oraș sau municipiu prin servicii sau direcții din cadrul primăriei, care nu au legătură între ele, cu niște indivizi adunați de pe strada și care sunt slugile primarului, fără nicio pregătire în domeniu.
   Primarul trebuie sa asigure siguranță cetățenilor, dar asta nu înseamnă că trebuie să aibe propria politie. Siguranță cetățenilor înseamnă o infrastructura rutiera adecvata si moderna, iluminat stradal, curățenia orașului, alimentarea cu apa de calitate, atragerea de investitori pentru creerea de noi locuri de munca etc.
   Nu avem nevoie de gardienii locali! Sunt bani șifonati!

 3. Nu putem copia doar anumite aspecte din organizarea unor institutii….trebuie avute in vedere toate caracteristicile unui sistem ca intreg!!!! Ar fi benefic dpdv logistic, insa actul de justitie va fi afecttat

 4. Da, seful politiei trebuie sa faca campanie electorala sa fie ales odata cu primarul , sa imparta galeti, afise si la sfarsitul zilei sa faca raport cu numarul plaselor carate !!
  Bai Marius , nu stiu de pe ce planeta esti , dar esti paralel cu realitatea de pe Terra !! Sau poate esti un pandar cu 2 clase de pe la primaria vreunui penal caruia ii curg balele si are erectie cand se gandeste ca poate intra si el in randul politistilor si nu se mai vede cat e de retard !!

 5. Sindicatele polițiștilor ar trebui sa susțină desființarea gardienilor locali sau cel puțin schimbarea denumirii acestor impostori ce folosesc fără drept denumirea de politie.
  Domnule Andreica, se poate face ceva în acest sens? O campanie de strângere de semnături pentru asa ceva în vederea susținerii unei inițiative legislative?

 6. sindicatul ar trebui sa sustina si desfiintarea posturilor de politie comunale ( sovietice ) si mentinerea sectiilor rurale cu compartimente pe linii de munca.

 7. Prima dată ar trebui schimbat numele din “Poliția Locală” în “Garda publică” cum a fost odată gardienii publici, poliția să fie doar una, cea națională , fara sa fie confundați paznicii locali cu polițiștii

  1. Colegule, nu exista nicio politie națională!!! Exista doar Politia Romana și Politia de Frontiera Romana. Restul este minciuna!
   Națională este echipa de fotbal a României, de exemplu.

 8. mai sunt valabile itinerariile de patrulare? adica pot fi introduse cand vor muschii unor sefi? ca suntem ” amenintati” cu aceasta posibilitate

  1. Planul de ordine publica cuprinde informatii concrete referitoare la delimitarea zonele/sectoarele de patrulare, atat pentru patrulele pedestre cat si pentru patrulele auto.

 9. Se poate schimba denumirea Localilor oricum doriți dumneavoastra.Problema este alta .. ei sunt pe strazi , işi fac datoria , vedeti diferite statistici de la primarii , dar pe dumneavoastra domnilor de la Politia Română nu prea va vedem la fața. Durerea dumneavoastra este alta , “comunitarii va iau fața” si asta va deranjeaza de fapt. Au dotari mai bune , maşini noi , haine noi , combustibil la discreție , salarii bune etc. Intradevar sunt locali nepregatiți care habar nu au sa vorbeasca dar asemenea specimene exista si in curtea dumneavoastra chiar daca nu vreti sa recunoasteti.In concluzie : Făceți-ne cum vreti , analfabeți , paznici , cum considerați dumneavoastra dar nu uitați cine va sprijina la acțiuni comune , pe cine sunați sa mearga la apel cand dumneavoastra nu aveți chef sau aveți alta treaba, cine va plimba tot oraşul cu masina de locala si de cine profitați dumneavoastra ori de cate ori sunteti depaşiti din punct de vedere numeric si tehnic.Drept urmare , cea mai buna soluție pentru dumneavoastra ar fi sa treceți in subordinea primariilor. P.S. – va asteptam cu drag.

 10. S-ar putea sa-ti para rau daca politia va trece in subordinea primariilor si probabil asa se va intampla in viitorul apropiat sau indepartat, dar din sursa sigura iti spun ca pe voi va desfiinteaza, adica va da afara.Bine, va va spune frumos, ca politia locala se restructureaza.Tu chiar credeai ca toti penalii,paznicii si politistii care au fost dati afara din sistem si se regasesc in politia primariilor vor redeveni politisti peste noapte?

 11. Domnule Celentano , la felul cum gândiți sigur sunteți aproape de vârsta de pensionare , şi lasați-ma să ghicesc spre ce structura “aspirați” dumneavoastră dupa pensionare …. Vă faceți “ploile” cumva la Locală ? Vă chinuiți din 2011 sa desfințați “Locali” care spuneți dumneavoastră ca sunt penali, dar in curtea dumneavoastra nu vă uitați, la Sineşti va fura țiganii cu tot autospeciala din dotare, de pedofilul Eugen Stan de la “dumneavoastra din curte” sigur nu ați auzit si as putea continua la nesfârşit.Uitați ca majoritatea angajatilor din MAI au intrat cu relatii, prin aranjamente, pe usa din dos, pentru avantajele discrimnatorii din acest minister ticalos si neperformant şi mai mult de 3/4 dintre ei sunt trantori si incompetenti. Iar unii, se stie, trag cu infractorul pt foloase necuvenite. Aveți grija DGA si ANI sunt cu ochii pe voi , şi ar fi frumos să treaca si pe la “locali” şi sa vedem atunci care sunt penalii.

 12. Așa-i Adytzu, vreau sa cumulez pensia frumușică, cu salariul de la voi, dar ma tem ca n-am sa mai pot după ce va desființează.Ce sa mai!!!Ady, tu ai dreptate!!!La poliție s-a intrat pe pile iar la voi, la gardieni v-a ales pe sprânceană.Din câte știu, prima condiție a fost sa ai liceul terminat la seral.Tu vorbești serios?DGA e cu ochii pe noi??? Oricum, sa-ți cauți un loc de munca înainte sa treacă poliția la primărie.Eu chiar as fi vrut sa lucrez la locală, sa am și pensie și salariul de la voi chiar dc. se intra greu.Pacat ca va desființează!!!

 13. Înțeleg aroganța , păcat de astfel de divergențe , puteam colabora bine in interesul cetățeanului . Vă urez succes în demersurile dumneavoastră de a desființa Poliția Locală, până “una alta” noi continuam sa ne facem treaba. Apropo, dacă vă reuşeşte demersul sa ma anunțați si pe mine ,nu de alta , dar sa numai “termin” si Masterul, că nu ma ajuta la nimic.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *