Un nou pas spre aplicarea legii salarizării

Mâine, Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, va avea pe ordinea de zi Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative prin care trebuie să se aplice legea salarizării nr. 153/2017 și în cazul polițiștilor.

Împreună cu Comisia pentru muncă și protecție socială au rol raportor, acestea două fiind comisiile de care depinde aplicarea corectă a legii. Deși termenul de depunere a raportului a fost 15.03.2022, la mai bine de o lună proiectul de lege este pus pe ordinea de zi, urmând apoi ca și  Comisia pentru muncă și protecție socială să delibereze.

Forma actuală a proiectului de lege este un fel de praf în ochi și nu reflectă cu nimic faptul că polițiștii au fost constant în linia întâi în timpul pandemiei și nici faptul că odată cu conflictul din Ucraina, aceștia au fost prezenți în tot ceea ce însemnă gestionarea crizei refugiaților. Mai exact, textul actului se referă la acordarea începând cu 1 februarie 2022 a 1/4 din cele 2 tranșe restante. Adică jumătate dintr-o tranșă, aproximativ 300 lei brut și  „dezghețarea” salariului/soldei de grad care să fie plătit în raport cu salariul de funcție în plată, aproximativ 30-50 lei brut.

La întâlnirea cu ministrul muncii, Marius Budai de la protestul din 6 aprilie din Piața Victoriei și cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, acesta din urmă a precizat că știe că are o datorie pentru cei din sistemul de apărare care au fost în prima linie în timpul pandemiei, că  ne-a promis la precedenta întâlnire pe care a avut-o cu delegația PUBLISIND și EUROPOL  și că se va achita de această datorie, iar orizontul temporar cel mai probabil pentru modificările necesare, fiind de o lună de zile, ceea ce ar însemnă că mâine ar trebui să primească aviz pozitiv de la comisie, urmând să meargă la comisia de muncă și apoi votul din plenul Parlamentului la începutul lunii mai.

Reiterăm faptul că punerea în plată a acestor drepturi nu reprezintă măriri salariale, majorări, bonusuri, prime sau orice altă formă de recompensare, ci reprezintă un drept al polițiștilor care trebuia pus în plată încă de acum doi ani similar celorlalte categorii de angajați. Mai mult de atât, plata acestor restanțe nu va acoperi nici pe departe scumpirile care au avut loc la combustibil, electricitate, alimente și servicii, amortizând într-o mică măsură acest haos economic creat. În continuare solicităm aplicarea în integralitate și nu pe tranșe a legii salarizării pe măsura riscurilor și a privațiunilor pe care le au polițiștii.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Un nou pas spre aplicarea legii salarizării

Distribuie

7 răspunsuri

  1. Buna ziua .pentru infirmierii, brancardieri ingrijitori cand se face plata restanta? Domnule Budai! Si ei au fost in linia întâi

  2. Toate bune dar personalul civil din MAI care sunt in aceeasi situatie cu ei ce se intampla,ei nu beneficiaza de aceste drepturi?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută