Mare agitație creată în mediul on line de liderii unui sindicat cu privire la un oarecare „Acord” încheiat între IGPR și organizația sindicală pe care o conduc.
Suntem anunțați de către liderii SNPPC că au „negociat” timp de 4 zile prevederile acestui „Acord”, în condițiile în care, acest document conține numai prevederi din Instrucțiuni, ordine de ministru, ordonanțe de guvern, hotărâri de guvern și legi. Probabil cel mai mult a durat sa copieze textele din legislație și să le introducă în acest „Acord”, dar chiar și așa, noi credeam ca odată cu Petre Tobă, a dispărut și moda plagiatelor.
Trecând peste aceste detalii nesemnificative, în urma unei analize succinte a textului „Acordului” vedem prima chestiune discutabila în comparație cu ceea ce ni s-a prezentat, și anume nivelul la care este semnat acest „Acord”. Astfel constatăm că părțile semnatare sunt IGPR și SNPPC, de unde rezultă că va produce efecte doar asupra polițiștilor încadrați la nivelul IGPR, fără să fie luați în considerare polițiștii încadrați la nivelul IPJ-urilor. Raționamentul este simplu, IGPR, asemenea IPJ-urilor este o unitate cu personalitate juridică, care angajează nemijlocit formă de muncă, astfel că subordonarea dintre IGPR și IPJ-uri este una funcțională, de coordonare. Mai mult de atât, modul de înregistrare a documentului emis ne arata ca aparține în exclusivitate IGPR și că SNPPC doar și-a însușit ceea ce specialiștii din IGPR au debitat.
Al doilea aspect, este reprezentat de maniera parșivă în care IGPR-ul a redactat textul „Acordului”, în sensul că nu indică în mod concret temeiul legal care stă la baza acestui document, ci stipulează generic Legea 62/2011, lăsând astfel să se înțeleagă că este vorba despre o negociere colectivă. De fapt, acest document denumit „Acord” are la bază art. 153 din Legea 62/2011 „Conform principiului recunoaşterii reciproce orice organizaţie sindicală legal constituită poate încheia cu un angajator sau cu o organizaţie patronală orice alte tipuri de acorduri, convenţii sau înţelegeri, în formă scrisă, care reprezintă legea părţilor şi ale căror prevederi sunt aplicabile numai membrilor organizaţiilor semnatare.”. Nicidecum nu este vorba despre o negociere colectivă în sensul semnării unui Acord colectiv așa cum prevede art. 129 și 139 din Legea 62/2011.
Nu suntem în măsură să comentăm politica sindicala a unui sindicat, dar nu putem sta deoparte când se mimează în mod calificat lupta sindicală. Faptul că se induce ideea că acest „Acord” reprezintă un Acord colectiv, ne obligă să atragem atenția polițiștilor asupra acestei tentative de manipulare la care sunt supuși.
Mai mult, „exclusivitatea” pe care o invocă SNPPC, conform căreia numai membrilor se va aplica, demonstrează fără echivoc tendința disperată de a-și păstra cu forța membri. Li se induce polițiștilor ideea că dacă nu vor fi membri SNPPC, nu vor beneficia de prevederile „Acordului”. De fapt, toate prevederile acestuia se regăsesc în legislația deja existentă. Iar pentru cei ce sunt mai abili în a vedea dincolo de aparențe, ar trebui să sesizeze relația suspectă dintre sindicat și inspectorul general, cel care a impus textul „Acordului”.
Este important să nu cădem în această capcană și manipulare și să fim conștienți că la nivelul MAI nu există un Acord colectiv, în timp ce sănătatea, învățământul și justiția au Acorduri colective și Contracte colective de muncă ce conțin drepturi consistente pentru membrii lor. În tot acest timp, conducerea celui mai mare sindicat bate palma cu conducerea IGPR și își vinde pielea doar pentru a avea un „Acord” exclusiv pentru membrii lor, dar care de fapt reprezintă o culegere de texte din actele normative existente.
Sindicatul EUROPOL continuă acțiunile legale avute la dispoziție pentru ca MAI să accepte începerea negocierii pentru un Acord colectiv valabil pentru toți funcționarii publici cu statut special, prin care să eliminăm cât mai multe anomalii existente azi în sistem. Asemenea plagiate cum este acest „Acord” nu fac decât să coboare ștacheta și să ducă în derizoriu mișcarea sindicală.
Alăturat vi-l punem la dispoziție pentru a constata personal faptul că toate prevederile sunt culese din legislația în vigoare. acord-snppc
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL