Trecerea în corpul ofițerilor. Vrăjeală de campanie

În ciuda deficitului imens de personal pe care îl înregistrează Ministerul Afacerilor Interne, din anul 2019 până la acest moment nu au fost identificate soluții în vederea ocupării posturilor de ofițer vacante, atât de necesare asigurării unei capacități optime de răspuns contra fenomenului infracțional și buna desfășurare a activităților operative la nivelul unităților de poliție din țară.

Ultimul concurs pentru trecerea în corpul ofițerilor a fost organizat în luna ianuarie a anului 2019, când în urma promovării examenelor susținute aproximativ 290 de agenți și personal recrutat din sursă externă au trecut în corpul ofițerilor, iar din acel moment, ca urmare a valurilor de pensionări care au fost înregistrate, fiind vacantate mai multe funcții, conducerea MAI nu a mai întreprins efectiv niciun demers pentru organizarea vreunui concurs în vederea trecerii în corpul ofițerilor.

În ciuda faptului că a trecut mai bine de un an de la preluarea mandatului de către ministrul Marcel Vela, veșnic preocupat de o așa-zisă reformă a instituției pe care doar domnia sa o cunoaște, concursurile pentru ocuparea locurilor de ofițeri au reprezentat un subiect demn de exploatat în campania electorală, atât pentru imaginea sa cât și cea a Guvernului, dacă ne raportăm la declarațiile și informările publice ale acestuia, pe care le expunem în cele ce urmează:

  • mai 2020 CITEȘTE AICI pe site-ul MAI apare informația conform căreia ministrul Vela a aprobat demararea procedurii pentru organizarea concursurilor pentru trecerea agenților/subofițerilor/maiștrilor militari în corpul ofițerilor, comunicându-ni-se faptul că decizia organizării concursurilor a fost luată în urma unei analize realizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a stabilit că deficitul de personal înregistrat la acel moment era situat la circa 13% din care:

-Poliția Română = peste 14%;

-Jandarmeria Română = peste 10%;

-Poliția de Frontieră Română = circa 9 %;

-IGSU = peste 10%.

  • iunie 2020 CITEȘTE AICI  – după informarea cu privire la intenția conducerii MAI de a organiza concursuri pentru ocuparea posturilor de ofițer vacante la nivelul inspectoratelor generale, la nivelul Poliției Române a fost identificat un număr de peste 1600 de posturi care puteau fi ocupate prin organizarea de concursuri de trecere în corpul ofițerilor a agenților de poliție, cu toate că nevoia IGPR depășea la acel moment 1900 de ofițeri pentru care Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” nu putea să asigure pregătire în condițiile în care, anual, doar câteva zeci de ofițeri ies de pe băncile acestei instituții de învățământ superior.

 

  • 3 decembrie 2020 VIDEO AICI – printr-o “coincidență stranie” la sediul MAI a fost organizată o conferință de presă, cu fix 3 zile înainte de alegerile parlamentare, în care Marcel Vela ne spune că a descoperit apa caldă și anume că în ultimii 5 ani au plecat din sistem peste 30.000 de persoane și că doar anul trecut s-au înregistrat peste 7.000 de plecări din sistem, dar că promite că în perioada următoare vor fi organizate concursuri pentru trecerea în corpul ofițerilor a 2.073 de agenți pentru ocuparea unor posturi de execuţie, și că va organiza și „încadrări din sursă externă”,  uitând probabil că în cursul anului 2020 mai „aprobase” de două ori procedura pentru organizarea concursurilor de acest gen.

Cu asemenea „maniVELA” la cârma MAI, pentru care contează doar aparențele, ambalajul live-urilor pe Facebook și atenția pentru imaginea proprie ne este greu să înghițim din nou gălușca promisiunilor de organizarea a concursurilor de TCO. Să nu mai vorbim despre riscul „încadrărilor din sursă externă” pentru care avem un mare dubiu față de transparența și obiectivitatea modului de organizare a concursurilor. Nu avem nicio garanție că nu ne vom trezi cu pile, relații sau cu consiliera lui Vela, Gabriela Cenușă, premiată de Iohannis pentru nici el nu știe ce.

Ipocrizia ministrului Vela și a concursurilor anunțate este dovedită pe baza realității actuale în ceea ce privește admiterea în cadrul școlilor de agenți de poliție, care deși trebuia să fie deja anunțată și să aibă loc în ianuarie 2021, acesta a suspendat pe termen nedeterminat admiterea. Deci ne spune pe de-o parte că există un deficit masiv și că va face și va drege, dar pe de altă parte suspendă cea mai importantă sursă de personal, școlile de agenți de poliție.

Mai mult, suntem siderați de modul în care ne insultă inteligența, prezentând aceste concursuri ca fiind un „beneficiu” și nu o normalitate, date fiind cifrele alarmante ale deficitului de personal. În aceeași notă se traduce și anunțul prin care va transforma 88 de veterinari în comisari șefi peste noapte, pentru experimentul său cu „poliția veverițelor”, pardon, animalelor. Dacă domnia sa crede că ne amăgește cu gogoși de genul acesta pentru că poate mai obține niște voturi pentru 6 decembrie, îi transmitem că în 12 luni ne-a demonstrat mai multe decât poveștile citite sacadat de pe foi la conferințele de presă.

Având în vedere aceste aspecte și apetența ministrului Vela de a promite și a nu onora, în lipsa unor precizări concrete cu privire la momentul organizării concursurilor, suntem destul de rezervați în a crede că de această dată reprezentanții MAI vor întreprinde demersuri pentru organizarea acestor concursuri, ținând cont de momentul “strategic” al conferinței de presă susținute.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Trecerea în corpul ofițerilor. Vrăjeală de campanie

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Acest ministru nu a stiut decit sa coloreze autospecialele MAI in galben aceasta fiind proba de examen pentru trecerea de la gradinita la clasa 0.
    Poate duminica scapam de ei si ajungem in clasele urmatoare de merit pentru cei cu adevarat merituosi.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută