În aceste zile, pe unul din canalele tv a intervenit ministrul Olguța Vasilescu pentru a explica, după chipul și asemănarea ei, modul în care înțelege ea prevederile legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, respectiv chestiunea referitoare la sistarea acordării sporului de 40% pentru orele în care polițiștii sunt la dispoziția instituției.
După cum bine știm, acest procent de 40% s-a acordat polițiștilor din cadrul unităților care erau în imposibilitatea asigurării continuității serviciului polițienesc și astfel erau obligați ca în afara normei lunare de muncă, să mai asigure pentru încă 180 de ore intervenția la evenimentele sesizate. Ce spune Olguța însă la tv, cu scopul evident de a goli de conținut această normă juridică prin care se asigura continuitatea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu de la domiciliu, este că polițiștii ar fi primit acest spor de 40% pentru că nu mai puteau să bea după orele de program.
Într-un mod parșiv și vădit tendențios, Olguța Vasilescu spune că nu este normal ca polițiștii să fie plătiți dacă nu sunt la serviciu și că acest drept salarial acordat a fost o exagerare. Aparent, afirmațiile sunt corecte, însă ce nu ne spune doamna ministru, este că astăzi polițiștii lucrează „la negru”. Adică în planificarea serviciilor polițiștii figurează cu 8 ore, conform legii, iar neoficial mai există o a doua planificare unde sunt trecuți câte o săptămână în serviciu, la fel cum erau și șerifii în Vestul Sălbatic, în serviciul patriei până mureau de bătrânețe sau erau împușcați de bandiți.
Mai mult, este important de precizat că acest drept salarial ca normă juridică este împrumutat din familia ocupațională „Sănătate și asistență socială”, și poate citește și Olguța acest material, nu de alta dar e bine ca măcar o dată să parcurgă și ea legea salarizării de la început la sfârșit. În art. 3 alin. 6 al Anexei II Familia ocupațională „Sănătate și asistență socială” regăsim exact aceeași norma ca și cea despre care ea s-a exprimat ca fiind nefirească.
În aceste condiții, ne întrebăm foarte retoric, oare Olguța încă nu a ajuns să citească legea până la Anexa II sau de fapt are un dinte împotriva polițiștilor și din acest motiv tot ce ține de drepturile noastre sunt norme absurde și ridicole așa cum susține? Cam aceasta este echitatea și egalitatea de tratament pe care o promovează Olguța, un fel de „noi vrem DREPTATE, dar nu pentru căței”. Și asta deși avem prevedere expresă în art. 13 alin. 1 din Anexa VI a Legii 153/2017 unde se statuează posibilitatea aplicării unor drepturi de natură salarială polițiștilor, aflați în situații similare.
Sigur, nu avem pretenția logicii juridice pe care o are ministrul muncii, însă nu am reușit să identificăm care este diferența între medicii care se află la domiciliu, în stand by, asigură asistența medicală și primesc spor de 40% și polițiștii care după programul de lucru, sunt la domiciliu, la dispoziția instituției și intervin la evenimentele semnalate, fără să fie plătiți.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
Un răspuns
pai faceti ceva in sensul asta..deschideti actiuni civile pe toate fronturile!!