Tatuajele dezbătute în ședință la MAI

Așa cum v-am informat în comunicatul anterior, astăzi, începând cu ora 09:00 a avut loc ședința Comisiei de dialog social la nivelul Ministerului Afacerilor Interne care s-a desfășurat în sistem videoconferință, ocazie cu care a fost dezbătut proiectul Ordinului ministrului afacerilor interne pentru modificarea și completarea OMAI nr. 105/2020 privind examinarea medicală a candidaţilor la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ care formează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, precum şi la concursurile de încadrare în Ministerul Afacerilor Interne.

Pe scurt, reprezentanții Direcției medicale din MAI au prezentat o serie de soluții pentru eliminarea deficiențelor întâlnite în activitatea practică de examinare pentru stabilirea aptitudinilor medicale ale candidaților în unitățile de învățământ aflate în subordinea ministerului având drept scop:

 • îmbunătățirea circuitului documentelor necesare eliberării Fișei-medicale tip de admitere/încadrare în MAI;
 • eliminarea posibilității contestării inaptitudinii ce rezultă din istoricul medical consemnat în evidențele medicului de familie, asumat sub semnătură și parafă în adeverința medicală;
 • eliminarea posibilității contestării inaptitudinii exprimate ca rezultat al refuzului efectuării investigațiilor suplimentare necesare examinării medicale;
 • simplificarea conținutului Adeverinței medicale eliberate de medicul de familie al candidatului;
 • reformularea conținutului Adeverinței medicale pentru corelarea acesteia cu recomandările Colegiului Medicilor din România privind competențele medicilor de familie;
 • modificarea Fișei-medicale tip de admitere/încadrare în MAI, prin introducerea unor examinări paraclinice suplimentare și eliminarea unor examene de specialitate care nu puteau fi asigurate prin rețeaua sanitară proprie;
 • majorarea termenului de contestație a rezultatului examinării medicale, oferindu-se posibilitatea candidaților de contesta, în scris, în termen de cel mult 2 zile de la data luării la cunoștință a concluziei examenelor medicale.

Pe parcursul dezbaterilor, reprezentantul organizației noastre a învederat faptul că este necesară o altă reglementare privind existența tatuajelor având în vedere că în prezent avem colegi polițiști care au deja tatuaje vizibile care nu pot fi acoperite cu ocazia purtării uniformei de vară și că prin prevederea referitoare la acest aspect din cuprinsul proiectului de act normativ a fost creată premisa unei selecții discriminatorii.

Față de acest aspect reprezentantul Direcției Medicale a precizat faptul că personalul medical angrenat în examinarea medicală a candidaților nu va proceda la realizarea unei selecții pe baza identificării unor tatuaje ori  elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, atribuția acestora fiind aceea de a consemna aceste aspecte în fișa medicală care va fi transmisă structurii de resurse umane a unității de recrutare a candidatului, spre a se pronunța cu privire la validarea sau invalidarea candidaturii conform competențelor.

În continuare, am precizat faptul că inclusiv în faza transmiterii fișei medicale a candidatului către structura de resurse umane, pe criteriul existenței unor tatuaje se va ajunge la crearea unui proces de selecție discriminatoriu, în condițiile în care la acest moment niciunul dintre candidați nu va cunoaște din faza recrutării dacă va ajunge să lucreze la ordine publică, rutieră, investigații criminale, operațiuni speciale sau crimă organizată, pentru aceste din urmă structuri existența unor tatuaje reprezentând chiar un avantaj, conform specificului activităților desfășurate.

În finalul dezbaterii reprezentanții Direcției Generale Management Resurse Umane ne-au precizat că vor avea în vedere propunerea organizației noastre pentru modificarea OMAI nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne și a Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului.

Pe acest subiect așteptăm în continuare propunerile voastre pe canalele cunoscute: Facebook, Whatsapp sau pe adresa de e-mail sindicateuropol@gmail.com.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol.

Sindicatul EUROPOL: Tatuajele dezbătute în ședință la MAI

Distribuie

9 răspunsuri

 1. Toti cei care au tatuaje la vedere,care nu sunt acoperite de tinuta de vara ,sa fie dati afara ,iar cei care urmează sa se înscrie sa nu fie acceptați.

  1. De ce? Daca are tatuaje nu poate fi competent? prefer un politist cu condtie fizica si tatuaje decat un burtos fara tatuaje care abia s-ar misca intr-o urmarire. (doar un exemplu)
   Faptul ca un om are tatuaje nu il face inapt, poate fi mult mai bine pregatit si mai constiincios decat alte persoane fara tatuaje.

 2. Bună seara ! Bine ar fi dacă au reglementa baremele analizelor de sânge ,sunt bareme foarte scăzute față de majoritatea laboratoarelor din afara MAI ! Am observat că foarte mulți candidați se plâng . Cred că sunt scăzute special să le facă probleme ! Seară bună 🤗

  1. Poti sa iti indeplinesti datoriile de serviciu si avand tatuaje.
   Pe ce criteriu logic cei cu tatuaje sunt mai prejos decat cei fara tatuaje? La ultima verificare tatuajele nu te faceau nici mai prost nici mai neconstiincios.
   Chiar dimpotriva cei cu tatuaje, dupa parerea mea, o sa traga mult mai tare pentru a dovedi ca tatuajele nu le schimba cu nimic dedicarea si devotamentul fata de meseria lor.

 3. Poti sa iti indeplinesti datoriile de serviciu si avand tatuaje.
  Pe ce criteriu logic cei cu tatuaje sunt mai prejos decat cei fara tatuaje? La ultima verificare tatuajele nu te faceau nici mai prost nici mai neconstiincios.
  Chiar dimpotriva cei cu tatuaje, dupa parerea mea, o sa traga mult mai tare pentru a dovedi ca tatuajele nu le schimba cu nimic dedicarea si devotamentul fata de meseria lor.

 4. Speram, in scurt timp ca legea sa fie prevazuta cu accptarea persoanelor la proba medicala, chiar daca acestea au tatuaje care nu pot fi acoperite de uniforma de vara, daca acestea nu conduc la mesaje sau semne cu caracter obscen
  Cu toate acestea, persoanele pot fi apte din punct de vedere fizic, medical si psihologic impreuna cu tatuajul existent, care poate fi ceva putin vizibil.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută