Titlul de specialist de clasă este prevăzut încă de la apariția Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în Anexa VI, în cuprinsul art. 28, ca un drept salarial prin care se poate acorda titlul de „specialist de clasă/domeniu funcțional” pentru militari, polițiști, dar și pentru personalul civil. Scopul acordării acestui element salarial este de a recunoaște valoarea profesională și de a stimula funcționarii publici cu statut special și personalul civil care aduc o contribuție substanțială la realizarea sarcinilor și misiunilor specifice domeniului de activitate, prin expertiza acumulată de-a lungul timpului.
Acesta a început să fie pus în plată începând cu luna ianuarie 2021, însă prevederile ordinului de acordare erau destul de limitative în sensul în care acest drept se suspenda în perioada în care polițistul se afla sub efectul unei sancțiuni disciplinare. Și cum prin multe unități ale MAI există o practică a declanșării pe bandă rulantă a cercetărilor disciplinare pentru sancționarea polițiștilor incomozi, acest drept nu mai putea fi pus în plată.
În cadrul Ședinței de Dialog Social care a avut loc în data de 17.08.2022 la sediul Ministerului Afacerilor Interne, Sindicatul Europol a solicitat eliminarea prevederii din Ordinul MAI nr. S/7/2018 referitoare la suspendarea sporului de specialist de clasă pe durata în care sancțiunile disciplinare produceau efecte, sens în care am arătat că menținerea prevederii respective ar fi dus la o dublă măsură ce viza diminuarea drepturilor salariale ale polițiștilor, în contextul în care sanctiunea disciplinară aplicată ar fi fost cea prevăzută de art. 58 alin.1 lit.b) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului.
Prin modificările aduse actului normativ la începutul lunii septembrie, această prevedere a fost eliminată, iar polițiștii vor continua să primească acest drept salarial și în perioada în care se află sub efectul sancțiunii. Totodată, din punctul nostru de vedere, polițiștii care se aflau sub efectul sancțiunii disciplinare la data modificărilor actului normativ, vor trebui să primească drepturile salariale cuvenite începând cu data la care aceste modificări au intrat în vigoare.
Cu titlu de exemplu, arătăm că dacă un polițist ar fi fost sancționat disciplinar în luna iulie 2022, fiindu-i suspendat implicit titlul de specialist de clasă, cu ocazia întrării în vigoare a noilor prevederi, respectiv din luna septembrie 2022, șefii unităților de poliție sunt obligați să emită acte administrative pentru repunerea în plată a acestui drept salarial.
Faptul că mulți dintre colegii noștri din teritoriu, aflați sub efectul unei sancțiuni și care aveau acest drept suspendat, au întrebat structurile de specialitate cu privire la modul de aplicare a noilor prevederi, iar reprezentanții acestor structuri nu au putut preciza modalitatea de reluare a plății titlului de specialist de clasă, așteptând lămuriri de la structurile ierarhice superioare, denotă faptul că de la nivelul MAI se dorește ca principiul independenței operaționale prevăzut în Codul de etică și deontologie al polițistului să nu funcționeze în parametrii optimi.
Mai mult decât atât, în contextul întrării în vigoare a modificărilor aduse la OMAI nr. S/7/2018, constatăm cu surprindere existența unei doze de analfabetism funcțional chiar la Poliția Capitalei, întrucât șeful unități încă mai emite dispoziții de suspendare a acestui drept, deși actul normativ sus-menționat produce efecte încă de la începutul lunii septembrie a acestui an.
În linii mari, modul în care asumarea deciziilor și punerea lor în aplicare sunt promovate la nivelul MAI ne duce la concluzia că cei ce conduc instituția nu au o viziune coerentă asupra sistemului. Iar în acest sens, nu putem să nu ne întrebăm măcar retoric cum ar fi ca polițistul din stradă să nu intervină la evenimente și să nu aplice legea decât după ce solicită și primește puncte de vedere de aplicare a legislației incidente de la structurile juridice ce funcționează în subordinea MAI sau IGPR.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL