Traficul şi consumul ilicit de droguri constituie, la nivel mondial, un fenomen dinamic, fiind puternic influenţat de o multitudine de factori de natură socială şi economică, iar evoluția mediilor de comunicare online conduce implicit la posibilitatea contactării diverșilor distribuitori care acționează din spatele rețelelor darkweb, ce pot deveni furnizori ai unor substanțe interzise în legislația europeană.

În România, unde vârsta consumatorilor începe în medie de la 14 ani, regimul substanţelor stupefiante şi psihotrope este reglementat de următoarele acte normative:

  • Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, actul normativ vizând circuitul licit al acestor substanţe, în special utilizarea lor în scopuri medicale şi industriale;
  • Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, ce are în vedere circuitul ilegal al acestor substanţe și stabileşte în conţinutul său substanţele care intră în categoria drogurilor şi substanţele utilizate frecvent în fabricarea drogurilor (precursorii), care constituie substanțe aflate sub control național.

Pentru o diferențiere cât mai clară, reiterăm faptul că în funcţie de pericolul pe care consumul lor îl reprezintă pentru sănătatea publică, drogurile se clasifică în două subcategorii:

  • droguri de mare risc, ce se regăsesc în tabelele-anexă nr. I şi II din Legea nr.143/2000;
  • droguri de risc, individualizate în tabelul-anexă nr. III din Legea nr.143/2000.

În contextul actualizării piețelor negre în care sunt tranzacționate diferitele substanțe psihoactive și precursori ai acestora care au intrat deja sub incidența legislației internaționale, la nivelul țării noastre a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 265 din 26 martie 2025, Legea nr. 30/2025 pentru completarea tabelelor-anexă nr. I-III la Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Astfel, conform actului normativ, tabelele-anexă nr. I-III la Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri au fost completate cu noi substanțe după cum urmează:

1. În tabelul nr. I, după substanţa „4-methyl-1-phenyl-2-pyrrolidin-l-yl-pentan-1-one (alpha-PiHP)” se introduce următoarea substanţă:

”1-(1,3-benzodioxol-5-yl)-2-(dimethylamino)pentan-1-one (Dipentylone)”.

2. În tabelul nr. II, după substanţa „N,N-diethyl-5-nitro-2-[(4-propoxyphenyl)methyl]-1H-benzimidazole-1-ethanamine (Protonitazene)” se introduc următoarele substanţe:

”2-[(4-butoxyphenyl)methyl]-N,N-diethyl-5-nitro-1H-benzimidazole-1-ethanamine (Butonitazene)
2-(2-fluorophenyl)-2-methylamino-cyclohexanone (2-fluorodeschloroketamine)(1R,2R)-2-[(dimethylamino)methyl]-1-(3-methoxyphenyl)cyclohexanol (Tramadol)(2S)-2,6-diamino-N-[(2S)-1-phenylpropan-2-yl] hexanamide (Lisdexamfetamine)1-(chlorophenyl)-2-(methylamino)propan-1-one (2-CMC)2-(methylamino)-1-(2-methylphenyl)propan-1-one (2-MMC)”

3. În tabelul nr. III, după substanţa „2C-C=4-cloro-2,5-dimetoxi-fenetilamină” se introduc următoarele substanţe:

”6a,7,8,9,10,10a-hexahydro-6,6,9-trimethyl-3-pentyl-6H-dibenzo[b,d]pyran-1-ol (Hexahydrocannabinol)
8-bromo-1-methyl-6-phenyl-4H-[1,2,4] triazolo[4,3-a] [1,4] benzodiazepine (Bromazolam)3-[7-chloro-5-(2-fluorophenyl)-3-hydroxy-2-oxo-3H-1,4-benzodiazepin-1-yl] propanenitrile (Cinolazepam)6-(5-Chloro-2-pyridyl)-6,7-dihydro-7-oxo-5H-pyrrolo[3,4-b]pyrazin-5-yl 4-methylpiperazine-1-carboxylate (Zopiclone)”.

Este important de reținut că în cadrul fiecărei familii se poate realiza un proces de prevenție în privința consumului de substanțe stupefiante, primordiale fiind discuțiile pe care părinții le pot avea cu proprii lor copii pe această temă, precum și acordarea unei atenții sporite cu privire la modul în care aceștia își petrec timpul liber și la cunoașterea persoanelor cu care interacționează.

La acest moment, Legea nr. 30/2025 pentru completarea tabelelor-anexă nr. I-III la Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri este intrată în vigoare și produce efecte.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Substanțe noi introduse pe lista drogurilor

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.