La începutul acestei săptămâni, membrii noștri de sindicat ne-au transmis actele administrative de încadrare pe funcții și ne-au sesizat cu privire la aplicarea abuzivă a prevederilor Legii 153/2017, în sensul că nu le-au fost luate în considerare nivelul studiilor superioare pentru stabilirea coeficientului de salarizare.

Am verificat și documentat aceste aspecte și am reușit să confirmăm aceste sesizări în sensul că la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române și al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române nici un agent de poliție, din cei aproximativ 50.000, nu este încadrat pe funcții corespunzătoare studiilor superioare ci doar pe funcții cu studii medii. Practic, pe principiul „ȚARA TE VREA PROST”, cam așa au acționat și mințile luminate de la resurse umane din MAI si IGPR/IGPF când au realizat reîncadrările pentru agenții de poliție.

Iar pentru că organizația noastră reprezintă generația tânără din Poliție, ne-am mobilizat pentru a ne asigura că acest subiect, deosebit de important pentru zeci de mii de agenți de poliție, să ajungă o prioritate. Astfel, în data de 13.02.2018, împreună cu o delegație a Federației Publisind, unde este afiliat și Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL, am fost primiți la o dezbatere cu ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, pentru a-i prezenta deficiențele constatate în aplicarea legii salarizării.

În ceea ce privește problema încadrării agenților de poliție pe funcții de studii superioare, ministrul muncii a fost surprins să afle că nici un agent din cei 50.000 nu a fost încadrat pe funcții prevăzute cu studii superioare și implicit nu vor beneficia, începând cu 2019 de creșterea progresivă specifică generată de aplicarea coeficienților de salarizare corespunzători Anexei 6 „Apărare, ordine publică și siguranță națională” din Legea 153/2017.

Deși am mers încordați pentru a ne contrazice pe modul abuziv în care MAI a aplicat legislația, am fost dezarmați de susținerea ministrului muncii care a afirmat că suntem într-o situație evidentă de aplicare greșită a legii, că acei coeficienți mai mari pentru agenții care au absolvit studii  superioare trebuie să se aplice fără discuție. Mai mult, ministrul muncii a precizat că va emite o notă de îndrumare în acest sens pentru ca cei din MAI să modifice în regim de urgență modul în care au procedat la aplicarea coeficienților de salarizare din Anexa VI.

A doua zi, pe 14 februarie, am fost invitați de către directorul general al Direcției Generale Management Resurse Umane din MAI la o discuție pe acest subiect. Cu toate că eram optimiști tocmai datorită faptului că lucrurile s-au mișcat foarte repede, am fost loviți de o replică care ne demonstrează că cei care ne decid soarta sunt împotriva noastră. Trecând peste faptul că ni s-a reproșat că am sesizat Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prima reacție a celor de la resurse umane a fost următoarea: „Nu avem nevoie de agenți de poliție cu studii superioare”.

Această mentalitate a preaînstelaților ne-a adus unde suntem. Într-un sistem în care există discriminări între polițiști la tot pasul, dar care sunt menținute tocmai pentru ca masele să poată fi controlate. Condamnăm public această atitudine și așteptăm scuze din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne pentru această jignire aduse profesiei de polițist și implicit corpului agenților de poliție. În loc să fie susținuți polițiștii din toate punctele de vedere pentru a se perfecționa, pentru a-și aprofunda cunoștințele și pentru a crește calitatea serviciului polițienesc, sunt împiedicați la tot pasul tocmai de cei din structura de resurse umane de la nivel central, care ar trebui să se preocupe de perfecționarea polițiștilor.

În tot acest timp, funcționarii publici cu statut special din cadrul Administrației Naționale Penitenciare au procedat la transformarea tuturor celor peste 10.000 de funcții de agent și le-au prevăzut cu studii medii sau superioare în funcție de domeniul studiilor absolvite. Este evident că și noi, la nivelul MAI trebuie să-i obligăm pe cei de la resurse umane să avem o dezbatere și să clarificăm pentru ce studii superioare se aplică coeficientul de salarizare corespunzător.

În săptămâna ce urmează, această chestiune va fi un obiectiv primordial pentru Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL și vom forța introducerea pe agenda ministrului a acestei chestiuni. Încă nu cunoaștem nici poziția ministrului pe acest subiect și nici dacă știe ce susțineri au avut cei de la resurse umane. Vă vom ține la curent cu toate demersurile noastre în acest sens.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Studiile superioare trebuie plătite. Ne-o spune chiar ministrul Muncii

Distribuie

6 răspunsuri

  1. Stimati colegi in opinia mea demersul vostru ,absolut normal ar fi fost de bun augur ,intr-o tara normala!Tragedia noastra a politistilor romani este aceea ca traim in Romania!Acesti sefi din structura superioara ne trateaza de mult timp ,pe noi agentii, cu dispret ,in opinia lor agentii de politie nu pot fi altfel decat prostii institutiei!Am curajul de a face o previziune ,in sensul in care nu vor scimba nimic!Si stiti de ce? Pentru ca o pot face,fara sa le pese de lege,onoare sau bun simt!

  2. Daca tot vrem „o tara ca afara” pai atunci sa observam ca acolo supra-calificarea poate fi motiv de respingere la angajare sau chiar de concediere in caz de restructurari.
    Eu nu sunt de acord cu aceasta „doleanta” a sindicatelor.
    Are statul nevoie de „studiile tale superioare”? Atunci ori te transforma in ofiter, ori o impune ca si conditie obligatorie la angajare.
    Statul are nevoie de agenti cu studii medii, care sa isi faca munca in care au fost pregatiti foarte bine. Scurt si la obiect! De ce sa plateasca pentru ceva ce nu are nevoie?
    Sa mai aduc in discutie si modul in care peste 90% dintre „licentiati” si-au facut aceste studii? Sa fim seriosi! Cum sa platesti niste oameni pentru ca detin o hartie ce nu sunt insotite de cunostintele aferente? Mi se pare o politica corecta a statului, din acest punct de vedere, cel putin in relatia cu agentii de politie!

  3. Ofițerii le plac salariile regește iar noi subofițerii suntem gunoai. Hai sa ne unim cu toții și sa lăsăm acești indivizi jegoși de la resurse umane care se lauda ca sunt mari polițiști dar ei numai la televizor au văzut un infractor și care vinerea nu îi prinde ora 14 la munca și pana luni stau la chermeze iar acum își permit sa încalce legea sa nu ne dea nici drepturile salariale prevăzute de lege. RUȘINE RUȘINE RUSINE

  4. Am vrut sa candidez la postul de ofiter.ceramdumi 2 ani vechime in specialitatea studiilor.am 5 ani vechime in specialitate insa am fost respinsa ca nu au voie agentii sa le scrie studiile in fisa postului.rusine sa le fie.vin din afara cu un simplu examen ofiteri si nu mai incap in ei de zeflemisti
    Cine lucreaza cel mai mult ? Prostii de agenti care ii tine plafonati pentru nepotist pile si relatii

  5. Salut cu respect inițiativa dvs.si sunt întru totul de acord cu această acțiune legată de plata studiilor superioare. Sunt agent de politie, sunt absolvent de studii superioare obținute cu efort intr-o universitate de prestigiu si imi doresc ca legea să își facă efectul asa cum a fost constituită. Nu pot să nu remarc funcționari publici din cadrul altor instituții care beneficiază de acest drept si am asteptat cu nerăbdare să văd daca in ziua de salariu voi fi remunerat in acest sens. Am fost dezamăgit evident. Am discutat cu colegi din cadrul formațiunii de resurse umane insa raspunsul a fost ca nu au nici-o lămurire în acest sens din partea DGMRU. Ori nu se doreste, ori nu se vrea, ori suntem luati de p…., neinvatati. Sper sa se gaseasca o solutie în acest sens dar trebuia actionat unitar din partea tuturor sindicatelor. Va multumesc pentru luarea în considerare. Cu stima

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.