Stimulent de risc pentru polițiști, similar personalului medical

În contextul pandemiei de coronavirus, la nivelul Uniunii Europene s-au deblocat o serie de mecanisme financiare menite să vină în sprijinul țărilor membre care se confruntă un număr mare de infectări cu COVID19. Prin aceste măsuri, sunt și fondurile nerambursabile alocate prin diferite linii de finanțare, care pot acoperi inclusiv plata unor drepturi de natură salarială.

Una dintre aceste măsuri financiare se referă la posibilitatea statelor membre de a oferi stimulente de risc angajaților care sunt direct implicați în combaterea răspândirii coronavirusului, lucru care s-a întâmplat deja la nivelul altor țări din Europa. În acest sens, promovând acest exemplu, ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, a precizat că Guvernul a adoptat în ședința de Guvern din 06.04.2020 o măsură privind decontarea cheltuielilor reprezentate de acordare unor stimulente de risc medicilor, personalului medical, dar și asistenților sociali.

Justificarea acordării acestor stimulente este fundamentată, însă creează discriminări evidente la care vor fi supuși din nou polițiștii și personalul din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Suma de 2500 de lei avansată de ministrul Fondurilor Europene se va achita din fonduri nerambursabile ale UE, nu de la bugetul de stat și i se va aplica doar impozitul pe venit de 10%. Ce nu înțelegem noi însă, este motivul pentru care, din nou categoria polițiștilor și a personalului MAI/MApN implicat în activitățile specifice a fost „uitată” de guvernanți.

Înțelegem importanța muncii medicilor, personalului medical și asistenților sociali, însă în aceeași măsură, polițiștii sunt expuși infectării cu coronavirusul COVID19 în fiecare serviciu și cu fiecare persoană pe care o controlează. Iar dacă cumva mai sunt persoane care nu știu natura misiunilor pe care le efectuăm, enumerăm doar câteva dintre activitățile prin care ne expunem zilnic:

  • activitățile de verificare a modului de respectare a restricțiilor de circulație impuse;
  • activitățile de respectare a izolării celor peste 115.000 de persoane;
  • activitățile de asigurare a pazei spațiilor de carantină instituționalizată în cazul celor aproximativ 14.500 de persoane;
  • activitățile de însoțire a convoaielor persoanelor venite din alte țări;
  • activitățile de verificare a zecilor de mii de persoane venite din zonele roșii ale țărilor din Europa;
  • activitățile specifice de verificare și implementare în cazul migrației, azilului și integrării străinilor;

În speranța că ministrul Marcel Vela va înțelege importanța și rolul acțiunilor noastre, ale polițiștilor în contextul pandemiei, am formulat o solicitare pentru modificarea în regim de urgență a actului normativ adoptat în ultima ședință de Guvern, pentru ca și personalul MAI și MApN implicat direct să beneficieze de acest stimulent de risc.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Stimulent de risc pentru polițiști, similar personalului medical

Distribuie

2 răspunsuri

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută