Statutul polițistului modificat ilegal. CCR decide

Având în vederea modificarea  Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, prin metoda ”noaptea ca hoții”, printr-o ordonanță de urgență, nerespectând  transparența decizională și dialogul social, fiind o dovadă clară a încălcării flagrante a normelor de tehnică legislativă, actualul Guvern a intrat în istorie prin emiterea actelor normative fără consultarea Consiliului Economic și Social.

În urma sesizării pe care am făcut-o Instituției Avocatului Poporului, în data de 10.04.2020, acesta a sesizat  Curtea Constituțională a României cu privire la pronunțarea unei decizii de admitere a excepției de neconstituționalitate a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 36/2020 pentru modificarea Legii 360/2002  privind Statutul polițistului.

Astfel, Avocatul Poporului a înțeles faptul că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 36/2020 încalcă dispozițiile constituționale  cuprinse la art. 1, alin. 5  privind principiul securității juridice, în componența referitoare la calitatea legii, dat fiind faptul că nu a fost solicitat avizul Consiliului Economic și Social la elaborarea sa.

 

De asemenea, Avocatul Poporului mai reiterează că legiferarea într-un domeniu în care este obligatorie consultarea Consiliului Economic și Social, în lipsa avizului acestuia, constituie un viciu de neconstituționalitate a legii. Așadar intervenția legislativă în domeniul raporturilor de serviciu ale polițiștilor, pentru situațiile de instituire a stării de urgență, a stării de asediu sau a stării de război ori în caz de mobilizare, domeniu în care trebuia solicitat avizul Consiliului Economic și Social, încalcă prevederile art. 1, alin. 5, coroborate cu cele ale art. 141  din Constituția României.

Deși ne aflăm în plină pandemie, când e nevoie de măsuri urgente, drepturile constituționale nu pot fi restrânse și nici nu pot fi decise pe holurile de la MAI, în pauza dintre două ordonanțe militare. Așteptăm cu interes decizia Curții Constituționale cu privire la această sesizare  și vă ținem la curent  cu demersurile pe care le facem.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Statutul polițistului modificat ilegal. CCR decide

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Pana vine decizia CCR, peste 30-40 de zile, pana incepe sa se aplice (vezi alte decizii CCR si ale CSCJ care inca asteapta aplicarea) legea este in vigoare si se plaica, timp suficient pentru ca in sistem sa se faca anumite carti si sa se regleze conturile. E o fereastra de “brambureala” arhi-suficienta pentru asta! Dupa aia, la placinte, inainte…vin ai nostri, pleaca ai vostri… de fapt despre asta e vorba!

  2. Dar de faptul ca si cadrele MAI au copii care sunt lasati in voia sortii pentru ca ambii parinti lucreaza in sistem, nu se mai sesizeaza nimeni?
    Preferam sa primim mai putini bani, dar sa avem grija de ei

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută