Astăzi, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social de la MAI s-a dezbătut proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii 360/2002 privind Statutul polițistului.
Chiar de la începutul ședinței, reprezentanții MAI au venit cu anunțul că renunță la pct. 22 din proiectul de Ordonanță “polițistul este eliberat din funcția de conducere în situația în care nu mai sunt îndeplinite condițiile necesare pentru îndeplinirea funcției de conducere ca urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale”. Probabil că această renunțare a venit în contextul în care toate organizațiile sindicale erau destul de revoltate ca urmare a introducerii acestor prevederi lipsite de inspirație și care nu aduceau un plus de valoare Statutului.
Cea de-a doua prevedere și cea mai interesantă este cea de la pct. 12 prin care “polițistul este pus la dispoziție când față de acesta s-a dispus efectuarea cercetării prealabile…”. Această propunere controversată nu a fost susținută de niciuna dintre organizațiile sindicale și culmea nici de unii reprezentanți ai armelor din subordinea MAI. Astfel, considerăm ca această propunere nu poate fi decât un experiment pe care MAI încearcă să-l efectueze pe polițiști. Organizația noastră nu va acceptă sub nicio formă ca această propunere să fie stabilită în Statutul polițistului.
De asemenea reprezentantul organizației noastre, Marius Iconaru, secretar general, a susținut introducerea unei norme tranzitorii și pentru ofițerii care au provenit din agenți ca urmare a susținerii examenelor tip TCO, astfel încât pentru seriile din anii 2016 și respectiv 2017, să li se poată acorda gradul profesional în funcție de vechimea în serviciu. Impactul financiar pentru această normă ar fi nesemnificativ și de asemenea numărul polițiștilor este destul de mic,
În ceea ce privește acordarea compensației de chirie, MAI a susținut că încă nu există și nu s-a făcut un studiu de piață cu privire la acordarea compensației pe plafoane, pe localități, iar timpul este destul de limitat.
În cadrul dezbaterii publice de mâine vom susține ca pentru această cauză să fie mărită doar aria de acordare a compensației de chirie, astfel încât beneficiarii acesteia să poată avea posibilitatea să-și stabilească reședința pe o arie mai mare de până la 30 km.
Am fost plăcut surprinși că MAI a introdus în proiectul de ordonanță cele două prevederi pe care organizația noastră le-a susținut în exclusivitate anul trecut în cadrul grupurilor de lucru cu organizațiile sindicale și anume acordarea gradelor profesionale în funcție de vechimea in serviciu pentru absolvenții Academiei de poliție, forma de învățământ frecvența redusă și de asemenea introducerea unei norme tranzitorii prin care sunt absolviți de restituirea cheltuielilor pentru școlarizare, cei care au renunțat la calitatea de elev în cadrul unei școli de poliție pentru a urma cursurile Academiei de Poliție.
Am înaintat de asemenea Ministerului Afacerilor Interne o lista cu propunerile organizației noastre. Vă vom ține la curent cu discuțiile ce vor avea și mâine la Centrul Cultural al MAI în cadrul dezbaterii publice și ne punem speranța că reprezentanții MAI vor înțelege măcar acum în al doisprezecelea ceas că modificarea Statutului trebuie să vină în sprijinul polițistului, ci nu în defavoarea acestuia.
Viitorul ne aparține
Echipa Sindicatului Europol