Statutul polițistului în fața unei noi modificări

În data de 28.04.2020, la Senatul României a fost înregistrată cu nr. B212/2020 propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului. Inițiatorii proiectului sunt 2 senatori și 2 deputați : Bădălău Niculae – senator PSD, Stănescu Paul – senator PSD, Iordache Florin – deputat PSD și Simonis Alfred – Robert – deputat PSD.

Inițiativa vine ca urmare a nivelului scăzut al autorității polițistului în spațiul public, al încrederii și respectului arătat de către cetățeni  și resortisanți reprezentanților instituțiilor de ordine publică, dar și a nivelului în creștere a conduitei sfidătoare și provocatoare, chiar a celei ce ajunge la nivelul ultrajului, mai ales în contextul excepțional în care se regăsește întreaga societate românească, alături de comunitatea internațională, determinată de pandemia epidemiologică a coronavirusului, care a atras, prin măsurile speciale impuse, o creștere a numărului  infracțiunilor împotriva forțelor de ordine publică.

Această propunere legislativă are ca scop, prin măsurile dispuse, să vină cu o creștere a  calității actului de apărare a ordinii publice, preluând și operaționalizând o serie de principii și exigențe consacrate la nivel constituțional și convențional în materia drepturilor omului.

Autoritatea  acțiunilor polițiștilor este întărită și prin faptul că se evidențiază și statuează  că polițistul are un statut special datorită specificului muncii  sale și a pericolului la care este supus el și familia sa, în acest sens acordându-i-se exercițiul autorității publice, care este evidențiat prin portul uniformei  și al armei.

Schimbările avute în vedere de inițiativa legislativă sunt:

 • se modifică definiția  polițistului – art. 1 alin. 1;
 • se clarifică drepturile salariale în perioada delegării – art. 27 indice 7, alin. 2;
 • se elimină mutarea la cerere – art. 27, indice 19;
 • în perioada punerii la dispoziție, polițistul beneficiază  de toate drepturile salariale, inclusiv decontarea transportului sau a compensației de chirie – art. 27, indice 23, alin. 3;
 • cercetarea disciplinară se va face în regim de urgență când polițistul solicită expres asta, în vederea participării la concursuri – art. 27, indice 45, litera b;
 • compensația de chirie se va acorda pe o rază de 35 km față de localitatea unde se află unitatea de poliție – art. 31, alin. 1;
 • programul de lucru e stabilit și cu consultarea organizațiilor sindicale reprezentative la nivel de MAI- art. 39, alin. 2;

Aceste modificări, care ar urma să  se facă, în eventualitatea trecerii acestei inițiative legislative, sunt modificări de bun simț și vin în sprijinul polițistului aflat dintotdeauna în fața unor privațiuni, comparativ cu celelalte categorii sociale, însă cu riscuri mult mai mari față de aceștia. Salutăm această propunere legislativă și continuăm să fim alături de membrii noștri pentru respectarea drepturilor și intereselor acestora.

VEZI AICI PROIECTUL LEGISLATIV

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Statutul polițistului în fața unei noi modificări

Distribuie

4 răspunsuri

 1. Cereți desființarea politiei locale sau schimbarea denumirii politiei locale.
  Am avut, avem și vom avea de suferit din cauza confuziei. Presa și cetățenii nu fac diferența între polițiști și impostorii locali. Mașini inscripționate ilegal ca ale Politiei Romane, uniforma ca a polițiștilor.
  FACETI CEVA!

 2. Nu înțeleg schimbarea cu 70 de km. Dacă domiciliul este la 65 de km și singura posibilitate rămâne naveta? Adică cei din Ploiești care lucrează în București nu pot locui cu chirie in București. Trebuie să rămână în Ploiești, să facă naveta și să ceară bani de navetă. Coarna se laudă că asta e propunerea lui. Așa e?

 3. Atenție mare la elaborarea programului de lucru și la timpul de refacere a capacității de muncă ! Cereți eliminarea permanenței de la domiciliu pentru judiciar, criminalistică și acțiuni speciale , singurele structuri unde se mai practică acest mod de lucru. Să fie și la noi cum este și la ceilalți : „ai ieșit din serviciu – PA !! , nu te mai cheamă nimeni”.
  La ultima întâlnire cu reprezentanții ministerului (15.01.2020) , ați fost singurul sindicat care ați pus în discuție această problemă. Felicitări !

 4. Buna ziua.
  Vor avea posibilitatea sa beneficieze de chirie si cei ce au fost mutati la cerere anterior acestor modificari?
  Chiar nu ne ia nimeni in seama pentru actualizarea salariului nici dupa 11ani?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.