Stadiul achiziției noii uniforme de poliție

Fiind început de lună, așa cum de altfel am făcut de fiecare dată, vă prezentăm situația la zi privind achiziția elementelor (reperelor) noii uniforme ale Poliției Române. Evident, având în vedere faptul că în luna octombrie s-a reuști din partea IGPR contractarea tuturor noilor repere, acum am putut să facem o analiză completă și pertinentă a tot ceea ce a reprezentat, reprezintă și va reprezenta, pentru încă cel puțin un an ,,Epopeea noii uniforme de poliție”.

Așadar, la acest moment putem să vă informăm asupra faptului că la data de 31.10.2022, erau contractate (acorduri cadru) 39 de repere ale noii uniforme, reprezentând normele 1 și 2 de echipare ale efectivelor Poliției Române. Din acestea, pentru 35 de repere au fost încheiate inclusiv minim 1 contract subsecvent, ceea ce înseamnă că se și livrează sau au fost deja livrate beneficiarului.

Ce nu s-a contractat până acum?

Fularul, mănușile din piele, scurta pentru ceremonialuri și pardesiul. Dar nu vă faceți griji, timpul încă nu este pierdut! Lunile noiembrie și decembrie tot timpul au reprezentat surprize în materia achizițiilor publice.

Cu privire la celelalte repere care ne interesează într-un mod mai mult decât evident, putem să vă spunem că media de contractare a acestora este de 9,19% din estimările inițiale ale celor din Direcția de Logistică.

Mai mult decât atât, analizând în detaliu, am observat că cele mai importante repere pentru logisticienii noștri au fost, în ordine descrescătoare a procentajului de contractare: cureaua din piele, șnurul de ceremonie, cizmele din piele, pantofii din piele pentru femei, căciula din blană, pelerina de ploaie, tricourile, fesul, centura, costumul termic, costumul de intervenție, cascheta impermeabilă, scurta de serviciu, costumul din stofă, impermeabilul de ploaie pentru ceremonie, cămașa bluză ceremonie, cascheta de serviciu și încălțămintea (toată).

Acestea reprezintă reperele contractate în proporție de peste 7% din maximul estimat. Evident, am făcut centralizarea pe toate, vom încerca să o prezentăm și în detaliu.

Surprizele, în schimb, apar abia acum! Țineți minte acele declarații din sezonul cald în care anumiți reprezentanți ai Poliției Române comunicau public faptul că noua uniformă va avea costuri reduse și randament maxim? Că noua uniformă va avea o calitate ridicată și alte asemenea argumente?  Dacă vă amintiți, putem constata că avem parte de modificări în ceea ce privește costurile pe care IGPR  le va suporta pentru fiecare polițist din această armă:

  • costul UNITAR total al reperelor de uniformă – 10.242 de lei;
  • costul UNITAR total pentru echiparea unui polițist cu NORMA 1 – 5.760 lei;
  • costul UNITAR total pentru echiparea unui polițist cu NORMA 2 – 6.552 lei;
  • costul UNITAR total pentru echiparea unui polițist cu NORMELE 1 + 2 – 12.312 lei.

Am rotunjit puțin costurile (există diferențe de câțiva bani la fiecare), iar noi garantăm corectitudinea acestor calcule în proporție de peste 95%. Diferențele sunt între femei și bărbați, unde articolele pentru femei sunt puțin mai ieftine, dar, în general, acestea sunt costurile totale.

Așadar, excluzând polițiștii nou-încadrați, unde la Norma 1 costurile se reduc puțin, în ceea ce privește un polițist cu minim 2 ani vechime, care este beneficiarul direct al unei echipări complete, se va cheltui suma de aproximativ 2.500 euro.

Acum, nu suntem noi nici experți în achiziții și nici contra schimbării acesteia, dar undeva ceva sau cineva a greșit. Dacă inițial s-a transmis faptul că noua uniformă va costa undeva la 7.500 de lei/polițist, apoi s-a redus la 5.500 de lei, ca mai apoi cineva să spună de 2.500-3.000 de lei, atunci să ne explice și nouă cineva CUM s-a ajuns la 12.312 lei sau cine și în ce context s-a pronunțat în mod nejustificat asupra contravalorii unei uniforme complete.

Să ne fie cu iertare, dar având în vedere acest lucru, vom ruga toți polițiștii, care au primit sau vor începe să primească articole din noua uniformă, să fie extrem de atenți și să verifice în detaliu toate aspectele – croi, cusături, accesorii, îmbinări etc, pentru că nu vrem să ajungem din nou în momentul în care scoatem din pungi noile articole de echipament și găsim fermoare nefuncționale, pungi de buzunare rupte, căptușeli lipsă sau incomplete, ori cine știe ce altceva.

Iar ca tacâmul să fie complet, vă transmitem faptul că echipamentele prevăzute în NORMA 5 – cele de protecție specifică ce includ vesta reflectorizanta, cagulă, ochelari de soare, geantă de transport și alte asemenea echipamente specifice, nici măcar nu a fost luată în discuție pentru achiziție. Și da, costurile vor crește exponențial.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Stadiul achiziției noii uniforme de poliție

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută