Sporuri plătite la salariul din 2017, nu la cel din decembrie 2009

Vă informăm că în ultimele două săptămâni, reprezentanții Ministerului Consultării Publice și a Dialogului Social, s-au întâlnit cu reprezentanții tuturor organizațiilor sindicale din MAI pentru a centraliza inechitățile salariale existente.Vă reamintim că, încă de la începutul anului trecut, de la apariția primelor proiecte de lege pe salarizarea bugetarilor, pentru polițiști s-a stabilit ca în prima etapă să fie acordat corespondentul salariului de merit și sporul de 25% tuturor celor care au absolvit studii superioare. Acestă măsură ar fi eliminat cea mai mare parte a frustrărilor și discriminărilor promovate din 2010.

Din păcate, începând cu luna aprilie, Dragoș Pâslaru, noul ministru al muncii, a cedat presiunilor reprezentanților sindicatelor din sănătate și educație și a renunțat la acordare sporului de studii superioare în favoarea lor. Mai mult, în luna iunie, după protestul celor 10.000 de cadre didactice, inclusiv salariul de merit a fost împărțit în două tranșe, una acordată începând cu luna august 2016 și a doua începând cu luna august 2017. Și astfel, mulțumită liderilor de sindicat, pe care acum îi vedeți foarte vehemenți, dar care la acel moment erau probabil în vacanță, ne-am trezit cu o creștere colosală a salariilor în valoare de 59 lei, reprezentând jumătate din salariul de merit pentru agenți de poliție.

În tot acest timp, sindicatele din sănătate și educație, nu numai că au obținut măriri consistente pe OUG 20 și OUG 43, dar în Parlament, pe legea de adoptare a OUG 20/2016, au plusat și au obținut a doua rundă de măriri, prin Legea 250/2016 dar și prin alte acte colaterale. Așadar, în acest moment, putem spune fără tragere de inimă că polițiștii sunt fraierii sistemului bugetar. Singura mărire salarială de care am beneficiat a fost reprezentată de cei aproximativ 60 lei la salariu.

Revenind la subiect, reprezentanții Ministerului Consultării Publice și a Dialogului Social, care răspund de legătura cu organizațiile sindicale, ne-au facilitat și promovat accesul la comisiile de specialitate din Camera Deputaților pentru a introduce amendamente în Legea de adoptare a OUG 43 și a OUG 9, în sensul de a modifica actualul cadrul legislativ cu privire la baza de calcul la care se raportează sporurile. Pe cale de consecință, deși nu este forma pe care noi am susținut-o, este o variantă prin care sporurile acordate pe bază de pontaj, care sunt situate în afara salariului funcției de bază, să se raporteze la salariul de funcție, care nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe țară garantat în plată, adică 1450 lei la acest moment.

Pentru a înțelege mai bine efectele unei astfel de prevederi, este importat de menționat că în prezent, sporurile se raportează la salariul de funcție avut în decembrie 2009. Totuși, acest amendament este insuficient în condițiile în care limitează doar la sporurile acordate pe bază de pontaj. Practic, numai sporul de noapte, sporul de „antenă” (pentru condiții grele de muncă), sporul de „judiciar” (pentru risc și suprasolicitare neuropsihică), sporul pentru conductori câini și majorarea pentru orele prestate în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale, se vor calcula la acest cuantum de 1450 lei. De ce spunem insuficient, pentru că polițiștii, din 2010 și până în prezent, se situează în continuare sub nivelul avut anterior tăierilor salariale.

Chiar și în cursul zilei de azi, reprezentanții Federației PUBLISIND, se află în Parlament pentru a discuta pe marginea acestui amendament pentru a susține ca raportarea la salariul de funcție (de cel puțin 1450 lei) să fie realizată pentru toate celelalte drepturi financiare. Este totuși important să înțelegem că nu trebuie să ne mai mulțumim cu firimituri. În timp ce alte categorii bugetare au creșteri deja implementate de sute lei, sau chiar mii lei, noi primim zeci de lei, pe care îi ciupim de la modul de calcul al salariului.

Este evident că nu ne vom opune acestui amendament însă, această decizie politică nu este de natură să ne satisfacă, deși unii lideri deja se confundă cu conducerea MAI și sunt pe cale să scoată ochii membrilor că datorită lor a fost posibilă această modificare. În realitate, guvernanții sunt conștienți că polițiștii au primit cel mai puțin, iar acest lucru se poate schimba numai dacă ne vom arăta fiecare nemulțumirea, sub diferite forme. Acum, mai mult ca niciodată, toți angajații din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională trebuie să fie uniți și să își strige nemulțumirile. Apropo, nu știm dacă știți, dar pe 16 martie vor fi 11 grade, o vreme numai bună de stat afară!

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Sporuri plătite la salariul din 2017, nu la cel din decembrie 2009

Distribuie

12 răspunsuri

 1. Discutie intre mine si o asistenta medicala de la Spitalul de Boli Infectie care aseara a reclamat furtul cerceilor:

  Eu: Doamna, vreau sa va pun o intrebare indiscreta, ce salariu aveti ?

  Asistenta: 4000 lei

  Eu: Foarte bine doamna, e un salariu bunicel, la mine e mai mic

  Asistenta: Cum, nu aveti mai mult ?

  Eu: Nu doamna, am doar 3200

  Asistenta: da, dar eu am studii superioare

  Eu: si eu am Academia de politie si master in drept

  Asistenta: Poate sunteti debutant

  Eu: am 7 ani vechime

  Asistenta: da, dar sa stiti ca acum ne-a crescut salariul. Primul salariu a fost de 1800 lei.

  Eu: Doamna, primul meu salariu a fost de 1200 lei.

  Concluzia:

  PROTESTEEEEE !!!!

 2. Domnilor…sincer…eu nu prea pricep cum este cu legile astea…se respecta sau se negociaza ?…Guvernul a emis un act normativ ? HG 1/2017…da ? Sa-l respecte…sau sa plece…si complicii (Coarn & Co).
  LA MITINGURI CU TOTII ?

  #respectatilegea

 3. As dori niste lamuriri in legatura cu salariul de functie, daca poate cineva sa ma ajute. Sporul de pericol deosebit se mai acorda sau nu? Este introdus in salariul de functie? Salariul meu de functie apare pe fluturas 1451 lei. Intreb deoarece as vrea sa stiu daca suma reprezentand sporul de poricol deosebit se ia in calculul salariului de functie. Prin 2014 nu era introdus, aparea pe fluturas, apoi a fost introdus la salariul de functie. In 2015 a aparut din nou vreo 4 luni si de atunci nu se mai vede.

  1. Din 2010, singurele sporuri pe care le-au avut sporurile sunt 25% spor de noapte, 10 % spor de conditii grele si toxicitate (antena), 25% spor de conducator auto, 5% spor conducator caini si 5% spor de suprasolicitare neuropsihica (judiciar). Toate celelalte sporuri se afla in sumele compensatorii.

 4. Ce nu înţeleg eu, este faptul cã, în MAI fiecare sindicat trage în altã direcţie. De ce nu ne unim cu toţii, sã cerem aceleaşi drepturi şi sã protestãm cu odatã? Cred cã asta este o slabiciune şi am putea învãţa de la cei din sãnãtate şi din învãţãmânt, care au obţinut mult mai multe drepturi datoritã faptului cã au ştiut ce şi cum sã cearã.

 5. Ar putea si cei militarizati, care nu au sindicate si drept de protest sa ne sustina printr-o plimbare in liniste in fata prefecturilor din localitatile de domiciliu in 16.03.2017, cred!

 6. Asistenta: 4000 lei
  Eu(Politist): Nu doamna, am doar 3200
  Inginer: 2000
  Admistratia publica: 3500
  Juridic: > 4000
  Profesori: >2500
  Profesori universitari: >10000
  Cu totii au studii superioare si poate mai mult. Nu au cele mai mici salarii nici cei din politie, nici cei din sanatate. In concluzie, bugetarii nu au salarii mici si cu totii sunt sustinuti de mediul privat care aduce taxe si impozite la bugetul de stat.

 7. Suntem bataia lor de joc.
  Nu le pasa de noi si nici nu existam pentru ei. Dovada ca nu ne-au luat in calcul la nicio marire salariala.
  Suntem apreciati ca niste soferi, brancardieri sau ingrijitoare din ministerul sanatatii, dovada si salariul similar pe care am ajuns sa il avem in prezent.

 8. Dar nu pentru mult timp, intrucat celor trei functii din ministerul sanatatii li se vor dubla salariile in cateva luni……

 9. Acum s-a anuntat la tv ca guvernul va mari salariile primarilor, viceprimarilor, consilierilor locali si judeteni cu 30%. De aceasta marire vor beneficia in jur de 48.000-50.000 de oameni.
  Deci se pare ca guvernul are bani dar ……………………………bineinteles nu pentru noi.

 10. Cei care au primit sumă compensatorie pană la salariul minim de 1450 nu vor mai primi cei 50 la suta din salariul de merit în august. Adică o va primi dar se va trece din suma compensatorie în salar merit. Aşa sa întamplat şi anul trecut cănd sa dat 1250…..

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută