Sporul de studii dezbătut la IGPR

Așa cum v-am precizat într-un comunicat anterior, prevederile OUG nr.75/2002 referitoare la acordarea sporului salarial de 25% din salariul de funcție pentru agenții de poliție care au studii superioare, au generat haos la nivelul unităților de poliție din țară. În lipsa unor îndrumări din partea IGPR, fiecare șef a interpretat diferit modul de aplicare a prevederilor legale, dar cel mai grav este că mulți au fugit de răspundere sau au refuzat să întocmească analizele pentru agenții de poliție din subordine care au studii superioare.

Astfel, în urma solicitării adresate IGPR, cu privire la organizarea unei întâlniri pentru a clarifica aspectele referitoare la acordarea sporului de studii superioare, săptămâna trecută, o delegație a Sindicatului EUROPOL a avut o întâlnire de lucru pe această temă cu directorul Direcției Management Resurse Umane, comisar șef de poliție Paul Bălțățeanu, dezbaterile întinzându-se pe durata a 2 ore de dialog social constructiv.

În debutul întâlnirii, am sesizat faptul că unii șefi nu cunosc cadrul legal reprezentat de OUG 75/2020, în sensul că aceștia se raportează ori la prevederile abrogate din Omai 318/2004, respectiv consideră că ei pot acorda după bunul plac sporul numai agenților agreați de aceștia, ori apreciază subiectiv și arbitrar dacă studiile superioare absolvite îi ajută sau nu pe agenții din subordine la îndeplinirea atribuțiilor pe care aceștia le au.

Omit astfel intenția fără echivoc a legiuitorului din cuprinsul art. 341 alin .(1) lit.b din OUG nr. 75/2020 care face trimitere la raportarea acordării acestui spor prin prisma analizării studiilor superioare absolvite de către agenții de poliție care în prezent beneficiază deja de sporul de 25% „…în mod asemănător cu situaţiile în care agenţii de poliţie beneficiază de această valoare;”.

În această privință Paul Bălțățeanu, directorul DMRU, ne-a precizat că structura pe care o conduce va proceda la întocmirea unei astfel de situații din care să rezulte domeniile de studii absolvite de către agenții de poliție pentru care au beneficiat de sporul de studii superioare încă dinainte de 2010, pentru a fi corelate cu cele absolvite în prezent de către agenții de poliție, cu scopul evitării unor discriminări pe care Sindicatul EUROPOL le-a sesizat la unitățile de poliție din țară.

Pe scurt, dacă înainte de 2010 un agent de poliție absolvent al facultății de horticultură, geografie sau istorie a beneficiat de acest spor, ar trebui ca și în prezent colegii care sunt absolvenți ai acestor tipuri de facultăți să fie beneficiari ai acestui drept salarial, aspect pe care unii ordonatori terțiari de credit (inspectorii șefi) nu au dorit să-l pună în practică în ciuda faptului că legislația este clară.

Un alt punct important al dezbaterilor a fost reprezentat de faptul că șefii agenților absolvenți de studii superioare au refuzat să se pronunțe asupra studiilor din domeniul educației fizice și sport, economiei, agriculturii, psihologiei, ingineriei etc., motivându-le subordonaților faptul că cei aflați la conducerea inspectoratelor îi îndeamnă să prezinte o analiză doar pentru agenții de poliție care au absolvit facultatea de drept, considerând că aceasta reprezintă singura categorie de studii superioare eligibilă pentru acordarea sporului de 25%.

Față de această situație, reprezentantul DMRU ne-a precizat că din partea structurii pe care o conduce nu au fost lansate astfel de directive și că șefii nemijlociți ar fi trebuit să facă o analiză în 3 pași:

  • să analizeze diplomele de studii superioare puse la dispoziție de serviciile de resurse umane în raport cu atribuțiile din fișa postului;
  • dacă diplomele nu erau concludente pentru realizarea analizei, să solicite suplimentar și foile matricole pentru a putea asocia materiile studiate pe durata facultății cu atribuțiile pe care agenții de poliție le au în fișa postului în vederea stabilirii utilității;
  • dacă nici după analiza diplomei și a foii matricole/suplimentului de diplomă, șeful nu a găsit informații concludente, să analizeze cerințele de ocupare a posturilor de ofițeri de la nivelul structurii în sensul că, prin analiza anunțurilor de concurs (TCO sau încadrare directă) au fost posturi de ofițer pentru care s-a cerut doar să dețină o diplomă de licență, indiferent de domeniul de studii;

Astfel, prin parcurgerea celor 3 etape, apreciem că nu există o facultate care să nu prezinte utilitate în munca destul de complexă pe care o realizează un agent de poliție.

În ceea ce privește agenții de poliție care și-au încetat raporturile de serviciu prin pensionare, care s-au mutat, transferat sau încetat raporturile de serviciu, directorul Direcției Management Resurse Umane ne-a precizat că este în sarcina structurilor de resurse umane din cadrul ordonatorilor terțiari de credite să comunice o astfel de situație șefilor nemijlociți, pentru ca aceștia să procedeze la întocmirea analizei privind acordarea sporului de 25%. Membrii delegației noastre au precizat comisarului șef Paul Bălțățeanu faptul că în prezent, la majoritatea unităților de poliție din țară nu s-a realizat o astfel de situație, șefii nemijlociți întocmind note de analiză doar pentru personalul pe care îl au în subordine la acest moment.

Este un paradox pe care nu putem să-l acceptăm, faptul că unii șefi pretind și impun o serie de condiții în afara cadrului legal, pentru ca agenții să beneficieze de sporul de studii superioare, în timp ce pentru concursurile de ofițeri organizate în anii precedenți, pentru structuri precum investigații criminale, investigarea criminalității economice, ordine publică, rutieră, crimă organizată etc. cerințele de studii superioare erau în domenii de studii generice.

Concluzionăm că, cel mai probabil, pentru domniile lor principiul legalității, al capacității și datoriei de exprimare și cel al independenței operaționale prevăzute în art. 6 din Hotărâra Guvernului 991/2005 privind Codul de etică și deontologie al polițistului nu sunt aplicabile de la înălțimea funcțiilor vremelnic ocupate și atragem atenția că în mod punctual ne vom adresa conducerii IGPR în situația în care vom mai avea sesizări din partea polițiștilor.

Mulțumim colegilor care ne-au scris în aceste zile și ne-au sesizat despre aceste probleme și ne bucurăm că am reușit să contribuim pentru ca acordarea acestui spor de studii superioare să fie cât mai extinsă, pentru toți agenții de poliție care au absovit studii superioare. Cu toate că suntem singura organizație sindicală care „a făcut gălăgie”, așa cum am fost acuzați de anumiți factori din conducerea IGPR, suntem convinși că dacă nu am fi vorbit deschis despre problemele întâmpinate în teritoriu, astăzi am fi avut un număr mult mai mic de agenți de poliție care beneficiau de sporul de studii superioare.

Apreciem deschiderea manifestată de către reprezentantul Direcției Management Resurse Umane din cadrul IGPR în ceea ce privește lămurirea condițiilor de acordare a sporului de 25% agenților care au absolvit instituții de învățământ superior și sperăm că aceleași informații să fi ajuns și la șefii nemijlociți, pentru că așteptăm reglementarea situațiilor discriminatorii create la acest moment.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

 

 

Sindicatul EUROPOL: Sporul de studii dezbătut la IGPR

Distribuie

7 răspunsuri

  1. Buna seara. Am o întrebare legată de acest spor de studii superioare. Daca am terminat un colegiu de 3 ani de subingineri itehnica de calcul in anul 1997 se poate considera ca sunt echivalente cu studii superioare ? Ca cei de la resurse umane spun ca nu se încadrează

    1. OUG 75/2020 face forbore despre diploma de licenta, ori in cazul dvs, dupa absolvirea colegiului nu ati beneficiat de un asemenea document.

    2. Colegiu =cel mult o postliceală. Pentru diploma de licență este ceva mai complicat. Deci răspunsul este că cei de la MRU au procedat corect că nu au luat în calcul..părerea mea

  2. Buna ziua. Detin o diploma de licenta in protectia mediului din anul 2010. Bineinteles ca am primit aviz nefavorabil, pe motiv ca nu se pupa cu munca de pollitie rutiera. Este normal?

  3. Sunt agent de poliție la un Post de Poliție Rurală, am calitatea de organ de cercetare penală a poliției judiciare.
    Am absolvit în sistem Bologna Facultatea de inginerie, in domeniul Inginerie Electronica si telecomunicatii , cu diplomă de licență . Forma de invatamant zi , 4 ani .
    În foaia matricolă de la licenta apare ca am studiat Engleza , Elemente de contabilitate, Sisteme de comunicatii, Radiocomunicatii, Sisteme de televiziune , Comunicatii mobile , retele de comunicatii, Prelucrarea imaginiilor si recunoasterea formelor.
    În situația mea, beneficiez de spor de studii superioare? Deoarece am primit aviz negativ de la sefu de sectie !
    Va mulțumesc!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută