Astăzi, prin Decizia nr. 73, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că în interpretarea dispoziţiilor art. 28 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 360/2002, ale art. 4 din Anexa nr. VI Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Apărare, ordine publică şi securitate naţională” la Legea-cadru nr. 153/2017 şi ale art. 37 alin. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 38/2003, indemnizaţia de concediu aferentă concediului de odihnă cuvenită poliţiştilor din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie/Inspectoratului General al Poliţiei Române trebuie să cuprindă sporurile prevăzute de art. 12 alin. (2) lit. a)-c) din Anexa nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017, respectiv sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, sporul pentru condiţii grele de muncă şi sporul pentru activităţile care solicită o încordare psihică foarte ridicată.
Decizia ICCJ vine ca o completare a altei decizii a instanței supreme, Decizia ICCJ nr. 23/2021, prin care altei categorii din sistemul de aparare, siguranță națională și ordine publică (polițiștilor de penitenciare) li se făcea dreptate și li se conferea plata sporului de antenă(conditii grele) in perioada concediului de odihnă.
Astfel, ca urmare a acestei decizii, Ministerul Afacerilor Interne trebuie să se conformeze, pentru a evita situația deschiderii unor acțiuni in instanță, suprasolicitând structurile juridice, iar pentru perioada în care polițiștii sunt în concediu de odihnă, sporul de condiții grele(sporul de antenă) trebuie să fie plătit similar situației în care aceștia sunt la serviciu. Decizia instanței supreme este definitivă și obligatorie pentru toate instanțele de judecată.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
2 răspunsuri
Sa traiti. Cu respect va rog sa ma ajutati cu un raspuns: se aude ca salariul de merit nu sar mai lua in calcul la calcularea pensie. Este adevarat sau nu.Va multumesc.
pentru o asemenea situație e nevoie de modificări legislative