Sporul de 40% pentru continuitate și 75% pentru weekenduri în pericol

Urmare a intrării în vigoare a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede că drepturile salariale ale polițiștilor pentru anul 2017 „se mențin în plată la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, conform prevederilor art. 38 alin. 2 lit. a din actul normativ, sporul de 40% pentru asigurarea continuității legiferat la 28 iunie 2017 prin O.G. 9 din 2017 a fost menținut în plată.

În acest sens, am solicitat Ministerului Afacerilor Interne să ne comunice modalitatea în care se va acorda acest spor dar și  sporul de 75% pentru orele lucrate în zilele de repaus săptămânal, în sărbători legale și în celelalte zile în care potrivit legii nu se lucrează, începând cu 1 ianuarie 2018. Mai mult, am cerut să ni se precizeze ce alte elemente salariale vor fi aplicabile începând cu aceeași dată, conform legii.

Această solicitare a fost transmisă tocmai pentru faptul cănu vrem ca polițiștii să mai fie pe post de cobai și să sufere prejudicii de pe urma aplicării legii salarizării în defavoarea lor. De asemenea, în contextul prevederilor art. 38 din Legea 153/2017, pentru etapa a doua de aplicare a legii se prevede generic creșterea salariului de bază cu 25% fără să se facă referire la drepturile existente în plată la 31 decembrie 2017.

Din păcate, impotența „specialiștilor” din MAI a fost dovedită din nou. De această dată chiar în scris, prin răspunsul pe care ni l-au formulat, în care precizează că au nevoie de „clarificări” din partea Ministerului Muncii și Justiției Sociale pentru a știi cum vor acorda drepturile salariale începând cu 1 ianuarie 2018. Acest răspuns, nu numai că demonstrează incompetența unor oameni de a citi și aplica o lege, dar ne ridică mari semne de întrebare cu privire la siguranța drepturilor salariale pe care azi le avem în plată. NU este normal ca la 4 luni de la intrarea în vigoare a Legii 153/2017, să nu știm ce efecte produce asupra salarizării polițiștilor.

Mai mult ne irită faptul că Direcția Generală Financiară se eschivează și încearcă să facă pe „proștii” în sensul că mai așteaptă clarificări din partea Ministerului Muncii și Justiției Sociale în condițiile în care art. 3 alin. 1 și 4 din Legea 153/2017 prevede clar obligația fiecărui ordonator de credite să stabilească și să aplice drepturile salariale pentru personalul propriu.

Sindicatul EUROPOL va solicita conducerii Ministerului Afacerilor Interne o întâlnire în acest sens care să aibă ca obiect efectele aplicării art. 38 din Legea 153/20017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Nu vom accepta ca vreunul din elementele salariale existente în plată să fie pierdute mai ales că procentul de 25% care se va aplica la salariul de bază, în fapt se va resimți în netul polițiștilor la nivelul a 2-4,2% ca urmare a transferului contribuțiilor de la angajator la angajat.

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Sporul de 40% pentru continuitate și 75% pentru weekenduri în pericol

Distribuie

5 răspunsuri

    1. AU fost 3 structuri mari unde nu se acorda acestor spor de continuitate, CRAP-uri, SAS-uri si BCCO. Pana acum am reusit sa determinam conducerea IGPR sa emita Dis pentru BCCO-uri. In continuare documentam situația la CRAP-uri. O problema avem si din prisma colegilor care acceppta efectuarea continuitatii fara sa fie platiti.

  1. Militarii de ce nu primesc dorul de 40% caun zilele libere nu pot beneficia de liber P.G. deoarece trebuie asigurată 1/3 la domiciliu.?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută