Spor de fidelitate de 10% pe ultimii 3 ani. Mai sunt polițiști în această situație?

Până la data de 31.12.2009, drepturile salariale ale polițiștilor erau stabilite de OG 38/2003 privind  salarizarea și alte drepturi ale polițiștilor, act normativ  care cuprindea mai multe sporuri, care nu s-au mai regăsit, cu titlul de sporuri  în actele normative ulterioare datei de 31.12.2009, fiind acordate începând cu 01.01.2010 ca sume compensatorii tranzitorii. Prin aceste sporuri se regăsește și sporul de fidelitate care se acorda în funcție de vechimea în MAI după cum urmează:

 • pentru o vechime de peste 5 ani pana la 10 ani, procentul era de 5% din salariu de bază;
 • pentru o vechime de peste 10 ani pana la 15 ani, procentul era de 10% din salariu de bază;
 • pentru o vechime de peste 15 ani pana la 20 ani, procentul era de  15% din salariu de bază;
 • pentru o vechime de peste 20 ani, procentul era de 20% din salariu de bază;

Art. 6 din O.G. nr. 38/2003 -”Pentru activitatea desfășurată în instituțiile din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, în calitate de militar, polițist, funcționar public și personal contractual, polițiștilor li se acordă un spor de fidelitate de până la 20% din salariul de bază, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului de interne.”

 • prin activitatea desfășurată în calitate de militar se înțelege perioada cât polițiștii au  făcut parte  din cadrele militare în activitate, au îndeplinit serviciul militar în termen sau cu termen redus, au fost elevi sau studenți ai unei instituții militare de învățământ, militari angajați pe bază de contract, concentrați, mobilizați  sau în prizonierat;
 • prin activitate desfășurată în calitate de polițist se înțelege perioada în care aceștia au avut raporturi de serviciu în această calitate;
 • prin activitate desfășurată în  calitate de funcționar public se înțelege perioada lucrată în această calitate ;
 • prin activitate desfășurată calitate de personal contractual se înțelege  perioada lucrată în această calitate cu contract de muncă, pe durată determinată sau nedeterminată;

În urmă cu o lună am fost sesizați de un coleg de-al nostru, polițist de frontieră în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Orșova – ITPF Timișoara cu privire la modul discreționar de acordare a acestei sume compensatorii față de alți colegi  cu aceeași vechime în cadrul sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională. În fapt, deși acesta trebuia să beneficieze de un spor de 10% ca urmare a vechimii realizate, i s-a acordat doar un procent de 5% ,deși avea o vechime în serviciu de peste 10 ani.

Urmare a demersurilor întreprinse de organizația noastră, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a recunoscut faptul că polițistul de frontieră a fost privat, timp de 9 ani, de cuantumul corespunzător al sporului de fidelitate la care avea dreptul.

Astfel, conducerea ITPF Timișoara a emis un nou act administrativ prin care se dispune acordarea pe viitor a cuantumului corespunzător sporului de fidelitate, în procent de 10% în loc de 5%. Mai mult, va primi retroactiv diferența pentru ultimii 3 ani.

Cu siguranță mai sunt și alți polițiști în această situație, fapt pentru care, vă rugăm să ne sesizați  fie pe pagina de facebook a Sindicatului Europol, fie pe adresa de email sindicateuropol@gmail.com, pentru a primi lămuriri cu privire la condițiile și modul în care s-a acordat și calculat acest ”spor”.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Spor de fidelitate de 10% pe ultimii 3 ani. Mai sunt polițiști în această situație?

Distribuie

8 răspunsuri

  1. Cei care nu au „prins” acest spor, vor putea beneficia in urma actiunilor in instanta intreprinse de organizatia noastra, prin egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat in plata la nivelul institutiei.

 1. Am fost transferat de la jandarmi la poliția de frontieră la 1 iunie 2010 și sunt angajat din 1999 și nu primesc spor de fidelitate.

 2. bună ziua ! lucrez în sistem din 1992 și nu am primit acest spor, 1992 / 1997 DGPC, 1997/ 2005 IGJR, 2005/ 2020 DGL-DALI de unde am întrat in pensie.
  Vă mulțumesc,

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută