Speranța de viață a polițiștilor în scădere

Conform dicționarelor de specialitate, speranța de viață reprezintă durata medie a vieții unui individ sau numărul mediu de ani de viață rămași la o anumită vârstă. O categorie aparte în societatea  românească o reprezintă polițiștii.

Studiile au arătat că speranța  de viață a polițiștilor este de 62 ani, adică cu doar 2 ani peste vârstă normală de pensionare  și  mai puțin cu 12 ani față de speranța medie de viață a celorlalte categorii.

Sunt o serie de factori care contribuie ca acest  procent să fie scăzut și o dată cu înmulțirea acestora, scade și speranța de viață. Vom enumera doar câțiva dintre acești factori, deși  aceștia sunt  mai mulți.

  1.  Ultrajul în rândul polițiștilor – în ultimii ani, cazurile de ultraj au crescut simțitor în rândul polițiștilor. Asistăm zilnic la cazuri în care polițiștii sunt loviți, agresați și scuipați, cazuri determinate de vidul legislativ. Tentativele de omor la adresa polițiștilor cresc în mod alert, în timp ce cazurile agresorilor pedepsiți sunt în scădere.

  2. Deficitul de personal- există un deficit de peste 20% in MAI, ceea ce face ca volumul de muncă să crească exponențial pentru polițiști, aceștia fiind  suprasolicitați în raport cu volumul de muncă normal.

  3. Condițiile de muncă- aici ne referim  la condițiile de muncă ale polițiștilor operativi, aceștia find nevoiți să stea în stradă sau  pe fâșia de  frontieră, indiferent de vreme, fie la temperaturi de +40 grade vara, în condiții de caniculă și la – 20 grade iarna, în condiții de viscol și ger.

  4. Salarizarea deficitară- în raport cu celelalte categorii de bugetari, polițiștii au rămas  cea mai prost plătită categorie, lucru întărit chiar de actualii guvernanți care au afirmat că polițiștii nu fac parte din programul de guvernare. Menționăm că prețurile la taxe și impozite au crescut și pentru polițiști, nu doar pentru celelalte categorii.

  5. Programul de noapte – deși nu sunt singura categorie care efectuează ore de noapte,  modul haotic în care sunt planificați, la care se adaugă condițiile de stres ridicat,  fac ca bolile profesionale să-și pună vizibil amprenta asupra sănătății acestora.

Aceștia sunt doar câțiva  dintre factorii  care conduc  la o scădere accentuată a speranței de viață pentru polițiști, cu siguranță sunt cu mult  mai mulți, factori pe care polițiștii operativi îi cunosc cel mai bine. Anual asistăm la peste o mie  de cazuri în care polițiștii sunt declarați inapt medical ca urmare a afecțiunilor dobândite în mediul de lucru.

Dacă în țările vest europene există programe pilot pentru a veni în sprijnul polițiștilor și a îmbunătăți activitatea acestora, încât eficiența acestora să fie maximă, în România este total invers, polițiștii fiind  protagoniștii haosului instituțional generat de incompetența managerială ascendentă.

Ei bine, după o carieră de 30 ani sau chiar mai mult, polițiștii  proaspăt pensionați, ajung să-și numere zilele, urmare a bolilor profesionale dobândite. Cosiderăm că nu este de ajuns ca Ministerul Afacerilor Interne doar să creeze statistici cu polițiști, ci să vina cu programe concrete pentru ca speranța de viată a polițiștilor să se poată apropia de valoarea medie a speranței de viață din România.

Viitorul ne aparține !

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Speranța de viață a polițiștilor în scădere

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Ce boli profrsionsale contacteaza: degeraturi, Probleme de sanatate mintala, de plamani , etc. Ce boli specifice dezvolta lucratorii din Politie? Nu cumva ii omoara viata sedentara si bolile asociate acestui fel de regim de viata?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută