Specialistul de clasă acordat doar la cerere

Inspectoratele de poliție au transmis către structuri întocmirea cererilor pentru acordarea titlului de  specialist de clasă de către polițiști, fie pentru trecerea la o altă clasă, fie pentru prima acordare a acestuia. În concret, această majorare are 3 praguri, de 2,5% pentru clasa a 3-a – 3 ani, 5% pentru clasa a 2-a – 6 ani și 7,5% pentru clasa 1 – 9 ani. Beneficiarii sunt polițiștii care au fost evaluați cu calificativul de cel puțin „bine” în ultimii 3 ani.

Dacă un polițist avea la data de 30.12.2020, când s-a pus în plată acest drept, 5 ani și jumătate vechime în același domeniu funcțional în care își desfășoară activitatea, acesta a beneficiat de clasa a treia a titlui de specialist de clasă. Ei bine, acum  având peste 6 ani vechime, va trebui să solicite acordarea unei clase superioare, clasa a doua de 5%. De asemenea și cei care aveau la aceeasi data 30.12.2020, doi ani si jumatate vechime in domeniul functional și nu au beneficiat, pot solicita acum acordarea clasei a treia a acestui drept, cea de 2,5%. Nu fac obiectul acestei solcitări cei care deja au primit clasa întâi a titlului de specialist de clasă, cu peste 9 ani vechime sau cei care data acordării abia împliniseră pragul de 3 sau 6 ani vechime.

Încă din anul 2017, de la apariția Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în Anexa VI, în cuprinsul art. 28, era prevăzut un drept salarial prin care se poate acorda titlul de „specialist de clasă/domeniu funcțional” pentru militari, polițiști, dar și pentru personalul civil. Scopul acordării acestui element salarial este de a recunoaște valoarea profesională și de a stimula funcționarii publici cu statut special și personalul civil care aduc o contribuție substanțială la realizarea sarcinilor și misiunilor specifice domeniului de activitate.

Este ridicol faptul că un drept  care se acordă în funcție de vechimea în domeniul funcțional în care își desfășoară activitatea polițistul sau personalul contractual  și pentru care evidența vechimii se ține de către structurile de specialitate, să fie solicitat exclusiv pe bază de cerere/raport. Acesta trebuia acordat automat, odată cu împlinirea acelor praguri impuse de 3 ,6 și resepctiv 9 ani. În acest mod vom ajunge în situația în care și pentru acordarea salariului lunar va trebui întocmit raport, altfel riști șă lucrezi gratis.

Până când aplicațiile informatice privind drepturile care ni se cuvin vor putea calcula automat, vom continua să lucrăm cu dosarul cu șină, coala A4 și  raportul în trei exemplare avizat, supervizat și aprobat, că tot așa era si acum 30 ani.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Specialistul de clasă acordat doar la cerere

Distribuie

8 răspunsuri

  1. Prea multa baza puneti pe sport, la exzamene.Fiica mea care de mica se-ar fi dorit o cariera în politie a fost visul ei naruit,cu 9,65 la bac a sustinut 2 probe sportive pt exzamene la Scoala de politie a picat cu tot cu pregatirea a 1 an jumate ar fi trebuit sa exziste un baremul dintre fete si baieti nu e corect..sunt care nu stiu sa scrie si sa citeasca în politia romana

    1. Indiferent ca e fata ….tot politist este , baremele sportive trebuie sa fie aceleași ! In poliție nu suntem băieți și fete….suntem polițiști ! E o mare problema cu fetele intrate in sistem …..sunt prea multe deja , locul lor nu este in strada , nu ai nici o baza sa intervii la un scandal cu o fata , esti ca și singur , poate mai rău , trebuie sa o protejezi și pe ea ! De asta e nevoie de aceleași bareme sportive , sa facă fata la orice situație in aceeași măsura ca un bărbat !

  2. Întrebare…. Dacă te muți de la un ordonator de credit la altul pe aceiași specialitate, în cadrul Politiei, se păstrează acest spor de specialist de clasa în mod automat, sau trebui întocmit raportul respectiv

    1. Se pastreaza titlul de specialist de clasa, cu conditia desfășurarii activitatii in acelasi domeniu functional, respectiv politie în cazul expus.

  3. Am si eu o întrebare.Cei care s-au pensionat dupa întrarea în vigoare a legii 153 din 01.01.2017, nu ar fi corect sa primească?Eu de pilda m-am pensionat in 2019.

  4. Foarte drept și adevarat. Am ajuns paria societatii.Salariile nu au mai crescut.Cetatenii ne înjură ne scuipa și desconsidera.Sefii pun biciul pe noi de cate ori au ocazia.Si pe lângă toate astea nici colectivul în care lucram nu este unit.

  5. Buna ziua ! Daca anul acesta am făcut 6 ani pot solicita clasa a -2a 5%? Trebuie raport sau se trece automat de la clasa 3-a la clasa 2-a ?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută