Șoc și groază în MAI! Masteratele profesionale au fost respinse de ARACIS

În programul de guvernare asumat de actualul Guvern, ministrul de interne, Lucian Bode, și-a propus înființarea unor programe de masterat profesional care să perfecționeze resursa umană din MAI similar cu programele care deja se derulează la nivelul celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Ceea ce trebuia să fie însă o idee bună, a fost transformată peste weekend de către grupurile de interese din MAI în instrument de promovare a pilelor și relațiilor care voiau să intre în sistem pe ușa din dos. Știți povestea cu „proiectul de OUG” prin care au fost introduse masteratele profesionale, despre care organizațiile sindicale au fost anunțate vineri la 15:00, pentru a se pronunța până luni la 08:30, peste weekend, pentru a nu avea posibilitatea de a se consulta în mod efectiv cu membri și cu specialiștii în domeniul educațional. În această ipostază a fost pus și actualul rector, care a fost sunat luni dimineața la 8 să se prezinte la 08:30 pentru a susține proiectul cu masteratele profesionale, proiect despre care nu știa și pentru care nu a fost consultat niciun cadru didactic din Academia de Poliție.

Cu toate acestea, chestorul Minoiu, actualul ÎMPUTERNICIT director general al Direcției Generale Management Resurse Umane, cu funcția de baza Adjunct I al Inspectorului General al Poliției Române (poliție judiciară),  a susținut pe repede înainte intenția „conducerii MAI” de a încadra în toamna acestui an aproximativ 50-75 de absolvenți de facultăți cu durata de cel puțin 4 ani (drept, inginerie, medicină veterinară, arhitectură etc) care să fie recrutați pe baza unui interviu și cărora după 1 an să le fie acordat gradul de ofițer. Vă readucem aminte că în acea ședință chestorul Minoiu a fost vehement împotriva participării agenților de poliție la acest nou program de masterat afirmând că „ministerul nu are interes la acest moment să fructifice experiența agenților prin acest nou program”. Cu alte cuvinte, „sictir tălpașilor” că noi avem treabă serioasă cu listele noastre de pile. Mai ales acum când Academiei de Poliție i s-a interzis să mai organizeze programe doctorale, pierzându-și „clientela politică”.

De altfel necesitatea unui OUG la acel moment a fost fundamentată de faptul că noul program de masterat profesional trebuie supus spre acreditare ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior) iar termenul până la care putea fi depusă documentația urma să expire în câteva zile. Surpriza însă a venit din partea comisiei de specialitate a ARACIS, care a respins documentația pentru noul program de masterat profesional. Mai mult, sunt presiuni politice la nivelul ARACIS pentru ca proiectul, chiar dacă nu a obținut avizul de specialitate al comisiei, să fie votat totuși programul de masterat profesional în plenul Consiliului.

Așteptăm cu interes să vedem cine va răspunde pentru acest eșec, dar și pentru lipsa totală de dialog social manifestată de reprezentanții MAI, care au forțat promovarea acestui proiect de OUG, peste weekend, ca să nu existe un timp suficient pentru dezbatere și consultare. Lista celor „afectați” s-ar putea să fie destul de mare în condițiile în care clientele politică de-abia aștepta să își trimită pilele și protejații să pătrundă în MAI peste noapte. În continuare ne menținem poziția cu privire la reconfigurarea condițiilor de organizare a acestui masterat profesional, pentru ca experiența agenților de poliție să fie fructificată prin specializarea lor și promovarea acestora în corpul ofițerilor la absolvire.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Șoc și groază în MAI! Masteratele profesionale au fost respinse de ARACIS

Distribuie

4 răspunsuri

 1. MAI are idee că în curtea lor sunt absolvenți de cursuri profesionale de master organizate în Academia de Poliție!? (La înscriere s-au solicitat documente precum adeverința de acces la informații clasificate și depeșe cum că noțiunile acumulate folosesc unității).
  Dacă e o urgență de personal, de ce nu îi promovează pe aceștia în corpul ofițerilor!?
  Mai ales că unii au vechime de 15 ani în sistem, dintre care jumătate de perioadă în investiții criminale.
  E mai ușor să îți promovezi proprii angajați, iar apoi să formezi alți agenți în locul lor, nu!?

 2. Normal ar fi ca acest master profesional sa se adreseze doar agenților de poliție care indeplinesc criterii specifice de vechime in muncă, experiență profesională pe o anumită linie de muncă, etc. pentru reducerea deficitului de ofițeri de poliție!

 3. D-nului Cosmin Andreica Presedinte Europol.
  Avand in vedere aceste aspect, eu a-si propune daca a-si fii lider de sindicat sa fie numiti in functi de ofiter toti cei care au dat examan in ianuarie si au fost la interviu de departajare pentru TCo, deoarece au fost la interviu in jur de 50-150 persoane si in acest fel nu se mai organizeaza concurs petru TCo in peroada urmatoare , se reduce deficitul de ofiteri la structuriile de IC, OP etc unde este mare nevoie de ofiteri pentru solutionarea dosarelor penale (aici mentionez faptul ca s-a intrat la interviu si cu media de 10 si 9 deci in concluzie sunt agenti bine pregatiti care au o experienta in spate si pot sa lucreze imediat in structuriile de IC, OP, SICE , etc )
  Faceti acestea propunere Ministului de Interne domnului Lucian Bode sa vedem si parea dumnealui si sa dea o dispozitie in care sa fie numiti acesti agenti.
  Avand in vedere ca anul acesta s-au pensionat in jur de 6000-7000 de lucratori ai MAI , deci nu ar fi problema sa nu se gaseasca loc in fiecare IPJ sau la IGPR, aceste posturi sund deja bugetate pe anul 2021.
  Din pacate eu am iesit la pensie in anul 2019 la 55 ani.
  Sistemul are nevoie de oameni bine pregatiti si am observat ca in ultima perioada sunt agenti de politie care pot sa ajute Politia Romana sa depasasca aceasta perioada grea prin care trece datorita lipsei de ofiteri.
  Va multumesc!
  Referitor la master acesta sa fie numai pentru agenti de politie care au cel putin 3-5 ani lucrati in sistem.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută