Sindicatul EUROPOL va reprezenta România la nivel european

La începutul anului 2019, reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL au demarat procedura de afiliere la cel mai important organism asociativ al domeniului nostru din Europa, Consiliul European al Sindicatelor din Poliție (CESP).

Organizația a luat ființă în anul 1986 cu scopul de a reprezenta interesele forțelor de ordine din țările Europei. Elementul de reprezentativitate și de legitimitate la nivelul organizației este asigurat de mecanismul unic prin care sunt afiliate sindicatele, respectiv de condiția ca fiecare țară să fie reprezentată de o singură organizație sindicală.

Criteriile după care conducerea CESP evaluează cererile de afiliere sunt riguroase și  se bazează pe o analiză ce se realizează pe o perioadă cuprinsă între 6 luni – 18 luni, în urma căreia afilierea este decisă în consiliul de conducere, doar pe bază de unanimitate de voturi. Mai mult, menținerea în calitate de membru al CESP este decisă anual, tocmai pentru a menține un standard ridicat al calității acțiunilor/demersurilor pe care sindicatele membre le realizează la nivel național.

Sindicatul EUROPOL, în cursul anului 2019, a trecut printr-un proces similar de evaluare și validare, prin care s-a stabilit că reprezintă cea mai activă organizație sindicală din MAI, pe baza strategiilor și obiectivelor pe care le are și care acoperă întreaga problematică a personalului. Însuși președintele CESP-ului, Ricardo Valadas, însoțit de Secretarul general, Jesus Lira Calvo, a venit în România în luna octombrie 2019, în cadrul Consiliului Sindicatului EUROPOL pentru a definitiva procesul de evaluare a organizației noastre, ocazie cu care a dezbătut diverse teme de actualitate cu polițiștii, membri ai organizației noastre.

Ulterior, în cadrul Consiliului de Conducere al CESP, ce a avut loc la Bilbao – Spania în perioada 13-14 noiembrie, a fost introdusă pe ordinea de zi cererea de afiliere a Sindicatului EUROPOL la CESP, pentru ca România să fie reprezentată la cel mai înalt nivel de organizația noastră. Dacă în privința altor 2 cereri de afiliere, din Croația și Kosovo, a existat opoziție și s-a votat împotriva afilierii, în cazul Sindicatului EUROPOL a fost întrunită unanimitatea de voturi.

Astfel ne-am îndeplinit unul din dezideratele adoptate de Consiliul Sindicatului EUROPOL, de a stabili legături cu organisme internaționale și de a reprezenta interesele polițiștilor români la nivelul organismelor Uniunii Europene. Această afiliere ne va deschide noi oportunități spre parteneri din alte țări ale Europei, alături de care să putem identifica politici publice și strategii menite să îmbunătățească condițiile de muncă pentru polițiști, să proiectăm un cadru legislativ unitar prin care să asigurăm protecția colegilor în uniformă și nu în ultimul rând, să impunem un standard minim de echipare și de salarizare al forțelor de ordine din întreaga Europă.

Din 2020, putem spune că polițiștii din România nu sunt doar membrii Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL, ci sunt și membrii  celei mai mari familii europene relevante în domeniul nostru, reprezentate de Consiliul European al Sindicatelor din Poliție – CESP.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Sindicatul EUROPOL va reprezenta România la nivel european

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută