Ca urmare a invitației Direcției de Ordine Publică adresate Sindicatului Polițiștilor Europeni “Europol”, doi reprezentanți ai organizației noastre au participat la lucrările ce au avut loc la Brasov, la Centrul de pregătire și recreere „Excelsior” și care au avut drept scop identificarea unor soluții pentru eficientizarea activităților desfășurate de către polițiștii de ordine publica.
Este de menționat că persoanele desemnate să participe, sunt polițiști care își desfășoară activitatea în structurile de ordine publică din mediul rural, respectiv mediul urban, pentru a putea prezenta cât mai obiectiv problemele reale pe care le confruntă polițiștii din teritoriu.
Cu ocazia discuțiilor purtate, comisarul șef de politie Armașu Vasile, directorul Direcției de Ordine Publică a precizat ca a fost demarat proiectul de înființare a unei structuri canine, a cărei utilitate se va regăsi in realizarea unor intervenții ferme, in mediile de interes operativ, pentru combaterea și descurajarea persoanelor turbulente care deranjează ordinea si liniștea publică.
Referitor la resursa umana care va fi alocata acestei structuri nou-înființate, comisarul șef Armașu Vasile a menționat ca în prezent se așteaptă avizul Direcției Generale Financiare din cadrul I.G.P.R. pentru încadrarea unui număr corespunzător de funcții, care va putea fi redimensionat în funcție de necesitățile situației operative. În lipsa acordului pentru înființarea de noi funcții, apreciem ca fiind sortită eșecului orice tentativă de a redistribui funcții din cadrul organigramelor, în condițiile deficitului acut de personal pe care îl resimte toată lumea.
Un alt aspect al dezbaterilor a fost reprezentat de o extindere a atribuțiilor polițiștilor de ordine publică în ceea ce privește legislația din domeniul mediului. Se dorește ca în cadrul serviciilor de ordine publică să fie înființate compartimente specializate în cercetarea faptelor de încălcare a prevederilor legislației ce înglobează silvicultura sau poluarea. Directorul DOP, cms. șef Armașu a precizat că aceste atribuții urmează a fi stabilite în mod punctual și prezentate organizațiilor sindicale.
În ceea ce privește situația polițiștilor de proximitate, organizația noastră a semnalat faptul că aceștia nu-și mai pot îndeplini în mod corespunzător atribuțiile din fișa postului, din cauza numărului foarte mare de dosare penale pe care aceștia le au în lucru. Astfel, sunt puși în imposibilitatea de a desfășura activitățile preventive, care reprezintă un segment important în ceea ce privește educarea antiinfracționala a populației. In acest context, comisarul șef Armasu Vasile a precizat că direcția pe care o conduce desfășoară încă activități pentru identificarea unei soluții, pe care o va comunica.
În cadrul ședinței, membrii organizației noastre au solicitat comisarului Armasu Vasile, opinia cu privire la modul în care ofițerii cu funcții de conducere din teritoriu, au înțeles sa aplice recomandarea Direcției de Ordine Publica privind executarea activității de patrulare(30 de minute patrula auto si 15 minute patrula pedestra), mulți dintre colegii noștri ajungând sa fie cronometrați de către șefii lor cu privire la timpi și modul lor de mobilitate, fiind pasibili sa dea socoteala în fata unor șefi zeloși pentru ca s-au abătut de la timpii alocați patrulării pentru a se deplasa chiar și la toaleta.
Față de acest aspect, comisarul șef Armasu a precizat că recomandările Direcției pe care o conduce au avut un caracter orientativ și că unii șefi din teritoriu, probabil nu au înțeles scopul de recomandare și au aplicat ad-literam. În realitate, intenția declarată a Direcției de Ordine Publică a fost să sublinieze necesitatea interacțiunii polițiștilor cu cetățenii pe durata serviciului.
Ne permitem să înțelegem acest „fenomen al înțelegerii distorsionate” a unor recomandări, având în vedere că parte din Poliția Română este traversata de o epoca a plagiatelor, unde șefii au înțeles că o teza de doctorat se concepe prin comenzile “copy-paste”, fără a avea totuși capacitatea intelectuala de a procesa și sintetiza informațiile ce le sunt transmise, pe care sa le implementeze strict la nevoile reale ale situației.
Cu privire la situația bolnavilor psihic periculoși, cu care colegii noștri din tara se confruntă, fiind nevoiți, în lipsa unei proceduri clare de lucru, să se plimbe efectiv cu ambulanța de la un spital la altul pentru diagnosticarea și respectiv internarea unor astfel de persoane ce pot prezenta pericol la adresa societății, reprezentanții organizației noastre au solicitat emiterea unui punct de vedere de către Direcția de Ordine Publica și transmiterea acestuia la nivelul inspectoratelor de politie județene pentru o aplicare unitara, pentru ca polițiștii de ordine publica sa cunoască exact ce activități trebuie sa desfășoare.
Față de acest aspect, directorul Armasu Vasile a menționat în cadrul convocării că polițiștii nu vor mai însoți bolnavii psihic în ambulanțe și că nu vor mai proceda la imobilizarea acestora cu mijloacele de intervenție din dotare, sens în care va transmite o circulara în teritoriu prin care să interzică participarea polițiștilor de ordine publică la însoțirea cu ambulanțele a bolnavilor psihic. Polițiștii se vor putea deplasa numai cu autospeciala proprie în spatele ambulanței și vor acționa strict pe baza prevederile Legii nr. 487/2012(legea sănătății mintale si a protecției persoanelor cu tulburări psihice) si ale Codului Penal. În acest fel, organizația noastră a tras un semnal de alarmă cu privire la riscurile la care se expun colegii care însoțeau până în prezent asemenea persoane, aflându-se în ambulanță cu ei.
La aceasta ședința au participat si reprezentanții pensionari ai sindicatelor, care au monologat conform obiceiurilor referitor la aspecte ale etnogenezei instituției, uitând probabil ca scopul convocării șefilor serviciilor de ordine publica a fost, de fapt, altul.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
Un răspuns
Dar despre aceste probleme:
1. Dotarea precară, insuficientă sau totală cu mijloace de intervenție, protecție, auto etc nu are de gând nimeni sa vorbească? Polițiștil europeni, ai unei poliții care nu are nicio legătură cu standardele europene.
2. Radierea unor funcții , detașarea, delegarea, mutarea, respectiv blocarea unor funcții din cadrul formațiunilor de ordine publică, la 100.000 de oameni în 3 schimburi doar 2 patrule auto?!?
4. Modificarea acestei uniforme jalnice de CFR-iști care nu fac decât să ne împiedice in timpul intervențiilor, care ne fac să transpirăm ca la saună vară și să tremurăm ca varga iarna. O uniformă care nu are nicio legătură cu munca operativă de ordine publică.
4. Crearea unor dispozitive de ordine publică menite cu adevărat să mențină ordine publică, nu doar să existe pe hârtie, la număr. Patrule de poliție care să intervină ferm și autoritar la eveniment, nu sfios și cu frică. Crearea unui nou concept de ordine publică, după model european, că „Slavă Domnului” avem state vecine, nu mai spunem de vestul Europei care ne-ar putea servi ca model in redefinirea conceptului de „Menținere și asigurarea ordinii publice”.