Și polițiștii beneficiază de concediu paternal. S-a modificat legea

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 271 din 01.042020,  a fost publicată  Legea pentru completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999 și pentru abrogarea art. 10 alin 7 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

Conform actului normativ, concediu paternal se acordă la cerere în primele 8 săptămâni și este pentru o perioadă de 5 zile lucrătoare, iar în cazul în care tatăl copilului nou-născut a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata acestuia se majorează cu 10 zile lucrătoare. Această perioadă se poate cumula cu cele 5 zile de învoire plătită acordate în baza HG nr. 1578/2002,  sau cu concediu  de odihnă.

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, Guvernul a omis mai mult sau puțin intenționat, să introducă în textul actului normativ această prevedere, astfel că polițiștii care au solicitat acest drept după data de 01.01.2020, nu au mai putut beneficia. Însă, pentru polițiștii care la data de 31.12.2019 se aflau deja în concediu paternal, aceștia au rămas în plată conform OUG  nr. 114/2018.

În baza corespondenței avute cu Ministerul Afacerilor Interne prin adresele  cu nr. 1664/16.01.2020 și nr. 1776/10.03.2020, am solicitat clarificarea situației polițiștilor  și acordarea de îndată a acestui drept, pentru a elimina situațiile discriminatorii față de alte categorii socio-profesionale.

Ne bucurăm că am reușit să determinăm MAI să înțeleagă ca și polițiștii trebuie să beneficieze de acest drept, iar dacă aveți orice nelămurire pe acest subiect, nu ezitați să ne scrieți în continuare, fie pe adresa de email sindicateuropol@gmail.com, fie direct pe pagina de facebook Sindicat Europol.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Și polițiștii beneficiază de concediu paternal. S-a modificat legea

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.