Șeful Poliției Române face alergie la uniforma de agent de poliție

În cursul zilei de vineri, 03 noiembrie 2017, am fost invitat de reprezentanții IGPR să particip la Convocarea Inspectorilor șefi ce urma să aibă loc pe 7 noiembrie 2017, la Complexul Cheile Grădiștei, din județul Brașov. Inițial reticent și puțin surprins, am fost convins că nu voi onora invitația pentru că eram conștient de formalismul acestei invitații, dar și de sterilitatea discuțiilor care ar putea avea loc.

Totuși, în ziua convocării am decis că trebuie să fiu acolo pentru noi, polițiștii. Era greu să încropesc un discurs care să aibă și impact, luând în considerare că în sală urmau să fie doar vârfurile Poliției Române. În final am ales să vorbesc despre o întâmplare care spune mai mult de 1000 de cuvinte, pe care am reprodus-o în discursul de mai jos:

Acum câteva săptămâni m-am întâlnit cu un inspector șef, recent pensionat, cu care deși nu am avut foarte multe interacțiuni, părea foarte fericit să mă vadă. Trecând peste faptul că mi-a spus că se simte ca un asistat social pentru că de mai bine de 3 luni încă nu primise pensia, a început să povestească. Mi-a spus despre cât de multe și-ar fi dorit să facă pentru polițiști. Mi-a spus câte idei și proiecte avea în cap. Mi-a spus câte piedici a avut, câte telefoane primea de sus și i se tăia orice inițiativă. Cât de mare influență avea politicul în cadrul inspectoratului de poliție. Am continuat să îl ascult vreo 15 minute și pe măsură ce înainta în povestioarele lui, vedeam în ochii lui mâhnire și frustrare. Ne-am despărțit rămânând cu ultima lui replică în cap: dacă aș mai fi numai 6 luni inspector șef , aș proceda altfel.

Fac apel la rațiunea dumneavoastră și mi-aș dori să înțelegeți că prin prisma funcțiilor pe care le ocupați ar trebui să lăsați ceva în urmă, să nu ocupați aceste posturi degeaba. Vreau să înțelegeți că sunteți conducătorii unei instituții cu sute, dacă nu chiar mii de polițiști în subordine. Și mai vreau să înțelegeți că dumneavoastră reprezentați instituția, iar prin instituție să nu înțelegeți bolțarii și tencuiala clădirii unde aveți voi biroul, ci prin instituție trebuie să înțelegeți polițiștii pe care îi aveți în subordine.

Azi am venit în fața dumneavoastră în uniformă de agent de poliție, ca simbol al generației tinere pe care Sindicatul EUROPOL o reprezintă, dar și pentru a vă readuce aminte pentru cine ocupați aceste funcții de conducere.

Vom fi un partener social doar atâta timp cât veți manifesta bună credință și deschidere către dialogul social. În caz contrar, vom reacționa drastic, de fiecare dată când unui membru de sindicat i se vor încălca drepturile.”

Chiar dacă iritarea de pe fețele unora era vizibilă, am avut satisfacția de a fi singurul care am purtat o uniformă de poliție la acest eveniment și mai ales una de agent de poliție. Neplăcut a fost momentul în care, la începutul discursului meu, unul din Vicepreședinții SNAP la nivel național, care a vrut să filmeze, a fost dat afară pe motiv că „este interzis filmatul și fotografiatul”.

După acest moment mi-am dat seama că aceste invitații au fost mai mult formale, doar pentru a mima o pretinsă „deschidere”. În fapt, în IGPR încă miroase puternic a naftalină și există o rezistență puternică la schimbare. ( a se vedea proiectul cu Bodycam-uri, în cazul căruia IGPR ne-a ținut în așteptare 11 luni).

În contrapartidă, nu putem să nu apreciem mișcarea doamnei ministru de a numi un consilier din rândul celor mulți, a agenților de poliție, Valentin Riciu.

Încă nu mi-am dat seama dacă Despescu a interzis să fie realizate fotografii pentru că eram la prezidiu în uniformă de agent de poliție sau pentru că la două scaune de el stătea un inculpat îmbrăcat în haine de „lider”, Surugiu Iulian. Cert este că intervenția lui Surugiu a fost halucinantă când a spus că „la lege” ar trebui să scrie că inspectorii șefi ar trebui să numească polițiștii în structurile poliției judiciare. Imaginați-vă câte abuzuri s-ar comite dacă s-ar întâmpla acest lucru și cât de ușor ar putea să scape inspectorii șefi de polițiștii incomozi care lucrează în dosare cu impact.

În fine, pentru cei care nu știu istoricul lui Surugiu, făcut subinspector în rezervă pe vremea lui Oprea, care se intitulează ilegal „președinte” al SNAP, în condițiile în care acesta este „președinte de onoare”, ceva de genul Ion Iliescu, mai jos aveți câteva rânduri din documentele publice ale dosarelor în care este cercetat. Mai departe analizați voi ce căuta el lângă inspectorul general și care este scopul său.

În încheiere, vreau să vă spun că în semn de protest față de „alergia” inspectorului general la uniforma de agent de poliție, TOȚI reprezentanții Sindicatului EUROPOL vor participa la ședințele de dialog social în uniformă de poliție!

Viitorul ne aparține!

Cosmin Andreica, Președinte al Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL

 

 

Sindicatul EUROPOL: Șeful Poliției Române face alergie la uniforma de agent de poliție

Distribuie

5 răspunsuri

  1. Bravo Cosmin. Ai dat dovada de sange in instalatie asa cum ii sta bine unui politist adevarat si unui lider de sindicat. Le-ai dat peste mustiuc si le-ai aratat ca nu se mai poate cum vor ei si ca avem si noi un CUVANT de zis. Oricum aproape toti de acolo(sa nu fiu rau si sa zic toti)sunt pusi pe criterii politice, ultimul criteriu fiind cel al (in)competentei.

  2. Excelenta atitudine si caracter!!! Va doresc cel sa ramaneti in continuare la fel de ferm si pragmatic in relatiile cu ,,mai marii” (…majoritari marionete) politiei…..ar mai fi extrem de multe de comentat dar,…….poate cu alta ocazie!!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.