Șefii din Poliția Română blocați de MAI

”Vom declanşa procedurile pentru organizarea de concursuri transparente pentru ocuparea funcţiilor de conducere din structurile noastre. Am spus că într-o săptămână vom face calendarul” declara ministrul Lucian Bode în urmă cu câteva luni, făcând acest lucru de nu mai puțin de șase ori de la preluarea funcției. Numai că aceste declarații s-au transformat într-o demagogie penibilă, iar de atunci fiind organizate doar un procent scăzut din cele peste câteva sute de posturi de conducere vacante importante de la nivelul Poliției Române, Poliției de Frontieră și Inspectoratului General pentru Imigrări și chiar din Aparatul Central al MAI.

Au fost organizate doar 4 concursuri pentru ocuparea funcțiilor de inspector șef/director, din care au fost ocupate doar trei astfel:

 • Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Director General- 04.08.2021;
 • Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt – Inspector Șef – 10.08.2021 – neocupat;
 • Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj – Inspector Șef – 12.08.2021;
 • Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanța – Inspector Șef – 24.08.2021;

Momentan, la nivelul Poliției Române nu au fost demarate încă procedurile pentru organizarea concursului pentru :

 • 16 inspectorate județene de poliție – inspector șef : Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Călărași, Ialomița, Brăila, Vaslui, Suceava, Maramureș, Vâlcea, Neamț, Bacău, Argeș, Prahova, Dâmbovița și Ilfov;
 • 2 funcții de adjunct al inspectorului general al Poliției Române;

Pentru funcția de inspector șef al Inspectoratului Județean de Poliție Olt trebuie reluată procedura și organizat un nou concurs, după ce singurul candidat pentru acest post a obținut o notă de numai 5.64 după contestații, inițial fiind notat cu 5.62, nota minimă  pentru a fi admis fiind de 7.

Pentru Poliția de Frontieră Română nu a fost demarat niciun concurs pentru ocuparea funcțiilor de inspector general/adjunct al inspectorului general/inspector șef, ocupate momentan prin împuternicire astfel:

 • 1 funcție de inspector șef  al Inspectoratelor  Teritoriale ale Poliției de Frontieră- Giurgiu;
 • 1 funcție de inspector general al Poliției de Frontieră Române;
 • 2 funcții de adjunct al inspectorului general al Poliției de Frontieră Române;

Nici pentru  Inspectoratul General pentru Imigrări nu a fost demarat niciun concurs pentru ocuparea funcțiilor de adjunct al inspectorului general, ocupate momentan prin împuternicire astfel:

 • 2 funcții de adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General pentru Imigrări;

De la vârful conducerii Ministerului Afacerilor Interne încă nu s-a primit ”dezlegare” pentru ocuparea și acestor funcții din conducerea celor mai importante structuri subordonate instituției, ministrul Lucian Bode tergiversând în mod constant ocuparea acestora,  fiind foarte ocupat în ultima perioada cu campania pentru congresul din partidul din care face parte. Alte sute de funcții de conducere de director /șef serviciu/șef birou/șef sector sunt ocupate în continuare prin împuternicire, care a devenit dintr-o excepție, o regulă și implicit, o practică bolnăvicioasă.

Și Avocatul Poporului a confirmat blocarea concursurilor pentru funcțiile de conducere de către ministrul Afacerilor Interne, în raportul special privind deficitul de personal din cadrul Poliției Române ”De reținut este și faptul că, așa cum se arată în adresa IGPR, ministrul Afacerilor Interne a aprobat şi a dispus, printre altele, sistarea activităţilor şi demersurilor de organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere şi de execuţie vacante prevăzute a fi încadrate cu poliţişti/cadre militare/personal civil (funcţionari publici şi personal contractual).”

În timp ce deficitul de personal crește de la o zi la alta în mod alarmant, unde un polițist îndeplinește atribuțiile pentru alți trei care ar fi trebuit să fie angajați, lipsa de predictibilitate determinând mii de polițiști să înceteze raporturile de serviciu prin pensionare, la Ministerul Afacerilor Interne s-a instalat o stare de letargie și nepăsare, interesele instituției fiind altele decât crearea unei stări de normalitate. Nici pentru concursurile din școlile de poliție nu s-a luat încă o hotărâre concretă, deși e nevoie urgentă de  reducerea din deficitul de personal, structurile subordonate MAI riscând astfel  să intre în colaps.

Sindicatul EUROPOL a formulat o plângere penală împotriva miniștrilor care au intervenit sub diferite forme în „suspendarea” concursurilor pentru funcțiile de conducere, apreciind că în raport cu prevederile art. 2716 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului (1)Poliţistul poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum 6 luni. Prelungirea împuternicirii poate fi dispusă, cu acordul poliţistului, pentru maximum 6 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea postului. aceștia au săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu prin încălcarea acestei obligații ce rezidă dintr-o lege organică.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

 

Sindicatul EUROPOL: Șefii din Poliția Română blocați de MAI

Distribuie

Un răspuns

 1. Este infractiunea de DISTRUGERE a MAI indiferent cine sa aflat la putere …PSDuuul…PNLuuul =ministrii de interne infractori si sclavii politicului care au interes sa aibe in functiile de conducere niste scarbe (SEFII STRUCTUTILOR) care sa fie la mana lor ca niste caini de lupta (pentru apararea politicului aflat la butoane)tinuti in lesa de fier cu dintii ascutiti ai acesteia pe grumazul lor.Domnului Bode cu nevasta angajata tot pe pile ii tine pe pilosii politruci in functii imputerniciti care raspund la comenzi precum caini la indicatiile unor fosti securisti infiltrati in toate partidele politice si care la randul lor au fost oamenii sistemului mafioto-securist din 1990 pana in prezent.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută