Secție de Poliție închisă de Coronavirus

În ciuda sesizărilor repetate pe care le-am adresat conducerii I.G.P.R. referitoare la neimplementarea normelor de protecție pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în cadrul unităților de poliție din țară, suntem nevoiți să constatăm că polițiștii nu repezintă altceva decât carne de tun și o banală statistică pentru mai marii Poliției Române.

Astfel, din nefericire, suntem nevoiți să asistăm și astăzi la înregistrarea unui nou caz de infectare cu noul coronavirus la I.P.J. Giurgiu, unde un coleg din cadrul Secției de Poliție Nr. 2 Comana a fost depistat ca fiind pozitiv. În acest context, s-a dispus dezinfectarea sediilor secției rurale, a posturilor de poliție aflate în coordonarea acesteia, precum și a autospecialelor de poliție folosite în activitate de către colegii noștri.

Totodată, întregul colectiv al secției a fost plasat în izolare la domiciliu pentru o perioadă de minim 7 zile, conform aspectelor comunicate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, colegii noștri riscând astfel să-și infecteze inclusiv familiile, deși într-un comunicat anterior am solicitat conducerii M.A.I. să dispună măsuri pentru ca polițiștilor trimiși în izolare să li se asigure spații în hoteluri/pensiuni sau alte unități de cazare pentru toată această perioadă.

Constatăm că pentru conducerea Poliției Române, semnalele transmise de către organizația noastră cu privire la sănătatea și securitatea în muncă nu au reprezentat o prioritate, deși am atras atenția cu privire la colapsul ce se poate instaura în cadrul instituției din cauza îmbolnăvirii polițiștilor, cel mai pertinent exemplu fiind cel înregistrat la  I.P.J. Giurgiu, unde un efectiv de aproximativ 30 de polițiști a fost plasat în izolare, continuitatea serviciului polițienesc fiind asigurată de către colegi din cadrul altor structuri ale inspectoratului.

Având în vedere că mai mulți polițiști din țară au fost infectați cu virusul Covid-19 ca urmare a interacțiunii avute cu lucrători din cadrul altor arme aflate în subordinea sau coordonarea M.A.I. ocazionate de executarea activităților de patrulare și constatând riscurile la care sunt expuși colegii noștri, am sesizat conducerea I.G.P.R. solicitând adoptarea de măsuri care vizau aplicarea normelor de distanțare socială și respectiv limitarea contactului dintre polițiști.

Cu privire la acest aspect, conducerea Poliției Române, contrar celor solicitate de organizația noastră, a dispus ca patrulele din cadrul dispozitivelor de siguranță publică să fie compuse în continuare din polițiști și lucrători din cadrul altor arme aflate în subordinea M.A.I., deși acest lucru a menținut gradul ridicat de contaminare și a îngreunat anchetele epidemiologice pentru stabilirea contacților, invocând în răspunsul pe care l-au transmis în teriroriu presupuse declarații și solicitări ale membrilor organizației noastre pe această temă la postul public de televiziune DIGI 24, deși în cadrul intervențiilor avute nu a fost abordat acest subiect.

O sesizare asemănătoare a fost adresată și conducerii I.P.J. Giurgiu, prin care am subliniat faptul că este necesară adoptarea măsurii de distanțare socială, menținerea programului de lucru în format 12/24 și respectiv 12/48 ore pentru structura de ordine publică din mediul urban ce limita interacțiunea dintre polițiști atât în serviciu cât și la schimbul de tură, solicitarea noastră rămânând fără răspuns, întrucât cel mai probabil inspectoratele de poliție așteaptă lumină de la prelații I.G.P.R. și M.A.I. pentru a lua vreo decizie, principiul independenței operaționale prevăzut în Codul de etică și deontologie al polițistului care reflectă asumarea unor decizii și responsabilități ce derivă din acestea, nemaifiind o calitate a actului managerial în Poliția Română.

Doar norocul va face ca Poliția Română să nu intre într-un colaps funcțional, având în vedere modul total neprofesionist în care sunt gestionate toate aceste cazuri de infectare cu virusul Covid-19 în rândul personalului propriu.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Secție de Poliție închisă de Coronavirus

Distribuie

Un răspuns

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută