Se vor deconta ochelarii în limita a 500 lei

În data de 24 mai 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 53/2024 privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum și reglementarea unor aspecte organizatorice, ale cărei dispoziții prevăd și faptul că se pot deconta angajaților ochelarii de vedere.

Mai exact, conform art. V din actul normativ adoptat, ”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în aplicarea prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, vor deconta lucrătorilor care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru achiziția de dispozitive de corecție speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană.”

Mai exact, angajații beneficiază de acest drept în baza rezultatelor examenului oftalmologic care atestă faptul că pentru desfășurarea activității este necesară folosirea de dispozitive de corecție speciale sau, după caz, este necesară modificarea celor utilizate la momentul examinării.

Normele de aplicare se aprobă prin hotărâre a Guvernului în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în cazul de față, până la data de 24 iunie 2024.

După o perioadă îndelungată de timp se intră oarecum în normalitate, Directiva UE  90/270/CEE, care a obligatorie pentru toate statele membre, inclusiv pentru România, statuează în mod clar faptul că  lucrătorilor trebuie să li se pună la dispoziție aparate de corecție speciale, specifice lucrului în cauză, astfel că transpunerea acesteia în legislația română  s-a făcut cu o mare întârziere.

Chiar și Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat câștig de cauză unui polițist român din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, în cauza  C‑392/21, precizând faptul că ochelarii de vedere destinați celor care lucrează cu un monitor trebuie furnizați lucrătorilor de către angajator sau acesta să ramburseze cheltuielile aferente, însă nu prin plata unui spor general la salariu lucrătorului.

După emiterea normelor de aplicare, membrii Sindicatului Europol care lucrează cu ecrane de vizualizare, vor putea achiziționa ochelari pe prețuri promoționale, de la partenerii noștri cu care avem contracte de colaborare cu reduceri de până la 25% ( vezi aici ofertele)

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: Se vor deconta ochelarii în limita a 500 lei

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.