Se schimbă uniforma de poliție?

În cursul acestui an, cu toții ne-am făcut speranțe că se va schimba uniforma de poliție, atât din perspectiva designului cât și din perspectiva tehnicității materialelor. Chiar a fost temă de campanie acest subiect, ministrul Vela exploatând de fiecare dată „rebrenduirea” Poliției Române. Însă de la vorbe la fapte este cale lungă, iar sfârșitul anului ne-a găsit tot fără echipament.

După cum ne-a obișnuit Vela la începutul mandatului, a făcut tot felul de promisiuni, dintre cele pe care am vrut cu toții să le auzim, iar printre acestea a fost și poziția fermă că polițiștii vor avea uniforme noi pe mandatul lui. Mai mult, chiar și sindicatele au înghițit gălușca schimbării în momentul în care am văzut că la data de 14.08.2020 a fost postat pe transparență decizională Proiectul de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști […].

Mai mult, procedura de avizare a fost definitivată ca urmare a ședinței de Dialog Social la care au participat confederațiile sindicale și unde s-a convenit forma finală a textului, cu modificări consistente mai ales pe zona calității materialelor folosite. Cu toate acestea însă, chiar dacă au fost parcurse toate etapele și vorbim despre o Hotărâre de Guvern care trebuia doar să fie semnată de primul ministru, se pare că interesele ministrului Vela au fost altele în condițiile în care nu a promovat actul normativ.

Organizația noastră a făcut presiuni la toate nivelurile, însă totul s-a oprit la răspunsul: „totul e pregătit, doar să promovez ministrul Vela HG-ul”. Această situație de incertitudine a dat peste cap tot procesul de achiziție și echipare, în condițiile în care, pe de o parte polițiștii nu și-au comandat uniformă așteptând noile materiale, iar pe de altă parte Poliția Română nu a făcut achiziții de uniformă tocmai în speranța că va fi semnat HG-ul.

La solicitare Sindicatului EUROPOL cu privire la acest subiect, răspunsul primit este unul penibil, în spiritul românesc „pe după cireș”. Practic, noi am expus problemele primite de la polițiștii din stradă și am cerut să ni se comunice motivul pentru care până în prezent nu a fost promovat actul normativ iar MAI-ul ne răspunde că forma refăcută a proiectului este postată pe transparență decizională, dar niciun cuvânt despre orizontul de timp în care va fi promovat.

 

Cu toate acestea, în contextul legislației actuale, colegii de la Direcția Logistică din IGPR au adaptat anumite elemente de uniformă aducând îmbunătățiri în ceea ce privește calitatea materialelor dar și a designului, în anumite limite permise și au dotat agenții de poliție care vor absolvi în această lună Școlile de Agenți de Poliție cu modele de bluzoane noi. Din păcate însă, pantalonii de uniformă sunt tot cu dungă iar încălțămintea poate fi folosite în caz de urgență și la nunți, botezuri sau alte zile onomastice.

 

Din informațiile pe care le-am primit, imediat după ce va fi adoptat HG-ul privind uniforma, Poliția Română va prezenta noua variantă de uniformă pe care au avut-o în teste și la care se lucrează de aproximativ 2 ani.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Se schimbă uniforma de poliție?

Distribuie

4 răspunsuri

  1. cu uniforma asta ne mai trebuie un stilou cu pana si calimara si putem zice ca am ajuns si noi in 1901, pantofii tactici a lui Botezatu isi merita banii…….. jalnic, au stat doi ani pt asa ceva?

  2. Aceiasi Marie cu alta palarie iar rezultatul ar fi taierea banilor de haine pentru anul 2021 in cazul in care se va face o noua echipare!! Mai bine nu se schimba uniforma si vin banii in continuare!!!

  3. Ce ne mai dau? Salopete și mistrii? Nu sunteți în stare să trageți bine apa la wc, nu să creați o uniformă la standarde europene

    1. Uniformele sunt desenate după modelul belgian și olandez, adică după „standarde europene” așa cum spui. Tu cum ai vrea să arate uniforma de poliție?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută